VIDEO Mai multe posibilități pentru vârstnicii din Ungheni

29 Mart. 2024, 15:30
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
29 Mart. 2024, 15:30 // Slider //  MD Bani

În orașul Ungheni a fost lansat primul Club al Vârstnicilor, un spațiu creat pentru a motiva persoanele în etate să prospere, să fie active și să aibă vieți împlinite. De la sport, yoga, muzică și dans, până la lectură, ateliere de artizanat și pictură, centrul oferă un spațiu primitor seniorilor pentru a se angaja în activități care le îmbogățesc viața.

,,Așadar, când ne aflăm într-o fază demografică în care proporția persoanelor în vârstă este în creștere, acesta este momentul în care trebuie să investim cu adevărat în ei, astfel încât aceștia să poată continua să contribuie la dezvoltarea țării. Iar ei au atât de multe de adus, știți, din punct de vedere economic, social și cultural. Și aceasta este ceea ce noi, UNFPA, sprijinim în R. Moldova și în multe alte țări din regiune”, a declarat Florence Bauer, directoare regională a UNFPA pentru Europa de Est și Asia Centrală. 

Clubul vârstnicilor a fost deschis grație unei colaborări între Fondul Națiunilor Unite pentru Populație în R. Moldova și Guvernul Marii Britanii, care au oferit 90 de mii de dolari pentru reabilitarea spațiului. Totodată, autoritățile publice locale sunt încurajate să bugeteze resurse pentru asemenea activități, care au scopul de a promova incluziunea socială.

,,Municipiul Ungheni are nevoie de toate categoriile de vârstă pentru a dezvolta o comunitate omogenă, o comunitate dezvoltată. La moment, în cadrul proiectului sunt peste 100 de vârstnici, dar noi, administrația publică locală ne-am pus drept scop ca să mărim această capacitate, și să putem să dezvoltăm și alte spații, pentru a putea atrage și mai mulți vârstnici” – Eduard Bălan, viceprimar al municipiului Ungheni.

La centrul din Ungheni sunt înregistrate circa 150 de persoane care frecventează activitățile, printre ele se numără și doamna Maria.

,,Sunt multe activități… cu folosirea plantelor medicinale, cum să consumăm mierea de albine. Doamnele ne-au arătat cum poți să aplici corect produsele de machiaj”, a afirmat Maria.

Inga Cutie este antrenoare și instructoare de aerobic-fitness. Se bucură că poate contribui la îmbătrânirea sănătoasă și activă a persoanelor din comunitate.

,,Este o experiență nouă pentru mine, dar interesantă în același timp. Îi îndemn pe toți să găsească timp, măcar de două ori pe săptămână, câte jumătate de oră sau o oră, să vină aici la clubul deschis, care este benefic și să acorde timp pentru ei, să-și iubească corpul și să se odihnească, că munca care o facem aici prin exerciții, este o odihnă sufletească” – a adăugat Inga Cutie, antrenoare și instructoare de aerobic-fitness.

Prognozele demografice arată că până în 2040, generațiile în vârstă de 50 de ani și peste vor constitui jumătate din populația R. Moldova. Această schimbare demografică va avea implicații semnificative asupra sectoarelor sociale, economice și de sănătate ale țării.

,,Este un început excelent pentru a-i felicita pe locuitorii din Ungheni cu ocazia deschiderii primului centru de îmbătrânire activă din țară. Și acesta este primul din seria pe care o vom avea în continuare. Astfel, noi, cei de la UNFPA, încercăm cu adevărat să schimbăm opinia conform căreia persoanele în vârstă sunt cele vulnerabile în favoarea celor care spun că sunt contribuitori activi. Ei fac diferența. Ei își aduc cunoștințele și experiența într-o Moldovă mai luminoasă”- a conchis Karina Nersesyan, Reprezentanta Rezidentă a UNFPA Moldova.

UNFPA a susținut constant Ministerul Muncii și Protecției Sociale din Republica Moldova în implementarea Programului privind îmbătrânirea activă și sănătoasă pentru anii 2023-2027, care are ca scop întărirea rezilienței demografice a țării. Totodată, de rând cu Clubul Vârstnicilor de la Ungheni, este în proces de organizare a unui centru similar în orașul Căușeni.

Această inițiativă este rezultatul parteneriatului dintre Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Guvernele Marii Britanii și Japoniei, HelpAge International, Fundația Moldcell, Autoritatea Publică Locală – toate unite în angajamentul lor de a stimula dialogul intergenerațional și de a promova integrarea socială.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO