Piața farmaceutică din Republica Moldova. Caracteristici și tendințe

26 Mart. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Mart. 2024, 09:55 // Actual //  bani.md

Piața farmaceutică din Republica Moldova este caracterizată de o serie de tendințe importante, în special în ceea ce privește cota de piață și cifra de afaceri a diferitelor lanțuri farmaceutice, precum și distribuția farmaciilor în diverse regiuni ale țării.

De curând, grupul Felicia a anunțat despre achiziția companiei Peon-Farm, care deține 90 de farmacii, declarând că astfel va ocupa 25% din piața vânzărilor cu amănuntul.

Pe de altă parte, din date publice, vedem că grupul Farmacia Familiei și Dita EstFarm s-au evidențiat ca lideri de piață, atingând cota de 32,42% cu o cifră de afaceri de 4,2 miliarde de lei.

Creșterea generală a cifrei de afaceri a pieței farmaceutice în 2022 a fost semnificativă, înregistrând o majorare de 9.93% față de anul precedent. Această evoluție pozitivă reflectă o cerere sporită pentru produse farmaceutice și pentru serviciile medicale în general, subliniind o atenție crescută asupra sănătății și bunăstării populației.

Recent, Grupul Felicia a anunțat achiziția Peon-Farm SRL. Or, analiza pieței prin comasarea rezultatelor Grupului Felicia și Peon-Farm SRL arată în felul următor:

Prin compararea datelor din tabelul 1 și 2, putem vedea că achizițiea Peon-Farm SRL de către Grupul Felicia ar fi avut un efect pozitiv chiar și în anii 2021 și 2022, mărind cota-parte a grupului, dar și prin majorarea creșterii anuale. Achiziția Peon-Farm SRL permite Grupului Felicia să-și mărească avantajul față de jucătorul de pe poziția a 3 (Tetis), însă decalajul în cota-parte a pieței farmaceutice față de jucătorul cel mai mare, Dita EstFarm este de 9,51%, adică 22,91% față de 32,42%.

De asemenea, dacă analizăm performanța farmaciilor care aparțin jucătorilor individuali pentru anul 2022, numărul acestora este în dinamică constantă. Chiar dacă lanțurile închid ocazional unele locații, tendința este în creștere. Având, totuși, în vedere că locațiile sunt limitate, creșterea cea mai rapidă este achiziția unor lanțuri existente, politica aplicată de către Grupul Felicia, care a achiziționat în 2021 businessul integral al Gedeon Richter, iar în 2024 – Peon-Farm SRL. Din punct de vedere al numărului de farmacii, tabloul e diferit de la un brand la altul. Este vorba de Grupul Felicia în sine, cât și performanta incluzând Peon-Farm SRL. Numărul de farmacii este preluat din surse deschise, cum ar fi Sănătate Info – În Moldova sunt multe farmacii, dar nu toți oamenii au acces la medicamente (sanatateinfo.md), cât și S.R.L. FARMACIA SALUT (data2b.md).

Din tabelul 3 se poate vedea că vânzările medii cele mai mici per farmacie sunt în lanțurile Peon și Salut. Acest fapt este ușor explicabil prin poziționarea acestor farmacii. Liderul detașat pe vânzarea per farmacie este lanțul Farmacia Familiei. Un top al vânzărilor medii lunare per farmacie ar arăta în modul următor:

Cu toate acestea, distribuția farmaciilor rămâne extrem de inegală în întreaga țară, concentrându-se în special în municipiul Chișinău. Numărul mare de farmacii în capitală, care depășește de trei ori normativul demografic, subliniază o supraîncărcare a pieței farmaceutice în acest oraș și necesitatea unei redistribuiri strategice a farmaciilor pentru a asigura un acces echitabil la serviciile farmaceutice pentru întreaga populație.

De asemenea, jumătate din numărul total de farmacii din Republica Moldova sunt deținute de șase companii farmaceutice importante. Cele mai multe farmacii sunt operate de rețeaua Farmacia Familiei – 205 unități, urmată de Prodiafarm – 163 de farmacii „Hipocrates” și Birivofarm – 156 de farmacii „Felicia”. Aceste trei rețele reprezintă o treime din numărul total de farmacii din țară, evidențiind o concentrare semnificativă a pieței în mâinile câtorva actori majori.

Următoarele trei rețele au până la o sută de farmacii fiecare. Firma 3M-Farm are 91 de unități cu brand-ul „Orient”, Peon-Farm are 85 de unități ”Peon”, iar Elodi-Farm – 76 de farmacii „Elodi”.

În concluzie, piața farmaceutică din Republica Moldova în 2022 a fost marcată de performanțe solide ale unor lanțuri farmaceutice importante, dar și de provocări legate de distribuția inegală a farmaciilor în diverse regiuni ale țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 10:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 10:34 // Actual //  Ursu Victor

Președintele SUA, Donald Trump a semnat un ordin executiv privind introducerea unor tarife vamale cuprinse între 10% și 50% pentru mărfuri provenind din 183 de țări, într-o mișcare pe care a numit-o „declarație de independență economică”. Cu toate acestea, printre puținele țări scutite de noile măsuri se numără Rusia și Belarus, în ciuda relațiilor tensionate cu SUA și a regimului de sancțiuni impus acestor state.

Potrivit secretarului Trezoreriei SUA, Scott Bessent, aceste două țări nu au fost incluse în lista tarifară deoarece „nu avem comerț semnificativ cu ele, fiind deja sub sancțiuni”. La rândul său, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat că sancțiunile existente „împiedică orice relație comercială semnificativă cu Rusia”.

Totuși, publicația Axios remarcă faptul că în 2024, volumul comerțului SUA–Rusia a fost de 3,5 miliarde de dolari, deși a scăzut de 10 ori față de nivelul din 2021 (35 miliarde USD). Prin comparație, țări precum Mauritius și Brunei, care au fost incluse pe lista tarifară, au un comerț mult mai redus cu SUA, dar vor plăti tarife de 40% și 24%.

În lista publicată de Trump se regăsesc inclusiv teritorii izolate sau chiar nelocuite, precum Tokelau (1.500 locuitori, sub jurisdicția Noii Zeelande), arhipelagul Svalbard (2.500 locuitori, administrat de Norvegia) și insulele nelocuite Heard și McDonald, teritorii externe ale Australiei.

Tarifele impuse vizează și toate fostele republici sovietice, inclusiv Ucraina, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Uzbekistan, Kârgâzstan și Turkmenistan, cu o cotă generală de 10%. Moldova este printre cele mai afectate, cu o taxă de 31%, în timp ce pentru Kazahstan a fost stabilită o cotă de 27%.

Printre excepțiile notabile din noul regim tarifar se mai numără Iran, Cuba, Coreea de Nord, Mexic și Canada, care nu au fost vizate de noile măsuri.

Într-o declarație făcută după semnarea ordinului, Trump a declarat: „America a fost jefuită timp de ani buni de alte națiuni, fie ele prietene sau inamice. Vom taxa aproximativ jumătate din ceea ce ei taxează la rândul lor. Nu e o reciprocitate completă, ci una… blândă”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ