Averea lui Andrei Spînu. Conturi pline, dividende și acțiuni la Airbus, Boeing, Apple și Microsoft

31 Mart. 2024, 10:45
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
31 Mart. 2024, 10:45 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Andrei Spînu a obținut pe parcursul anului 2023, din funcția de ministru al Infrastructurii, un salariu de peste 395,2 de mii de lei, iar de la Președinție 140,2 mii de lei. Dividendele de la WUPP LTD, companie de traducere, au însumat 184 mii de lei, arată datele declarației pe venit.

Oficialul are în proprietate un apartament cu o cotă parte de 100% și o casă unde deține 50%. Valoarea apartamentului este de 102 mii de euro, iar casa – 472 mii de lei. Spînu deține în proprietate patru loturi de terenuri agricole și un teren intravilan.

Totodată, acesta mai indică în declarația sa de avere și interese personale un autoturism/VW Tiguan fabricat în anul 2019 și pe care l-a dobândit în 2020, în valoare de 27 de mii de dolari, precum și un Autoturism/Audi Q5 fabricat în anul 2014, pe care l-a dobândit în anul 2017 și care valoarează 380 de mii de lei.

La compartimentul conturi financiare în țară sau în străinătate, Spînu a indicat 11 conturi bancare – toate deținute în bănci comerciale din Republica Moldova și România. Cele mai multe sume de bani le păstrează la ING România – 30,6 mii euro și 66,4 mii RON.

Oficialul a mai indicat în declarație cote-părți de 1,25% din Bloombrain OU cu valoare de 50 000 euro și cote-părți de 100% din: S.R.L NOMASVELLO M (Chișinău) – cu valoare de cumpărare de 500 lei, Wupp Ltd. (Marea Britanie) – cu valoare de 1000 de dolari și OneTwoStart Ltd (Hong Hong) – 10 000 HKD.

De asemenea, ministrul Spînu mai indică și acțiuni la Airbus  cu o valoare de 445 euro , Boeing – 659 USD, Apple – 559 USD și Microsoft – 1084 USD.

La capitolul cheltuieli, ministrul Infrastructurii a cheltuit 35 de mii de euro pentru „turism/tratament”, 5000 de euro pentru servicii educaționale, dar și instalarea panourilor solare în sumă de 237,2 mii de lei. Pentru reparțaia casei a cheltuit 62,8 mii de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 11:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Apr. 2024, 11:06 // Actual //  Lupu Eduard

În cadrul emisiunii Rezoomat de la RLIVE TV, fostul premier Ion Chicu a adus în discuție procedura de concesionare a spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău, criticând faptul că aceasta nu respectă legislația și este afectată de nereguli.

Chicu a subliniat că, conform legii cu privire la întreprinderile de stat, procedura de locațiune a spațiilor comerciale trebuie să se desfășoare conform unor criterii clare și transparente, însă acest lucru nu s-ar întâmpla în cazul concesionării de la Aeroportul Chișinău. El a menționat că au fost depuse denunțuri la Procuratura Anticorupție, semnalând încălcări ale legii în desfășurarea acestui proces.

”Iarăși, facem abstracție de cifre. Acum, când îi aud pe aceștia, o să mă abțin. Care vin și spun că toată gâlceava, animozitatea în jurul acestei licitații, este din cauza că ei nu vor ca Șor să fie scos de acolo, eu vreau să întreb oamenii ce îi încurcă pe ăștia de la guvern să-l scoată pe Șor acolo”, a punctat fostul premier.

Fostul premier a susținut că este inacceptabil ca procedura de concesionare să se desfășoare în afara legii și că este necesar ca autoritățile să acționeze în conformitate cu prevederile legale pentru a asigura un proces corect și transparent. El a evidențiat faptul că procesul ar trebui să fie gestionat într-o manieră echitabilă, fără a favoriza anumite companii sau interese.

„Ce să facă următorul guvern? Pe ăștia tot așa o să-i măture? De ce să nu faci corect procedura acum? Cu atât mai mult că această companie (Lagardere n.r), din câte știm, nu este cea mai curată și strălucită, cu o istorie penibilă în România. Aici e înregistrată într-un cămin, nu știu pe unde. Despre asta este vorba”, se întreabă retoric fostul premier.

Chicu a ridicat întrebări cu privire posibilele influențe din partea anumitor actori politici. „Dumneavoastră nu vă provoacă suspiciuni faptul că asemenea active foarte atrăgătoare și care generează profituri semnificative. Deja la a doua licitație participă doar o companie. Că prima a fost a doua”, a conchis fostul premier.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău