Expiră termenul limită pentru solicitarea compensațiilor de către fermierii ruinați de dezastrele climaterice

12 Mart. 2024, 15:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Mart. 2024, 15:23 // Actual //  Lupu Eduard

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a reamintit fermierilor afectați de dezastrele naturale din 2023 că termenul limită pentru solicitarea compensațiilor parțiale se apropie rapid. Până pe 15 martie, aceștia pot depune cereri pentru obținerea ajutorului financiar destinat compensării pagubelor produse de calamitățile naturale în anul anterior.

Fermierii trebuie să prezinte un pachet de documente, inclusiv o cerere de ajutor financiar pentru porumb, o copie a certificatului de înregistrare a exploatației agricole, un act de constatare a pagubelor produse culturilor, un certificat de confirmare din partea autorităților locale etc.

Guvernul a alocat 50 de milioane de lei din fondul de intervenție pentru compensarea parțială a pagubelor cauzate de secetă și furtunile cu grindină din 2023. Ajutorul va fi acordat fermierilor ale căror culturi de porumb au fost afectate în proporție de cel puțin 60%, sau ale căror active fixe au fost distruse de uragane. Valoarea asistenței va fi stabilită în funcție de zona afectată și gradul de deteriorare, variind între 1000 și 2500 de lei pe hectar.

Estimările preliminare arată că aproximativ 400 de fermieri vor beneficia de această asistență financiară urgentă. Producătorii din raioanele Cantemir, Cahul, Ștefan-Vodă, Leova și Taraclia au fost printre cei mai afectați de secetă în anul trecut, unele localități raportând pagube de până la 90-100% din plantațiile de porumb.

Ministerul subliniază importanța depunerii cererilor în termenul limită și îi încurajează pe toți fermierii eligibili să profite de această oportunitate de a primi sprijinul guvernamental în aceste vremuri dificile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău