Zara, Anthropologie și Patowl acuzate că au copiat modele de îmbrăcăminte. Mexic cere despăgubiri

02 Iun. 2021, 12:12
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
02 Iun. 2021, 12:12 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Mexic a acuzat brandurile internaționale de modă Zara, Anthropologie și Patowl că și-au însușit fără drept modele de îmbrăcăminte create de grupuri indigene ale statului nord-american, atunci când au produs unele seturi vestimentare noi, fără a acorda beneficii comunităților respective.

Ministerul culturii a scris, într-un comunicat, că a trimis scrisori semnate de ministrul Alejandra Frausto către cele trei companii, cerându-le “o explicație publică privind pe ce bază ar putea privatiza proprietatea colectivă”, scrie The Guardian.

Potrivit ministrului, firmele s-au inspirat din modelele create în sud-vestul statului Oaxaca. În acest sens oficialii au cerut să fie acordate beneficii comunităților care le-au creat.

Zara este acuzată de folosirea unui model distinctiv comunității indigene Mixteca din San Juan Colorado în crearea unei rochii verde deschis cu broderie de culoare verde.

Ministerul culturii afirmă că modelul “reflectă simboluri ancestrale legate de mediu, istorie și viziunea comunității asupra lumii” și că este similar cu rochiile tradiționale de tip huipil care, potrivit instituției, fac parte din identitatea femeilor. Meșteșugarii locali au nevoie de cel puțin o lună pentru a le produce.

Inditex a afirmat “Modelul despre care este vorba nu este în niciun fel împrumutat cu intenție sau influențat de către arta populației Mixtec din Mexic”.

Anthropolgie este acuzat că a copiat un model de broderie făcută de comunitatea Mixe din Santa Maria Tlahuitoltepec atunci când a produs pantalonii scurți bleumarin cu tiv brut, decorați cu broderii violet și verde deschis. Modelele care ar fi copiate în această broderie “sunt o manifestare a identității, istoriei și relațiilor cu mediul”, potrivit instituției.

De asemenea, Patowl este acuzat că a copiat un model de la comunitatea Zapotec din San Antonino Castillo Velasco pentru bluzele sale florale, care sunt cusute cu dantelă și broderie delicată. Guvernul mexican a mai pretins că broderia manuală florală a copiat tehnica complicată a comunității, numită “fă-mă dacă poți”.

Realitatea Live22 Iun. 2021, 10:49
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Iun. 2021, 10:49 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Tehnologiile de ultimă generație ne permit astăzi să reciclăm și reutilizăm o bună parte a resturilor și deșeurilor generate de oameni. Cu toate că penele sunt percepute ca deșeuri, în multe țări este o resură valorificată întrucât există o tehnologie ce permite prelucrarea penei de pasăre. De ceva timp această tehnologie a fost implementată cu succes și în Republica Moldova.

Este vorba de un proces inovațional care folosește biotehnologiile si metode specifice de uscare si mărunțire prin activarea moleculelor. Tehnologia asigură o eficienţă maximă de prelucrare a penelor într-un produs uşor asimilabil, folosind doar energie electrică fără emisii poluante și fără a folosi apă în procesul de producţie. Metoda biotehnologică din reactor și cea mecano-fizică din concasor, cu influenţă directă doar asupra produsului prelucrat, exclude poluarea mediului și asigură obţinerea de noi produse proteice şi concentrate de aminoacizi, scrie Cotidianul.

Astfel tehnologia de prelucrare cuprinde două etape:

Prima e legată de biotehnologii, anume aici având loc fermentarea penelor pe parcursul a câteva ore în condiții speciale de temperatură, umiditate și amestecare continuă. La a doua etapă, produsul intermediar fermentat este supus unor condiții de turbulență extremă, aici având loc mărunțirea și uscarea simultană a produsului finit la temperaturi joase.

În urma prelucrării penelor se obține  un concentrat proteic din pană de pasăre, folosit la hrănirea animalelor de fermă, păsări, pești, animale de blană și animale de companie.