Moldova, o puternică forță navală din regiune! Exportă cereale și importă nisip, carburanți și fertilizanți

01 Apr. 2024, 10:18
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Apr. 2024, 10:18 // Actual //  bani.md

Exporturile moldovenești prin Portul Giurgiulești, în primele trei luni ale anului 2024, au constituit 441,7 mii tone de mărfuri și produse livrate. Transportul naval a jucat un rol vital în această performanță remarcabilă. Astfel, Portul Giurgiulești rămâne o verigă esențială în transportul volumelor mari de mărfuri la costuri competitive, ceea ce a contribuit semnificativ la eficiența și rentabilitatea exporturilor moldovenești, constată economistul Iurie Rija de la Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere.

Acesta rămâne principala cale logistică pentru importul materialelor de construcție, a carburanților, fertilizanților și minereurilor în Republica Moldova. La capitolul exporturi, calea fluviomaritimă este opțiunea preponderent aleasă pentru cereale, șrot și ulei de floarea-soarelui.

„Astfel, în primele trei luni ale anului 2024, în R. Moldova au intrat 97 de corăbii, 40 din care au adus materiale de construcție (pietriș, gribură, nisip, perlit- 56,5 mii tone), 16- fertilizanți (50,3 mii tone), 15- minereuri și cărbune, 19- carburanți”, susține Iurie Rija.

Ce ține de exporturile de cereale, economistul spuune că, grâul este cultutra cerealieră, care în 2024 se exportă cel mai activ cu barjele fluviale- din ianuarie până în martie 2024, din porturile țării au ieșit 121 barje încărcate cu 176,15 mii tone grâu. A doua cultură este porumbul- 39 de barje cu 105,4 mii tone porumb încărcat pentru aceiași perioadă.

Exportul produselor din prelucrarea oleaginoaselor se realizează la fel cu preponderență prin porturi- de la începutul anului au ieșit 13 barje încărcate cu 54,9 mii tone ulei de floareasoarelui și 16 barje încărcate cu 47,1 mii tone șrot de floarea-soarelui. Pentru a exemplifica ponderea transportului maritim, în exporturile de ulei, putem lua cifrele de reper pentru perioada ianuarie-februarie 2024, când s-au exportat în total 37,3 mii tone ulei, 79 % din care au fost realizate pe cale maritimă.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău