Piața imobiliară din Chișinău a explodat! Recean promite să împingă prețurile în jos

28 Mai 2024, 12:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Mai 2024, 12:30 // Actual //  bani.md

Piața imobiliară din Capitala Republicii Moldova, Chișinău, a cunoscut o creștere semnificativă în ultima perioadă. Conform specialiștilor, prețurile vor continua să ia proporții.

Într-o conferință de presă, în care a anunțat despre schimbările în cadrul programului Prima Casă, premierul Dorin Recean a declarat că: „…guvernul va pune la dispoziția companiilor imobiliare o serie de obiecte, mă refer la terenuri, în Chișinău, dar și în afara Chișinăului, ca companiile care construiesc imobile să aibă acces la terenuri pe care să construiască apartamente și locuințe și în felul acesta să diminueze din presiunea asupra prețurilor odată ce oferta de imobile va crește”.

Potrivit premierului, la modul practic nu se poate interveni.

”Odată ce, de exemplu, instituțiile statului constată un abuz, atunci, într-adevăr, se intervine. Statul acționează prin pârghiile pe care le are și, la această etapă, statul va pune la dispoziție și va privatiza mai multe terenuri pentru construcții, atât în Chișinău cât și în afara Chișinăului. Mulțumim. Următoarea întrebare la tema conferinței”, a precizat Recean.

Potrivit ultimelor date ale Bursei Imobiliare Lara, în luna aprilie, în sectorul Botanica, prețul pe metru pătrat este de 1008 euro, în timp ce în sectorul Centru acesta atinge 1063 euro. Sectorul Rîșcani înregistrează un preț de 999 euro per metru pătrat, iar în Buiucani și Ciocana prețurile sunt de 946 și, respectiv, 962 euro per metru pătrat. Sectorul Centru rămâne cel mai scump, reflectând atractivitatea centralității și accesul facil la facilități urbane. La polul opus, sectorul Buiucani oferă cele mai accesibile opțiuni pentru această categorie de locuințe.

Prețurile apartamentelor în blocuri noi sunt mai mari, variind între 934 și 1233 euro per metru pătrat, în funcție de sector.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

10 Nov. 2024, 09:19
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
10 Nov. 2024, 09:19 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

La Kremlin se discută posibilitatea de a unifica cele mai mari companii petroliere din Rusia într-o singură mega-structură națională, potrivit unor surse citate de The Wall Street Journal (WSJ). Conform informațiilor, planul ar presupune absorbția companiilor Lukoil și Gazprom Neft de către Rosneft.

Dacă această fuziune va avea loc, controlul președintelui Vladimir Putin asupra piețelor energetice globale și economiei militare a Rusiei s-ar întări semnificativ. Noua structură ar putea deveni al doilea cel mai mare producător de petrol din lume, după gigantul saudit Aramco, extrăgând aproape de trei ori mai mult petrol decât cel mai mare producător american, Exxon Mobil. Aceasta ar oferi Rusiei un avantaj strategic pentru a negocia prețuri favorabile cu cumpărători precum India și China, notează WSJ.

Sursele WSJ menționează că discuțiile privind această fuziune au loc de câteva luni, deși nu s-a luat încă o decizie finală, iar planurile ar putea fi schimbate. Însă dorința lui Putin de a consolida sectorul energetic în sprijinul eforturilor militare este evidentă, acesta dorind să creeze un gigant energetic capabil să concureze cu Arabia Saudită, în ciuda scăderii cererii de petrol pe fondul tranziției către surse de energie mai ecologice.

Petrolul și gazele sunt sursele principale de venituri pentru economia Rusiei, reprezentând aproximativ o treime din bugetul federal și întărind poziția lui Putin pe scena internațională. Succesul Rusiei în menținerea stabilității economice în fața sancțiunilor occidentale se datorează în mare parte unei industrii petroliere puternice, subliniază WSJ. Potrivit surselor, la Moscova se speră că noua companie unificată va putea rezista mai bine presiunilor sancțiunilor occidentale, care au îngreunat exporturile, lansarea de noi proiecte și procesul de decontări financiare. Deși negocierile privind fuziunea au început în contextul războiului din Ucraina, ele sunt orientate și spre pregătirea Rusiei pentru o eventuală încălzire a relațiilor economice cu Occidentul după încheierea conflictului, precizează sursele.

Între timp, reprezentanții Rosneft au declarat pentru WSJ că informațiile despre o astfel de fuziune nu sunt reale. De asemenea, Lukoil a afirmat că nici conducerea, nici acționarii companiei nu discută despre o posibilă fuziune. Nu au fost obținute comentarii din partea Gazprom Neft sau Gazprom, iar Kremlinul a menționat că nu deține informații pe acest subiect.

În același timp, veniturile bugetului federal al Rusiei din sectorul petrolului și gazelor au scăzut în octombrie 2024 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit Ministerului Finanțelor, încasările au fost de 1,212 trilioane de ruble, în timp ce în octombrie 2023 acestea erau de 1,635 trilioane de ruble. Principala cauză a scăderii este reducerea prețului la petrol. În octombrie, taxele au fost calculate pe baza unui preț de 63,57 USD per baril pentru țițeiul Urals, comparativ cu 83,18 USD cu un an înainte, ceea ce reprezintă o scădere de aproape 30%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău