Ucraina speră la un acord cu Bulgaria pentru două reactoare nucleare. Sofia cere peste 600 de milioane de dolari

24 Mart. 2024, 08:13
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Mart. 2024, 08:13 // Actual //  bani.md

Ucraina speră să semneze un acord în iunie pentru a cumpăra două reactoare nucleare din Bulgaria, în timp ce încearcă să compenseze pierderea vastei sale centrale Zaporojia cu șase reactoare, ocupată de Rusia, a declarat pentru Reuters șeful companiei nucleare Energoatom.

Noile reactoare vor fi construite la centrala nucleară Hmelnițki din vestul Ucrainei și vor fi echipate cu echipamente de concepție rusească pe care Kievul vrea să le importe din Bulgaria, a declarat Petro Kotin într-un interviu.

Rusia a obținut controlul asupra centralei Zaporojia, cea mai mare centrală nucleară din Europa, după ce a lansat invazia sa în Ucraina în februarie 2022. Cele șase reactoare nucleare de la Zaporijia sunt acum oprite.

“Negocierile dintre guvernul Ucrainei și Bulgaria continuă… și cred că undeva în luna iunie vom avea rezultatul încheierii unor contracte cu Bulgaria pentru achiziționarea acestui echipament”, a declarat Kotin.

“Am stabilit (sarcina) în fața organizației noastre de construcții și a centralei Hmelnițki ca aceasta să fie gata de instalare până în iunie”, a spus el, referindu-se la primul dintre cele două reactoare care ar urma să fie gata de instalare imediat.

El a spus că, dacă va fi livrat la timp și în întregime, Energoatom va fi gata să înceapă lucrările de pornire a noului reactor în doi-trei ani, perioadă necesară și pentru fabricarea turbinei pentru unitate. Energoatom se află în discuții preliminare pentru ca General Electric să construiască turbina, a spus el. Cel de-al doilea reactor ar urma să fie instalat mai târziu, iar Kotin nu a oferit un termen.

El a spus că Bulgaria a estimat anterior prețul celor două reactoare la 600 de milioane de dolari, dar că Sofia dorește să crească prețul echipamentului, care, în afara Bulgariei, poate fi cumpărat doar din Rusia.

“Există o dorință constantă din partea bulgarilor de a obține beneficii mai mari pentru ei înșiși decât aceste 600 de milioane de dolari și cu cât trece mai mult timp, cu atât mai mari sunt prețurile pe care le exprimă, dar noi suntem încă concentrați pe prețul de 600 de milioane de dolari”, a spus Kotin.

El a declarat că Energoatom intenționează, de asemenea, să construiască încă două reactoare la Hmelnițkii, bazate pe reactorul american AP-1000, și că societatea va începe să toarne beton pentru cele două noi unități la începutul lunii aprilie.

De la pierderea centralei Zaporojia, Ucraina se bazează pe energia nucleară de la trei centrale în funcțiune din țară, care totalizează nouă reactoare, inclusiv două reactoare aflate în prezent în funcțiune la centrala Hmelnițki.

Kotin a declarat că Ucraina nu a renunțat la planurile de a reporni centrala Zaporojia într-o zi și că, spre deosebire de Rusia, va putea și va ști cum să repună centrala în funcțiune.

“Ei (Rusia) spun în continuare că vor reporni centrala, dar nu o pot porni din punct de vedere tehnic, deoarece nu există linii electrice, apă și personal”, a declarat Kotin, adăugând că Moscova nu dorește să recunoască acest lucru la nivel politic.

Kotin a declarat că Energoatom, care a păstrat personalul care a operat Zaporojia, va fi pregătită să repornească centrala după “de-ocuparea” acesteia și că a pregătit deja echipe speciale pentru a face acest lucru.

După ce barajul Kakhovka a fost aruncat în aer, centrala a pierdut un aflux constant de apă din râul Dnipro, necesar pentru unitățile energetice, iar până în prezent centrala are doar o mică rezervă într-un iaz din apropierea instalației.
Kotin a declarat că, în condițiile actuale, doar un singur reactor poate funcționa cel mult o lună și apoi trebuie oprit din cauza lipsei de apă pentru sistemul său de răcire.

El a precizat că, pentru a reporni centrala, fie trebuie reconstruit barajul distrus de la Kakhovka, fie trebuie construite pompe pentru a furniza apă din Nipru.

“(Este nevoie) undeva în jur de doi ani, dar este vorba despre principalele măsuri costisitoare. În acest timp se vor putea verifica toate sistemele și, dacă nu există niciun sabotaj, toate celelalte sisteme vor fi pregătite pentru punerea în funcțiune.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Mai 2025, 17:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Mai 2025, 17:37 // Actual //  Ursu Victor

Guvernul Republicii Moldova a lansat oficial campania națională de informare „Moldova Poate”, o inițiativă care urmărește apropierea deciziilor publice de cetățeni, printr-un mesaj simplu, accesibil și axat pe impactul reformelor asupra vieții cotidiene. Campania debutează cu doar câteva luni înainte de alegerile parlamentare programate pentru 28 septembrie, iar potrivit datelor de pe platforma achiziții.md, bugetul total al campaniei este estimat la 5 milioane de lei, iar în data de 22 mai urmează să fie desemnat câștigătorul – compania care se ocupa de organizarea campaniei.

Sub sloganul „Vorbim despre oameni, pentru oameni”, campania va promova unitatea națională, direcția europeană a țării și implicarea cetățenilor în procesul de reformă. Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, accentul va fi pus pe explicarea clară a modului în care funcționează statul și pe prezentarea beneficiilor concrete ale reformelor implementate în domenii precum justiția, educația, sănătatea sau infrastructura.

„Moldova reușește atunci când mergem împreună – ca societate și ca parte din familia europeană”, a declarat Daniel Vodă.
Campania va include activități publice organizate în centre comunitare, piețe, parcuri și alte spații deschise, adresându-se tuturor categoriilor sociale, de la copii și tineri până la vârstnici. Se promit discuții directe, prezentări interactive și evenimente dedicate unei comunicări guvernamentale mai transparente.

Guvernul nu a oferit deocamdată detalii despre contractantul campaniei sau despre planul de distribuție media, însă lansarea inițiativei în plină perioadă preelectorală ridică semne de întrebare din partea observatorilor independenți, care atrag atenția asupra riscului de folosire a fondurilor publice în scop electoral.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO