Imperiul ascuns al lui Sam Altman, fondatorului ChatGPT. Puterea din umbră care l-a făcut miliardar

03 Iun. 2024, 14:10
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Iun. 2024, 14:10 // Actual //  bani.md

Sam Altman, în vârstă de 39 de ani, care servește ca director executiv și co-fondator al OpenAI, supraveghează un startup de inteligență artificială evaluat la 86 de miliarde de dolari, conform informațiilor Wall Street Journal. Acesta marchează un nou vârf de lance în revoluția tehnologică în desfășurare.

Cu toate acestea, Altman a atras atenția prin decizia sa de a nu deține nicio participație la dezvoltatorul ChatGPT, citând preocupările sale cu privire la posibilitatea ca bogăția să influențeze dezvoltarea etică a inteligenței artificiale. Potrivit WSJ, Altman își primește un salariu anual modest de doar 65.000 de dolari, subliniind devotamentul său față de misiunea OpenAI.

În spatele scenei publice, Altman este recunoscut ca unul dintre cei mai agresivi și prolifici investitori individuali din Silicon Valley. Cu un imperiu de investiții tentacular, valorat la cel puțin 2,8 miliarde de dolari la începutul acestui an, gestionat în principal de biroul său de familie, Altman a investit în peste 400 de companii, inclusiv nume mari precum Stripe, Airbnb și Reddit.

Strategia sa de investiții include chiar și utilizarea unei linii de credit de la JPMorgan Chase, permițându-i să investească sute de milioane de dolari în companii private. O mișcare îndrăzneață, dat fiind caracterul volatil al investițiilor în startup-uri.

Cu toate acestea, o parte din portofoliul său de investiții este subiectul unor speculații și este cunoscută doar în cercuri restrânse, subliniind complexitatea și profunzimea rețelei sale de afaceri.

Recent, startup-urile în care Altman a investit au început să facă afaceri cu OpenAI, generând potențiale conflicte de interese. De exemplu, un acord discutat între OpenAI și Helion, un startup prezidat de Altman, pentru furnizarea de energie electrică pentru centrele de date, a generat întrebări privind transparența și etica afacerilor.

În ciuda acestor preocupări, Bret Taylor, președintele consiliului de administrație al OpenAI, a asigurat că Altman respectă politicile și este transparent în legătură cu investițiile sale. Cu toate acestea, în noiembrie 2023, Altman a fost înlăturat temporar de consiliul de administrație din cauza unor preocupări legate de comunicarea sa și de potențiale conflicte de interese.

Cu toate acestea, Altman a fost repus în funcție mai târziu în aceeași lună, după o bătălie de conducere cu consiliul de administrație.

OpenAI este o companie de cercetare în inteligență artificială care se străduiește să promoveze și să dezvolte AI prietenoase și benefice pentru umanitate. Fondată în 2015, compania este condusă de o echipă de experți în IA și este recunoscută pentru contribuțiile sale semnificative în domeniul învățării automate și al tehnologiilor AI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Apr. 2025, 10:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Apr. 2025, 10:47 // Actual //  Ursu Victor

Agricultura din Republica Moldova se confruntă cu o nouă lovitură din partea naturii. Potrivit fostului director executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandr Slusari, valul de înghețuri din această primăvară este fără precedent în ultimele trei decenii, iar temperaturile nocturne scad sub cele prognozate, punând în pericol masiv culturile agricole.

„În 30 de ani nu țin minte temperaturi atât de joase, menținute atât de mult timp în primăvară. Se așteaptă friguri timp de cinci zile consecutiv. Ieri, în zona Briceni-Ocnița, dimineața au fost -6…-7°C. Azi dimineață, temperaturi similare sunt înregistrate lângă Bălți”, a scris Slusari într-o postare pe Facebook.

El subliniază că problema nu se limitează doar la nordul țării – nici regiunile din centrul și sudul Moldovei nu sunt ocolite de frigul persistent. Sunt deja afectate plantațiile multianuale, în special caisul, migdalul, unele soiuri de cireș, piersic și viță-de-vie. Însă, și mai îngrijorătoare este posibilitatea distrugerii parțiale sau totale a culturilor de toamnă, precum rapița, grâul și semănăturile recente din grupa a doua, inclusiv sfecla de zahăr.

„La seceta de trei ani la rând, suportată practic fără niciun sprijin din partea statului, se adaugă o nouă criză majoră”, atenționează Slusari.

Fermierii se tem că, în lipsa unor măsuri rapide și coordonate din partea autorităților, consecințele asupra producției agricole din 2025 ar putea fi devastatoare, cu un impact direct asupra securității alimentare și economice a țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL