Prețul aurului a atins luni o nouă valoare record, pe fondul semnalelor că FED va reduce dobânzile

01 Apr. 2024, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Apr. 2024, 09:40 // Actual //  Lupu Eduard

Preţul aurului a continuat să crească atingând luni o nouă valoare record, stimulat de semnalele că Rezerva Federală americană se apropie de momentul în care va reduce dobânzile, precum şi de tensiunile geopolitice şi cererea robustă pentru metalul galben venită din China, transmite Bloomberg, conform Agerpres.

Preţul spot al aurului a urcat luni până la maximumul istoric de 2.265,73 dolari uncia, în creştere cu 1,6% comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei de joi, după ce a stabilit deja o serie de recorduri în sesiunile recente.

Datele statistice publicate vineri, când pieţele financiare au fost închise, arată că inflaţia de bază în SUA, indicatorul preferat urmărit de Fed când vine vorba de presiunile inflaţioniste, a scăzut în luna februarie în timp ce consumul a crescut. Asta aduce noi argumente pentru o reducere a costurilor cu împrumuturile, chiar dacă banca centrală americană a adoptat un ton prudent.

Mai multe date statistice pozitive au dus la o creştere cu aproximativ 14% a cotaţiei aurului începând de la mijlocul lunii februarie. Perspectiva relaxării politice monetare a marilor bănci centrale, precum şi tensiunile crescute din Orientul Mijlociu şi Ucraina, au susţinut această creştere. Au existat de asemenea achiziţii semnificative de aur din partea băncilor centrale, în special în China, unde consumatorii au acumulat aur pe fondul problemelor din cea mai mare economie asiatică.

După publicarea cifrelor privind inflaţia în luna februarie, preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a spus că datele sunt “în linie cu aşteptările”, adăugând că Fed nu se grăbeşte să reducă dobânzile.

Cu toate acestea, pieţele financiare estimează că există 61% şanse ca Fed să reducă dobânzile în luna iunie, în creştere faţă de ziua de joi când erau doar 57% şanse. În mod normal, dobânzile mai mici sunt un element pozitiv pentru aur, care nu aduce dobânzi investitorilor.

“Datele privind inflaţia, şi în special comentariile lui Powell, au oferit un nou impuls pentru aur, iar piaţa devine din ce în ce mai convinsă că Fed va începe să reducă dobânzile în luna iunie”, a declarat Warren Patterson, analist la ING Groep NV.

Perspectivele pozitive ale aurului au fost susţinute de o serie de bănci importante. Printre ele, JPMorgan Chase & Co. a estimat luna trecută că preţul unciei de aur ar putea ajunge la 2.500 de dolari în acest an. De asemenea, analiştii de la Goldman Sachs Group cred că există potenţialul ca aurul să ajungă la 2.300 de dolari uncia, în contextul dobânzilor reduse.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Mai 2024, 16:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mai 2024, 16:22 // Actual //  Lupu Eduard

Serviciul Fiscal de Stat anunță desfășurarea unor acțiuni speciale de monitorizare a contribuabililor activi în domeniul comerțului cu flori în perioada 29-31 mai 2024. Aceste acțiuni vizează asigurarea respectării legislației fiscale în ceea ce privește documentarea corectă a tranzacțiilor și prevenirea comerțului ilicit cu flori vii.

În comunicatul emis, Serviciul Fiscal de Stat a precizat că aceste acțiuni de monitorizare nu implică aplicarea unor sancțiuni la adresa agenților economici, ci au ca scop principal prevenirea și descurajarea practicilor neloiale în domeniul comerțului cu flori. De asemenea, monitorizarea vine în contextul creșterii cererii pentru aceste servicii, generate de evenimentele de încheiere a anului școlar.

Oficialii fiscali subliniază importanța respectării prevederilor legale în efectuarea tranzacțiilor comerciale și îndeamnă atât comercianții, cât și cumpărătorii să solicite bonul de casă la procurarea florilor. Acest lucru nu numai că asigură conformitatea cu legislația fiscală, dar contribuie și la combaterea economiei subterane și la majorarea nivelului de conformare.

În cazul în care vor fi depistate încălcări ale legislației fiscale pe durata monitorizării, contribuabilii vor fi avertizați cu privire la responsabilitatea lor conform prevederilor legale în vigoare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău