Războiul giganților. Microsoft și Google dezvoltă noi modele de Inteligență Artificială

07 Mai 2024, 13:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Mai 2024, 13:50 // Actual //  Lupu Eduard

Inteligența Artificială este noul domeniu tehnologic pentru stăpânirea căruia luptă giganții tehnologici. Microsoft și Google concurează pentru a-și dezvolta propriile modele de limbaj IA mai performante.

Microsoft pregăteşte un nou model de limbaj bazat pe IA care să concureze cu produsul dezvoltat de Google, OpenAI. Scopul cercetărilor nu a fost stabilit, momentan, acesta urmând să fie determinat în funcție de cât de bine funcţionează sistemul.

Inteligența Artificială atrage giganții tehnologici

Microsoft pregăteşte, la nivel intern, un nou model de limbaj bazat pe tehnologia IA. Proiectul este suficient de mare pentru a concura cu cele dezvoltate de Google, prin grupul Alphabet şi OpenAI, a relatat The Information, citată de Reuters.

Noul model de Inteligență Artificială este denumit intern MAI-1. Proiectul este coordonat de Mustafa Suleyman, co-fondatorul Google DeepMind şi fostul CEO al startupului AI Inflection. Acesta a fost angajat de curând de Microsoft pentru a dezvolta noul limbaj IA, arată articolul. Jurnaliștii citează doi angajați ai Microsoft care cunosc date despre acest program.

Scopul exact al modelului de limbaj bazat pe Inteligența Artificială nu a fost, încă, determinat. Utilitatea sa urmează să fie stabilită în funcție de cât de bine își va îndeplini roulul.

Microsoft ar putea previzualiza noul model bazat pe Inteligența Artificială imediat după conferinţa pentru dezvoltatori Build. Evenimentul este programat să aibă loc la finalul acestei luni. Reprezentanții gigantului tehnologic au refuzat să comenteze despre noul proiect, la solicitarea Reuters.

MAI-1 va fi „mult mai mare” decât modelele anterioare, mai mici, open source, pe care Microsoft le-a antrenat. Iar acest lucru va implica costuri mai mari și, totodată, un preț mai scump pentru utilizatori.

Microsoft a lansat luna trecută un model mai mic de inteligenţă artificială numit Phi-3-mini. Acesta urmăreşte să atragă o bază mai largă de clienţi cu opţiuni rentabile.

Compania fondată de Bill Gates a investit miliarde de dolari în OpenAI. De asemenea, Microsoft a implementat tehnologia producătorului ChatGPT în pachetul său de software de productivitate. Toate aceste investiții i-au permis să preia conducerea în cursa pentru dezvoltarea tehnologiilor bazate pe Inteligența Artificială generativă.

Microsoft a pregătit un grup mare de servere echipate cu unităţi de procesare grafică Nvidia, împreună cu cantităţi mari de date, pentru a-și îmbunătăţi modelul. MAI-1 va avea aproximativ 500 de miliarde de parametri. Pe de altă parte, GPT-4 OpenAI are 1.000 de miliarde de parametri, iar Phi-3 mini măsoară 3,8 miliarde de parametri.

Microsoft l-a numit pe Suleyman, în luna martie, ca şef al unităţii Inteligența Artificială pentru consumatori. Departamentul a fost înființat de curând și are câțiva angajați din cadrul Inflection.

De menționat că noul model nu este preluat de la Inflection, deşi se poate baza pe datele de antrenament de la pornire, a adăugat articolul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Mai 2024, 10:38
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
19 Mai 2024, 10:38 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Tim Cook, şeful Apple după Steve Jobs, se gândeşte deja la viitor şi la cine ar putea să conducă după retragerea sa. Sub conducerea sa, Apple a ajuns la o capitalizare de piaţă de 3.000 de miliarde de dolari, iar până în 2025, ar putea ajunge la 4.000 de miliarde, scrie Business Insider.

În ciuda rezultatelor extraordinare, Tim Cook nu se va afla la cârmă pentru totdeauna, de aceea CEO-ul în vârstă de 63 de ani face planuri pentru predarea ştafetei. Într-un podcast cu celebra cântereaţă albaneză Dua Lipa, Cook a spus că speră ca succesorul să „vină din interiorul Apple”.

Deşi Cook mai are de stat încă trei ani la conducerea companiei, pariurile privind următorul CEO deja au început.

Primul candidat la tron este John Williams. Potrivit Bloomberg, Williams a fost considerat în general drept succesorul logic al lui Cook încă din 2019, când a preluat studioul de design al Apple după plecarea directorului de design Jony Ive în 2019.

Williams a supravegheat dezvoltarea Apple Watch şi acum gestionează operaţiunile Apple la nivel mondial. Executivul a anunţat recent că firma renunţă la un proiect de un deceniu de a fabrica o maşină electrică Apple.

Cu toate acestea, există voci în companie care spun că Williams, în vârstă de 61 de ani, s-ar putea să nu fie un lider pe termen lung din cauza vârstei.

Un alt potential CEO al Apple ar putea fi John Ternus, cu o carieră de peste 20 de ani în companie, care este favorit pentru poziţie şi care conduce divizia de Hardware Engineering.

„Are o mulţime de abilităţi de management la fel ca şi Tim Cook.”.a scris într-un e-mail o persoană familiarizată cu problema conducerii.

Cu toate acestea, vârsta pare a fi o problemă şi pentru Ternus, fiind considerat la 49 de ani prea tânăr pentru conducere.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău