Femeile din Republica Moldova, încurajate de autorităţi şi Uniunea Europeană să se lanseze în afaceri

22 Mart. 2024, 17:24
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
22 Mart. 2024, 17:24 // Actual //  MD Bani

Programul de Susţinere a Antreprenoriatului Feminin: Oportunităţi de dezvoltare prin granturi din fonduri europene a avut loc la Bardar, raionul Ialoveni. La eveniment a fost prezent viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba; Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks şi directorul interimar al Organizaţiei pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Gheorghe Iudin.

 „O estimare modestă sugerează că eliminarea inegalităţilor din societate poate avea un impact pozitiv pentru PIB de cel puţin 8%. Mai multe drepturi pentru femei nu înseamnă mai puţine drepturi pentru bărbaţi. Asta este foarte important cu toţii ca să înţelegem. De aceea, vrem să avem cât mai multe antreprenoare lângă antreprenori, să avem cât mai multe afaceri fondate de femei, alături de afaceri fondate de bărbaţi. Asta să ne ofere acea creştere economica de care avem nevoie”, a declarat Dumitru Alaiba.

„Încurajarea spiritului de afaceri al femeilor stimulează diversificare şi inovare, ceea ce duce la o economie mai dinamică şi mai competitivă. Dar, diferenţele de gen încă există, iar aceste decalaje sunt costisitoare, fiind oportunităţi pierdute, atât pentru afaceri individual, cât şi pentru economie per ansamblu. Din acest motiv, egalitatea de gen şi abilitatea economică a femeilor reprezintă o prioritate politică majoră a suportului Uniunii Europene pentru Republica Moldova”, afirmă Ambasadorul UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

Programul oferă antreprenoarelor începătoare un grant nerambursabil în valoare de 200 de mii de lei, iar pentru femeile care deja au afaceri, pe care vor să le dezvolte – 600 de mii de lei.

„Noul program de susţinere a antreprenoriatului feminin vine cu măsuri noi de sprijin pentru femeile antreprenoare, mai variate. Nevoile femeilor sunt mai ţintite, iar sprijinul economic este mai consistent. La momentul actual avem alocate 30 milioane de lei, buget pentru acest program, iar de la Uninea Europeană, de asemenea, avem alocate 720 mii euro”, a specificat directorul interimar ODA, Gheorghe Iudin.

 

Sprijinul financiar poate fi solicitat pentru utilaje, materii prime, cât şi pentru certificate de calitate, obţinerea francizei, precum şi aplicaţii software.

„Pentru noi acesta este al doilea program ODA de suport al femeilor în afaceri pe care îl susţinem. Mă bucur să observ, ca şi în alte domenii, că femeiile sunt active şi în business, şi este un interes mare în programele pe care le susţinem nu doar pentru femeile antreprenoare, dar şi cele pentru femeile de afaceri interesate de alte programe”, a mai declarat Jānis Mažeiks.

Locul de lansare a programului de granturi pentru femei nu a fost ales întâmplător. Carmangeria Barda, întreprindere specializată în prelucrarea cărnii este administrată de către Olesea Plugaru, o tânără antreprenare, beneficiară a programelor ODA, care a decis să înfiinţeze afacerea după o vacanţă cu familia în capitala Austriei.

 „Noi am ramas impresionaţi şi în acelaşi timp indignaţi: de ce în Moldova nu este  ciolan, de ce nu putem procura ciolan copt, dar în Austria stau în rânduri mari sute de oameni şi aşteaptă să cumpere un ciolan copt? Noi am stat până la sfârşit şi am cumpărat acel ciolan, am venit acasă şi ne gândeam: e posibil să facem şi noi”, îşi aminteşte Olesea Plugaru, fondatoarea afacerii.

Soţii şi-au prezentat afacerea oaspeţilor, făcând un tur al secţiei de producere, tratare termică şi camera de maturare a cărnurilor.

„Este o afacere care generează 26 de locuri de muncă, aici în satul Bardar. Asta înseamnă 26 de familii care rămân acasă, care plătesc taxe aici acasă, care stau cu copiii acasă şi îşi fac o viaţă aici în Moldova”, susţine Dumitru Alaiba.

Programul de granturi finanţat de Guvern şi UE, prin intermediul ODA este accesibil pentru toate femeile din Republica Moldova.

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Statul român, prin Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța (CN APM), a depus prima ofertă neangajantă pentru achiziționarea operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova – firma ICS Danube Logistics, controlată în prezent de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Potrivit documentelor obținute de Profit.ro, oferta a fost înregistrată pe 24 aprilie 2025, marcând un prim pas concret al României pentru preluarea singurului port maritim al Republicii Moldova, situat strategic la kilometrul 133,8 al Dunării, în vecinătatea granițelor cu România și Ucraina, scrie profit.ro.

Pentru a susține acest demers, compania românească a lansat o procedură de achiziție de servicii de consultanță în valoare de 2 milioane de lei, necesare evaluării activelor și realizării unui raport de due diligence. Cinci operatori economici au depus oferte pentru acest contract, urmând ca firma câștigătoare să finalizeze analiza în termen de trei săptămâni.

Tranzacția este urmărită cu atenție și de alți potențiali investitori strategici. Printre aceștia se numără MBF Port Burgas din Bulgaria, controlată de frații Kiril și Georgi Domuschiev – oameni de afaceri influenți și proprietari ai clubului de fotbal Ludogorets Razgrad. De asemenea, BERD a anunțat anterior că poartă discuții și cu investitori din Turcia, Olanda și Danemarca.

Portul Giurgiulești este singurul port maritim al Republicii Moldova și un nod logistic crucial, conectat trimodal – pe cale ferată, rutier și fluvial. În 2023, portul a înregistrat un record de 2,17 milioane de tone de mărfuri transbordate, o creștere de aproape 19% față de anul precedent.

Terminalele portului permit importul de combustibili, îngrășăminte și materiale de construcții, precum și exportul de cereale, ulei, șrot și deșeuri metalice. Giurgiulești funcționează și ca port satelit al Constanței, de unde vin livrări regulate de produse esențiale.

Directorul general al Danube Logistics SRL, Mathias von Tucher, a declarat recent că accentul operațional va fi pus pe nevoile importatorilor și exportatorilor moldoveni, menționând investiții în infrastructura cerealieră și digitalizarea operațiunilor.

BERD a devenit unic proprietar legal al portului în 2021, după ce a sprijinit financiar proiectul încă din 1995. Banca internațională a anunțat că urmărește atragerea unui investitor strategic capabil să continue dezvoltarea infrastructurii portuare și să asigure stabilitatea economică a proiectului.

Deși obiectivele guvernului român sunt în prezent confidențiale din rațiuni de concurență, sursele oficiale arată că Bucureștiul tratează acest proiect ca un obiectiv de interes strategic pentru întărirea conectivității regionale, a cooperării economice cu Republica Moldova și a prezenței în bazinul Mării Negre și Dunării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO