VIDEO Medicii au fost îngerii mei păzitori: Istoria Alinei, refugiată din Ucraina care a născut în Moldova

24 Feb. 2023, 16:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Feb. 2023, 16:41 // Actual //  Lupu Eduard

La maternitatea din cadrul IMSP Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” din Chișinău, femeile nasc în condiții de confort și siguranță, iar asta datorită dotărilor realizate de Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA). Instituția medicală a beneficiat de echipamente de ultimă generație, servicii de care se bucură nu doar femeile din Republica Moldova, ci și refugiatele din Ucraina.

Alina Orlioglo a devenit mamă pentru a patra oară. Primele trei nașteri au avut loc în Ucraina, iar ultimul copil l-a adus pe lume la maternitatea Spitalului Clinic. Toate cheltuielele pentru asistenţa medicală la naştere şi după venirea pe lume a copilului au fost suportate de către Fondul ONU pentru Populație, ca parte a ajutorului umanitar în contextul războiului din Ucraina.

Proaspăta mămică recunoaște că avea emoții mari de a da naștere copilului într-o țară străină, însă totul a fost la cel mai înalt nivel, atât condițiile moderne din secție, cât și atitudinea medicilor.

„Toate servicile sunt gratuite, asta e cel mai important, atitudinea este una foarte bună. Nimeni nu îndrăznește să spună că uite tu ești din Ucraina și hai achită pentru servicii, totul e la nivel, este foarte plăcut. Nu știu ce mi-au făcut medicii aici, au fost ca îngerii mei păzitori, această naștere a fost super ușoară pentru mine.” povestește Alina, înainte să fie externată din maternitate.

La fel, datorită investițiilor Fondului ONU pentru Populație, nou-născuții aflați în condiții critice, vor avea șanse mai mari de supraviețuire datorită echipamentelor moderne instalate în unitățile de terapie intensivă din întreaga țară, susțin medicii maternității.

„Am primit toate aparatele necesare îngrijirii copiilor de la 500 de grame și a copiilor gravi din secția de reanimare. Asta sunt inclusiv incubatoarele termice care sunt indispensabile pentru îngrijirea copiilor prematuri. Am primit de asemenea ventilatoare care sunt indispensabile supraviețuirii acestor copii. Aceste aparataje sunt mai moderne, au funcții mai sofisticate și sunt cu mult mai fiziologice pentru acești copii. Serviciile pentru refugiați, serviciile perinatale, obstreticale și cele neonatale, or cele ginecologice sunt absolut gratuite.” ne povestește Dorina Rotaru, șefa departamentului neonatologie a centrului perinatal.

Pe parcursul anului 2022, UNFPA a dotat complet 22 de săli de naștere, care vor asigura venirea pe lume în siguranță a circa 15.000 de copii. Nou-născuții aflați în condiții critice vor fi salvați datorită echipamentelor moderne care vor fi instalate în unitățile de terapie intensivă a 8 spitale, iar 14 săli de operație vor fi complet modernizate. De asemenea, nouă sală dotată pentru intervenții ginecologice în cadrul Institutului Oncologic din o. Chișinău va reduce în jumătate timpul de așteptare pentru efectuarea operațiilor oncologice feminine.

Ca parte a răspunsului la criza umanitară, generată de războiul în Ucraina, UNFPA oferă suport amplu sistemului de sănătate reproductivă prin dotarea instituțiilor medicale cu echipament medical de ultima generație. Drept urmare, populația locală și refugiatele vor avea acces la servicii medicale de calitate. În plus, UNFPA a livrat resurse financiare în bugetul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), pentru acoperirea serviciilor în domeniul sănătății reproductive acordate de prestatorii de servicii medicale, încadrați în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, datorită acestui parteneriat, refugiatele din Ucraina beneficiază de servicii ginecologice și obstetrice gratuite.

 

Realitatea Live

30 Apr. 2024, 16:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Apr. 2024, 16:10 // Actual //  Lupu Eduard

Facebook s-a schimbat semnificativ față de acum două decenii și a devenit unul dintre giganții tech care a schimbat lumea și fără de care majoritatea oamenilor nu își pot imagina viața. Ce am învățat însă în acest timp și către ce ne îndreptăm, se întreabă site-ul de analize economice și sociale Panorama.

Pe 4 februarie 2004, Mark Zuckerberg, atunci în vârstă de 19 ani, a lansat TheFacebook.com, o versiunea digitală a catalogului studenților de la Harvard. Dosarul virtual cu nume și poze avea însă câteva avantaje: studenții puteau împărtăși la ce cursuri mergeau și dacă erau singuri sau într-o relație. Mai mult, puteau să-și trimită mesaje unul altuia.

Facebook a prins rapid în toată lumea, pentru că promitea o modalitate simplă de a rămâne conectat cu prietenii, „nu cu băncile, cu brandurile sau cu parlamentul. Oamenii aveau nevoie de asta, nu avuseseră până atunci un instrument digital prin care să-și regăsească foștii colegi de liceu sau un loc virtual, în care să vadă bebelușul unor cunoștințe”, spune ea.

Rețeaua socială devenise un soi de piață publică în care lumea putea să își exprime ideile, sentimentele, opiniile despre cele mai importante evenimente din țară. Iar asta a atras oamenii care simțeau nevoia unui spațiu în care să se poată exprima liber, în scris sau în imagini.

În 2007, Facebook avea deja 50 de milioane de utilizatori. Anul următor numărul lor s-a dublat. Creșterea semnificativă a fost cauzată în parte și de adăugarea unor funcții noi care au devenit foarte populare.

În 2008, Facebook a introdus chat-ul privat, wall-ul de pe profilul fiecărui utilizator și prima aplicație pentru iPhone. A fost și primul an în care fondatorul Mark Zuckerberg a apărut în lista miliardarilor făcută de Forbes, cu o avere de 1,5 miliarde de dolari, la doar 23 de ani. Anul următor, Facebook a continuat să inoveze și a creat butonul „like”, un feature care a fost ulterior copiat de toate rețelele sociale.

În 2012, când rețeaua a ajuns la un miliard de utilizatori, s-a listat la bursă. Valora 104 miliarde de dolari.

3.1 miliarde de utilizatori avea Facebook în ianuarie 2024, conform datelor Statista

911 miliarde de dolari valorează Facebook în prezent, conform datelor AOL

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău