Criza resurselor umane în administrația publică: priorități în calea integrării europene

11 Mart. 2024, 11:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Mart. 2024, 11:00 // Actual //  bani.md

Într-un context de schimbări geopolitice rapide și de tensiuni crescânde între Rusia și Ucraina, Republica Moldova se confruntă cu o presiune tot mai mare pentru a-și consolida eforturile de integrare europeană. În lumina deschiderii negocierilor privind aderarea la Uniunea Europeană, reforma administrației publice și revizuirea sistemului de salarizare în sectorul bugetar au devenit chestiuni critice pentru viitorul țării, se arată în studiul „Criza Resurselor Umane și Sistemul de Salarizare în Cadrul Autorităților Publice Centrale și Locale în Republica Moldova”, realizat de Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS) cu suportul Fundației Soros Moldova.

Republica Moldova, situată la granița estică a Europei, se confruntă cu multiple provocări pe plan intern și extern. În timp ce tensiunile geopolitice cresc, oportunitatea aderării la Uniunea Europeană oferă o cale pentru stabilitate și dezvoltare sustenabilă. Cu toate acestea, pentru a profita de această oportunitate, Moldova trebuie să abordeze problemele profunde din cadrul administrației sale publice.

În prezent, administrația publică locală și centrală din Moldova se confruntă cu provocări legate de  expertiză, competență și eficiență. Deși există profesioniști în cadrul administrației, sistemele sunt adesea incoerente și ineficiente. Acest lucru pune în pericol capacitatea Moldovei să negocieze aderarea la Uniunea Europeană și să administreze statul în mod eficient.

Una dintre prioritățile imediate este reforma sistemului de salarizare în administrația publică. În prezent, sistemul este complex, inechitabil și demotivant pentru angajați. O reformă salarială centralizată este necesară pentru a asigura competitivitatea și corectitudinea salariilor, simplificând, în același timp, sistemul și făcându-l mai transparent.

„Comparând nivelul de salarizare mediu în Moldova și țările Uniunii Europene, se atestă o diferență substanțială, care urmează să fie depășită prin politici care vor stimula creșterea economică. Mai mult decât atât, în Republica Moldova este înregistrată o diferență substanțială de 29% în nivelul de salarizare în sectorul public și cel privat, ceea ce duce la probleme serioase în reținerea personalului calificat în funcții publice și erodează din corpul deja insuficient de funcționari publici”, susțin autorii studiului.

Reforma salarială în sectorul bugetar trebuie să fie însoțită de măsuri menite să abordeze criza resurselor umane din administrația publică. Fluctuația personalului, lipsa de stabilitate și oportunități de promovare bazate pe merit sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă administrația publică în prezent.

Îmbunătățirea sistemului de gestionare a resurselor umane este esențială pentru a asigura un serviciu public de calitate și pentru a încuraja angajarea și reținerea personalului calificat. Aceasta implică extinderea competențelor secretarilor generali în ministere în domeniul managementului resurselor umane și limitarea puterii decizionale a miniștrilor în acest domeniu.

Mai mult decât atât, autorii studiului susțin că este crucial să se promoveze o cultură organizațională care să stimuleze inovația și excelența. Birocrația excesivă și stilurile de conducere autoritare trebuie să facă loc unei abordări mai participative și orientate spre rezultate.

„Atractivitatea funcției publice este insuficientă, numărul candidaților pe poziții noi în serviciul public este foarte mic, la fel ca și eficiența recrutării. Atragerea, recrutarea și menținerea personalului și a profesioniștilor competenți în serviciul public este o provocare majoră. Oportunitățile de promovare bazate pe merit în funcția publică nu sunt suficiente. Sistemul de promovare și creștere profesională este rigid, lăsat, în mare parte, la discreția șefilor ierarhic superior”, mai constată autorii studiului.

În final, Republica Moldova trebuie să-și consolideze eforturile de reformă administrativă și salarizare în sectorul bugetar pentru a-și asigura viitorul european. Aceste reforme sunt nu numai esențiale pentru aderarea la Uniunea Europeană, ci și pentru stabilitatea și prosperitatea pe termen lung a țării. Prin consolidarea administrației publice și îmbunătățirea condițiilor de muncă, Moldova poate construi un viitor mai bun pentru toți cetățenii săi.

Acest articol a fost realizat în cadrul inițiativei „Administrarea social responsabilă a finanțării externe”, implementate de Institutul pentru Inițiative Strategice în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, cu suportul Fundației Soros Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Apr. 2025, 14:55
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Apr. 2025, 14:55 // Actual //  bani.md

Titlurile presei care susțin că Trump a cedat în fața presiunilor interne și externe sunt, în general, încă premature. Verdictul nu a fost încă dat, întrucât foarte multe vor depinde de rezultatul negocierilor purtate de Trump cu partenerii comerciali ai Americii în următoarele 90 de zile și mai departe, precum și de evoluția relațiilor dintre SUA și China, notează evz.ro.

Un factor-cheie care îl motivează pe președintele Donald Trump este nevoia de a emana putere și dorința de a o folosi. Inițiativa sa globală, amplă, privind tarifele, marchează o reconfigurare istorică a relațiilor comerciale ale SUA la nivel mondial. Cu toate acestea, este în esență un joc de putere geopolitică care îi vizează pe mulți, dar în special China, care de ani de zile își desfășoară propriul joc de putere. Unii ar spune chiar război neregulat – împotriva SUA, a Occidentului în general și a altora.

În timp ce China este stăpâna lanțurilor globale de producție și de aprovizionare, SUA sunt încă lider în domeniul financiar. Trăim în continuare într-o lume dominată și denominată în dolari, cel puțin pentru moment. Predominanța pe frontul tehnologic, în special IA și domeniile conexe, este încă disponibilă.

Țările terțe care nu sunt pe deplin aliate sau legate de SUA sau China, și care constituie majoritatea națiunilor din întreaga lume, se luptă din ce în ce mai mult în acest mediu concurențial.

Națiunile mai mici și mai vulnerabile vor fi adesea forțate să facă alegeri dificile între marile puteri. Statele mai mari, inclusiv puterile regionale sau de mijloc, vor avea mai multe pârghii pentru a pune marile puteri una împotriva celeilalte și pentru a obține mai multe concesii în interesul propriu.

Pe măsură ce intrăm în al doilea trimestru al secolului XXI, atenția globală principală se concentrează în principal asupra ciocnirii SUA – China. Cu toate acestea, în cadrul ecuației de putere internațională a intereselor concurente și variate, este important să nu subestimăm impactul puterilor de mijloc, care pot modela evenimentele mult peste așteptări în următorii ani și decenii.

Casa Albă a declarat că a fost contactată de mai mult de 50 de țări pentru a discuta despre reducerea tarifelor. Principala țintă a lui Trump, China, a promis să „lupte până la capăt”, după ce președintele american a amenințat cu o nouă taxă de 50%. În cazul în care China nu își retrage taxele de retorsiune asupra a 34% din importurile americane, care urmează să intre în vigoare la 10 aprilie.

Deși Uniunea Europeană se confruntă cu o cotă forfetară de 20 % la exporturile către SUA, multe vor depinde de schimburile comerciale individuale ale fiecărui stat membru cu SUA.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat că UE ar putea elimina tarifele la produsele industriale americane, dacă Trump ar elimina în schimb taxele echivalente.

În ciuda titlurilor, amenințarea cea mai presantă cu care se confruntă UE este de fapt dumpingul de produse chinezești în Europa, destinate inițial piețelor americane.

Țările asiatice se confruntă cu cele mai mari tarife, având în vedere proporția mai mare a exporturilor lor din SUA. Cu toate acestea, pragmatismul în soluționarea diferendelor ar putea prevala mai curând în cazul celor care se află sub umbrela de securitate a SUA, inclusiv Japonia, Coreea de Sud și Taiwan. Trump va folosi cu siguranță cartea apărării la masa negocierilor.

În contextul în care Coreea de Sud se află într-o criză constituțională profundă și urmează să organizeze alegeri anticipate, prim-ministrul Japoniei încearcă să obțină un angajament urgent cu Casa Albă și o posibilă vizită personală.

Indonezia, cea mai mare economie din Asia de Sud-Est, a fost lovită de un tarif de 32 %. A refuzat să riposteze și a optat pentru negocieri directe cu SUA.

Vietnamul, un important partener strategic al SUA, a fost una dintre cele mai afectate țări din Asia, cu un tarif de 46 %. Cu toate acestea, diplomația rapidă a președintelui Lam pentru a dezamorsa tensiunile. Au fost demarate discuții pentru eliminarea taxelor și pentru o întâlnire cu Trump.

Deși negocierile comerciale vor urma în mod inevitabil, o întrebare mai amplă rămâne: Cât timp pot rezista piețele și investitorii la incertitudinea și volatilitatea actuale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU