La 93 de ani, Warren Buffett se pregăteşte să predea cheile imperiului, dar tranziţia este plină de surprize

07 Mai 2024, 14:09
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
07 Mai 2024, 14:09 // Bani și Afaceri //  bani.md

Legendarul investitor american Warren Buffet şi-a ales în sfârşit succesorul pentru tronul Berkshire Hathaway, însă alegerea lui Greg Abel i-a pus pe acţionari pe gânduri. Abel s-a făcut remarcat în companie după ce a dus afacerile cu energie ale Berkshire pe noi culmi, scrie CNBC.

„Greg înţelege extraordinar de bine afacerile şi modelul de business. Las în mâna lui alocarea de capital”, a spus Waren Buffet.
Comentariul lui Buffet a stârnit imediat dezbateri între acţionari. Unii l-au interpretat ca însemnând că Abel, vicepreşedinte al operaţiunilor de non-asigurări, nu numai că va face achiziţii în viitor, dar va alege şi acţiuni pentru portofoliul de acţiuni de 360 de miliarde de dolari al Berkshire.

Alţii cred că Abel va fi mai degrabă dispus să delege responsabilitatea selectării acţiunilor.
„Cred că a vrut ca Abel să ia propriile decizii în ceea ce priveşte portofoliul de acţiuni, cât de mult din portofoliul de investiţii să fie alocat acţiunilor şi aşa mai departe”, a declarat pentru CNBC Haruki Toyama, manager de portofoliu la Madison Investments, un acţionar al Berkshire.
Locotenenţii lui Buffett în materie de investiţii, Todd Combs şi Ted Weschler, au gestionat în mod independent aproximativ 15 miliarde de dolari fiecare pentru Berkshire în ultimul deceniu. Mulţi au speculat că aceşti doi foşti manageri de fonduri speculative vor prelua în cele din urmă întregul portofoliu. Cu toate acestea, Buffett nu a dezvăluit istoricul lor din ultimii ani.

De asemenea, cei doi au ajutat Berkshire să încheie tranzacţii. În plus, Combs este directorul general al Geico, bijuteria coroanei din afacerea de asigurări a Berkshire.
Abel, în vârstă de 61 de ani, a devenit cunoscut ca moştenitorul aparent al lui Buffett în 2021, după ce Charlie Munger a făcut din greşeală această dezvăluire la adunarea acţionarilor din acel an.

Abel a supravegheat mari porţiuni din vastul imperiu al Berkshire, inclusiv energie, căi ferate şi retail, dar este cunoscut pentru expertiza sa în domeniul energiei, deoarece a lucrat la predecesorul Berkshire Hathaway Energy din 1992.

Buffett, care va împlini 94 de ani în august, a recunoscut el însuşi că s-a răzgândit în privinţa planului de succesiune, menţionând că decizia sa este influenţată de cât de mult au crescut activele Berkshire.

„Obişnuiam să gândesc altfel despre cum aş putea gestiona această situaţie, dar cred că această responsabilitatea ar trebui să fie a directorului general. Sumele au crescut mult la Berkshire şi nu vrem să încercăm să avem în jur de 200 de persoane care să administreze câte un miliard de dolari fiecare. Pur şi simplu nu funcţionează” a spus Buffet.

Pe lângă portofoliul uriaş de acţiuni al Berkshire, rezervele de cash au crescut la aproape 189 de miliarde de dolari la sfârşitul lunii martie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Apr. 2025, 13:32
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
18 Apr. 2025, 13:32 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Băncile comerciale din Republica Moldova au înregistrat un profit total net de 1,04 miliarde de lei la sfârșitul primului trimestru al anului 2025, potrivit datelor publicate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Cele mai mari trei instituții financiare – Moldova Agroindbank (MAIB), Moldindconbank și Victoriabank – au acumulat împreună peste 850 de milioane de lei, adică aproximativ 82% din profitul total al sistemului bancar.

Top 5 bănci după profit net au fost MAIB – 390,47 mil. lei, Moldindconbank – 381,14 mil. lei, Victoriabank – 103,43 mil. lei, OTP Bank Moldova – 121,1 mil. lei și FinComBank – 16,92 mil. lei

În contrast, cele mai mici profituri au fost înregistrate de băncile Comertbank (298 mii lei), EuroCreditBank (1,47 mil. lei) și EnergBank (4,94 mil. lei).

Veniturile din dobânzi au totalizat 2,45 miliarde lei, iar cheltuielile cu dobânzile s-au ridicat la aproape 600 milioane lei. Veniturile din comisioane și onorarii au însumat peste 887 milioane lei, în timp ce cheltuielile aferente s-au ridicat la aproximativ 550 milioane lei.
Cele mai mari venituri din dobânzi au fost înregistrate de MAIB (895 mil. lei) și Moldindconbank (565 mil. lei).

Totodată, cheltuielile administrative totale au constituit peste 1,08 miliarde lei, dintre care cheltuielile cu personalul au depășit 840 milioane lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009