Autoritățile sunt foarte aproape de eliberarea licenței pentru importul de floarea soarelui către compania Trans Oil, pentru aproximativ 300 de mii de tone de răsărită programată să fie aduse din Ucraina, constată reprezentantul Forței Fermierilor, Alexandr Slusari, într-o postare pe Facebook.
Forța Fermierilor atrage atenția că această decizie aruncă o umbră de rușine asupra țării, în special având în vedere că în 2023 Moldova a avut o recoltă semnificativă de aproape 750 de mii de tone de floarea soarelui, cu stocuri suficiente din anul anterior. Cu toate acestea, importurile masive din Ucraina pun sub semnul întrebării strategia agricolă a țării. „În septembrie 2023 noi am avut cele mai joase prețuri de achiziții la floarea soarelui din ultimii 5 ani. A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei”, a punctat Slusari.
„Încă din primăvara anului 2023, Forța Fermierilor a avertizat asupra pericolului importurilor din Ucraina, în urma exemplului dat de alte țări est-europene precum Polonia, România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia. În ciuda acestor avertismente, preocupările noastre au fost ignorate, iar manipularea mediatică a încercat să prezinte agricultorii ca fiind împotriva Ucrainei”, declară un reprezentant al organizației.
În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute. În același timp, fabricile de producție a uleiului, deținute de Trans Oil, nu și-au asigurat stocurile suficiente, preferând să se bazeze pe importurile masive din Ucraina.
Ca rezultat al acestei erori strategice a Ministerului Agriculturii, agricultorii au suferit pierderi financiare considerabile, iar țara se confruntă acum cu o criză de materie primă, care va duce la creșterea prețurilor la floarea soarelui importată. În plus, există riscul ca România să restricționeze exporturile de cereale și oleaginoase din Moldova din cauza importurilor masive.
„Nu știu dacă reprezentanții Ministerului Agriculturii au admis conștient și în complicitate cu Trans Oil debandadă pe piața internă a răsăritei sau este vorba doar de incompetență, însă pentru mine evident că ministrul Bolea trebuie să-și asume acest dezmăț și să depună demisia de onoare. Dacă cuvântul «onoare» mai este relevant pentru el ”, conchide Slusari.