Femeile din Republica Moldova, încurajate de autorităţi şi Uniunea Europeană să se lanseze în afaceri

22 Mart. 2024, 17:24
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
22 Mart. 2024, 17:24 // Actual //  MD Bani

Programul de Susţinere a Antreprenoriatului Feminin: Oportunităţi de dezvoltare prin granturi din fonduri europene a avut loc la Bardar, raionul Ialoveni. La eveniment a fost prezent viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba; Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks şi directorul interimar al Organizaţiei pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Gheorghe Iudin.

 „O estimare modestă sugerează că eliminarea inegalităţilor din societate poate avea un impact pozitiv pentru PIB de cel puţin 8%. Mai multe drepturi pentru femei nu înseamnă mai puţine drepturi pentru bărbaţi. Asta este foarte important cu toţii ca să înţelegem. De aceea, vrem să avem cât mai multe antreprenoare lângă antreprenori, să avem cât mai multe afaceri fondate de femei, alături de afaceri fondate de bărbaţi. Asta să ne ofere acea creştere economica de care avem nevoie”, a declarat Dumitru Alaiba.

„Încurajarea spiritului de afaceri al femeilor stimulează diversificare şi inovare, ceea ce duce la o economie mai dinamică şi mai competitivă. Dar, diferenţele de gen încă există, iar aceste decalaje sunt costisitoare, fiind oportunităţi pierdute, atât pentru afaceri individual, cât şi pentru economie per ansamblu. Din acest motiv, egalitatea de gen şi abilitatea economică a femeilor reprezintă o prioritate politică majoră a suportului Uniunii Europene pentru Republica Moldova”, afirmă Ambasadorul UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

Programul oferă antreprenoarelor începătoare un grant nerambursabil în valoare de 200 de mii de lei, iar pentru femeile care deja au afaceri, pe care vor să le dezvolte – 600 de mii de lei.

„Noul program de susţinere a antreprenoriatului feminin vine cu măsuri noi de sprijin pentru femeile antreprenoare, mai variate. Nevoile femeilor sunt mai ţintite, iar sprijinul economic este mai consistent. La momentul actual avem alocate 30 milioane de lei, buget pentru acest program, iar de la Uninea Europeană, de asemenea, avem alocate 720 mii euro”, a specificat directorul interimar ODA, Gheorghe Iudin.

 

Sprijinul financiar poate fi solicitat pentru utilaje, materii prime, cât şi pentru certificate de calitate, obţinerea francizei, precum şi aplicaţii software.

„Pentru noi acesta este al doilea program ODA de suport al femeilor în afaceri pe care îl susţinem. Mă bucur să observ, ca şi în alte domenii, că femeiile sunt active şi în business, şi este un interes mare în programele pe care le susţinem nu doar pentru femeile antreprenoare, dar şi cele pentru femeile de afaceri interesate de alte programe”, a mai declarat Jānis Mažeiks.

Locul de lansare a programului de granturi pentru femei nu a fost ales întâmplător. Carmangeria Barda, întreprindere specializată în prelucrarea cărnii este administrată de către Olesea Plugaru, o tânără antreprenare, beneficiară a programelor ODA, care a decis să înfiinţeze afacerea după o vacanţă cu familia în capitala Austriei.

 „Noi am ramas impresionaţi şi în acelaşi timp indignaţi: de ce în Moldova nu este  ciolan, de ce nu putem procura ciolan copt, dar în Austria stau în rânduri mari sute de oameni şi aşteaptă să cumpere un ciolan copt? Noi am stat până la sfârşit şi am cumpărat acel ciolan, am venit acasă şi ne gândeam: e posibil să facem şi noi”, îşi aminteşte Olesea Plugaru, fondatoarea afacerii.

Soţii şi-au prezentat afacerea oaspeţilor, făcând un tur al secţiei de producere, tratare termică şi camera de maturare a cărnurilor.

„Este o afacere care generează 26 de locuri de muncă, aici în satul Bardar. Asta înseamnă 26 de familii care rămân acasă, care plătesc taxe aici acasă, care stau cu copiii acasă şi îşi fac o viaţă aici în Moldova”, susţine Dumitru Alaiba.

Programul de granturi finanţat de Guvern şi UE, prin intermediul ODA este accesibil pentru toate femeile din Republica Moldova.

Realitatea Live

18 Mai 2024, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău