Companiile europene, ocolind sancțiunile, au livrat echipamente de gaz prietenului lui Putin

12 Mart. 2024, 16:04
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Mart. 2024, 16:04 // Actual //  bani.md

Pe parcursul celor doi ani de război, companiile europene au continuat să furnizeze echipamente pentru proiectul Arctic LNG 2, unul dintre cei mai mari acționari ai căruia este miliardarul Ghenadii Timcenko, scrie The Moscow Times într-o anchetă comună cu ONG-ul Arctida.

În total, de la introducerea sancțiunilor în mai 2022 și până la sfârșitul lunii ianuarie 2024, Arctic LNG 2 a primit echipamente europene în valoare de 580 de milioane de euro.

Uniunea Europeană a interzis furnizarea oricărui echipament pentru producția de gaz lichefiat din mai 2022, iar la sfârșitul lui 2023 Statele Unite au impus sancțiuni directe împotriva proiectului Arctic LNG 2. Dar abia în ianuarie 2024, piese de schimb și echipamente în valoare de 24 de milioane de euro au fost importate din țările Uniunii Europene pentru Arctic LNG 2 în Rusia, conform statisticilor vamale rusești, la care a avut acces The Moscow Times. În 2023 au fost importate echipamente în valoare de peste 220 de milioane de euro.

Principalul furnizor de echipamente pentru Arctic LNG 2 în 2023 a fost italianul Nuovo Pignone SRL (BH), care produce echipamente pentru industria energetică. Ea a trimis în Rusia produse în valoare de 41 de milioane de euro.

Liderul furnizorilor francezi este Optaperiph, care a furnizat produse de termoizolație, robinete și alte echipamente în valoare de 6 milioane de euro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

13 Ian. 2025, 15:06
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
13 Ian. 2025, 15:06 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Strategii Goldman Sachs Group Inc. și-au îmbunătățit prognozele pentru dolarul american, citând avansul economic al Statelor Unite și posibilitatea introducerii unor noi tarife care ar putea încetini relaxarea politicii monetare.

„Ne așteptăm ca dolarul să crească cu aproximativ 5% în următorul an, pe fondul introducerii unor noi tarife și al continuării creșterii economice în SUA”, au declarat experții, inclusiv Kamakshya Trivedi. Totuși, ei au avertizat că există riscuri de întărire suplimentară a dolarului.

Aceasta este a doua revizuire pozitivă a prognozei pentru dolar realizată de Goldman Sachs în ultimele două luni. Factorii principali sunt creșterea economică puternică a SUA și tarifele planificate de administrația Donald Trump, care ar putea stimula inflația și ar putea împiedica Federal Reserve să relaxeze politica monetară.

Optimismul față de dolar s-a intensificat după publicarea raportului privind o creștere semnificativă a locurilor de muncă din SUA. Raportul a consolidat încrederea în stabilitatea pieței muncii și a îmbunătățit perspectivele dolarului față de alte valute, precum euro și dolarul australian.

Conform noilor estimări, Goldman Sachs prevede că euro va scădea sub paritate, ajungând la 0,97 USD în următoarele șase luni. O astfel de scădere nu a mai fost observată din 2022, în timpul crizei energetice din Europa. De asemenea, prognoza pentru lira sterlină a fost revizuită la 1,22 USD pentru șase luni, față de estimarea anterioară de 1,32 USD.

Goldman Sachs a redus, de asemenea, prognoza pentru dolarul australian, estimând un curs de 0,62 USD în trei luni, comparativ cu 0,66 USD anterior. Între timp, dolarul american continuă să domine pe piețele asiatice, înregistrând creșteri semnificative față de rupia indiană, yuanul chinezesc și alte valute regionale.

Deși prognoza Goldman Sachs rămâne optimistă, strategii avertizează că există riscuri legate de întărirea excesivă a dolarului. Creșterea tarifelor și efectele acestora asupra economiilor sensibile la dobânzi ar putea influența în continuare evoluția dolarului.

În pofida acestor incertitudini, poziția dominantă a dolarului american pe piețele globale continuă să fie o provocare pentru valutele concurente.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală