VIDEO A 10-a ședință operațională a HUB-ului de Securitate al UE a avut loc astăzi la Chișinău. Subiectele abordate

28 Mai 2024, 16:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Mai 2024, 16:41 // Actual //  bani.md

Chișinăul a găzduit cea de-a 10-a ședință operativă a HUB-ului de Securitate al UE, un eveniment cu tematica principală axată pe sistemele IT de mari dimensiuni în domeniul justiției și afacerilor interne. Evenimentul a reunit oficiali de rang înalt și experți în securitate din cadrul Uniunii Europene și Republicii Moldova, printre care se numără Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, și Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, care au venit cu un cuvânt de deschidere.

„Dacă până acum Republica Moldova s-a aliniat în domeniul armonizării legislative în pas cu sistemele IT de mari dimensiuni ale UE, acum avem deja specialiștii ai EU Lisa prezenți în țara noastră, iar acest lucru pe de o parte înseamnă o si mai mare apropiere a țării noastre față de UE, și pe de altă parte arată încrederea acordată de agențiile Europene, autorităților din țara noastră”, a precizat în discursul său ministrul Afacerilor Interne.

Cu un mesaj a venit și ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

„Pentru eficientizarea implementării politicilor UE în domeniul justiției și afacerilor interne, au fost create sisteme informatice, care sunt gestionate de eu-LISA, Agenția Uniunii Europene pentru Gestionarea Operațională a Sistemelor Informatice la Scară Largă în Spațiul de Libertate, Securitate și Justiție. Bunăoară, datorită bunei funcționări a sistemelor gestionate de eu-LISA, cetățenii Uniunii pot călători liber în toate statele membre ale UE, fără a compromite securitatea Europei. În contextul statutului Republicii Moldova de țară candidată la UE, Uniunea Europeană va acorda Moldovei suportul necesar, inclusiv în integrarea celor mai bune soluții IT în domeniul justiției și afacerilor interne”, a precizat Mažeiks.

Această ședință operativă a fost, potrivit MAI, o oportunitate esențială pentru Republica Moldova de a discuta și de a stabili parteneriate cu experții europeni în vederea integrării și optimizării sistemelor IT de mari dimensiuni. Aceste sisteme sunt fundamentale pentru consolidarea securității interne și gestionarea eficientă a frontierelor Republicii Moldova.

În cadrul întâlnirii, Republica Moldova a prezentat stadiul actual al propriilor sisteme IT de mari dimensiuni și a infrastructurii aferente, discutând așteptările și provocările în contextul integrării cu sistemele europene. De asemenea, au fost abordate subiecte precum managementul identității biometrice și reziliența infrastructurii critice IT și de comunicații.

Pentru mai multe detalii privind evoluția activităților HUB-ului de Securitate al UE, vizitați platforma https://maisigurinue.md.

Realitatea Live

07 Iul. 2024, 10:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Iul. 2024, 10:58 // Actual //  Lupu Eduard

**Ungaria Investiții Majore în Infrastructură pentru Creșterea Veniturilor Statului**

**Budapesta, 7 iulie 2024** – Ministrul maghiar al transporturilor, János Lázár, a subliniat importanța infrastructurii rutiere pentru economia Ungariei, afirmând că dezvoltarea autostrăzilor și drumurilor rapide este crucială pentru creșterea veniturilor statului. „Cu cât sunt mai multe autostrăzi și drumuri rapide, cu atât mai mulți bani face statul,” a declarat Lázár. În prezent, guvernul colectează 1,5 miliarde de euro anual din taxe de drum, dar obiectivul este dublarea acestor încasări.

Ungaria, situată pe axa vest-est a Europei, joacă un rol esențial în transportul continental, motiv pentru care investițiile în infrastructură sunt esențiale, a explicat Lázár. Anul 2023 a fost unul dificil pentru sectorul construcțiilor, din cauza măsurilor de austeritate și a suspendării accesului la fonduri europene, ceea ce a dus la stagnarea activității pe 300 de șantiere și la recesiune economică. Cu toate acestea, anul 2024 promite să fie diferit, cu fiecare minister prezentând planuri de investiții pe zece ani.

Planul Ministerului Transporturilor include un program extins de dezvoltare a infrastructurii rutiere și investiții de miliarde de euro în modernizarea căilor ferate. Lázár a asigurat că rețeaua feroviară maghiară, cu restricții de viteză pe 3.000-3.500 km din cei 6.000 km, va fi modernizată. „Suntem în discuții cu băncile de investiții europene pentru a contracta împrumuturi și a cheltui miliarde de euro în următorii patru ani pentru modernizarea căilor ferate,” a spus ministrul.

Ungaria se mândrește cu autostrăzile sale, care atrag fabrici și investiții străine, însă degradarea infrastructurii feroviare devine o problemă tot mai acută. Cu peste 80 km de cale ferată la 1.000 km², Ungaria este pe locul doi în regiune la densitatea rețelei feroviare, după Cehia. Polonia și România urmează cu densități mai mici, influențate de factori geografici.

În ceea ce privește electrificarea căilor ferate, Ungaria are un grad de electrificare de 41%, similar cu cel al României (38%), dar mai mic decât cel al Poloniei (63%) și Bulgariei (74%). Proiectele de modernizare feroviară din Ungaria includ construirea unei centuri feroviare în jurul Budapestei și conectarea aeroportului capitalei cu trenuri de mare viteză, în cooperare cu China.

Ungaria are o strategie ambițioasă pentru producția de material rulant feroviar până în 2030, având nevoie de 100.000 de locuri noi de muncă și creșterea capacității de transport de marfă la 70 de milioane de tone anual. De asemenea, proiectele includ dezvoltarea transportului feroviar suburban în jurul Budapestei și extinderea rețelei de tramvaie-trenuri în sudul țării.

Polonia și alte țări din regiune, precum Ucraina, investesc și ele masiv în modernizarea infrastructurii feroviare, fiecare având strategii naționale pe termen lung pentru dezvoltarea acestui sector crucial pentru mobilitatea și economia lor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău