Nu rata Moldova Digital Summit 2024: un singur eveniment, nenumărate oportunități!

04 Iun. 2024, 17:32
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Iun. 2024, 17:32 // Actual //  bani.md

Chișinăul găzduiește pe 6-8 iunie unul dintre cele mai mari evenimente digitale din regiune – Moldova Digital Summit 2024.  3 scene, 20 de workshopuri tematice, peste 50 de speakeri ai jucătorilor de talie mondială și peste 1500 de metri pătrați dedicați unei expoziții a inovațiilor – summitul este o platformă unică pentru schimbul de expertiză, cunoștințe, networking și …inspirație.

Nume sonore ale industriei IT din Estonia, România, Ucraina, Polonia, Marea Britanie, Suedia și alte state vor fi prezente în capitala țării noastre. Agenda completă cu invitații evenimentului poate fi vizualizată pe www.moldovadigitalsummit.md. Pe platforma summitului, participanții vor avea ocazia de a face schimb idei cu alți profesioniști, în cadrul unor întâlniri individuale pe care le pot seta prin intermediul unei aplicații online.

În acest an sunt așteptați să participe peste 4,000 de persoane din  comunitatea IT, de afaceri, reprezentanții instituțiilor publice și a organizațiilor de suport, precum și toți cei interesați de transformare digitală și promovarea unei economii digitale. Indiferent de domeniul de activitate, Moldova Digital Summit oferă oportunități pentru fiecare. Participarea este gratuită, iar înregistrările pot fi făcute pe  www.moldovadigitalsummit.md 

„Moldova Digital Summit nu este doar despre IT, dar este și despre noi ca societate. Fiecare cetățean al țării trebuie să înțeleagă că un stat 100% digital nu este un scenariu de viitor, dar este despre prezent. În cadrul evenimentului, în premieră, vom lansa public, gratuit și disponibil tuturor aplicația EVO – care va uni toate serviciile publice și va permite cetățenilor să utilizeze documentele electronice în interacțiune cu instituțiile statului. Antreprenorii și societatea civilă trebuie să fie aici pentru că vom prezenta oportunități de finanțare pentru digitalizare și inovație. Sectorul IT trebuie să fie la eveniment pentru că vom stabili un parteneriat cu unul dintre cele mai mari hub-uri de cercetare și inovare din Emiratele Arabe Unite, care le va permite să facă schimb de experiență cu companiile IT din EAU. ”, a declarat Cătălina Plinschii, secretară de stat la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

La Moldova Digital Summit vom avea peste 100 de invitați internaționali, iar jumătate dintre ei vor urca pe cele 3 scene în calitate de speakeri. Avem speakeri din Estonia, SUA, Australia – toți vin să aducă expertiza în Moldova pe care au acumulat-o în diverse funcții, atât pentru comunitatea de business, cât și pentru fiecare cetățean interesat de digitalizare. În zona expo vom avea diverse companii cu produse și servicii inovative, dar și companii IT cu propriile servicii și produse dezvoltate în Republica Moldova. Astfel, vizitatorii vor putea să încerce, să testeze, să vadă produsele autohtone și funcționalitatea lor.”, a menționat Marina Bzovîi, administratoare la Moldova IT Park.

Oportunități nelimitate de conectare, colaborare și inovare 

În câteva zile, Moldova Digital Summit își va întâmpina cei 4000 de invitați la Chișinău Arena. Cei mai influenți lideri din domeniul digitalizarii vor urca pe cele 3 scene dedicate  pentru a iniția conversații importante:  

  • Scena principală – Arena Mare – peste 50 de speakeri internaționali vor aborda subiecte critice în cadrul a 25 de paneluri, inclusiv transformarea digitală la nivel guvernamental, integrarea în piața digitală, dezvoltarea unui ecosistem digital global și rolul dezvoltării capacităților, inteligența artificială și securitatea cibernetică și altele.
  • Scena 2 Workshops –   zeci de experți cu renume vor împărtăși din experiențele lor cu participanții celor cca 20 de ateliere tematice: exporturi IT în UK și alte state, parteneriate comerciale și afaceri pe piața din Orientul Mijlociu, strategii de securitate cibernetică, oportunități de finanțare pentru startup-uri etc.
  • Scena 3 – Showcase – cca 30 de antreprenori vor relata istoriile de succes, cu provocări și reușite, prezentând modele de afaceri scalabile – o oportunitate unică pentru participanți de a-și extinde viziunea pentru dezvoltarea afacerilor inovatoare.

La Moldova Digital Summit, participanții vor avea ocazia  unică de  se conecta și a face schimb idei cu alți profesioniști. Prin intermediul Brella app,  doritorii se vor putea conecta cu alți participanți pentru a-și programa întâlniri înainte, în timpul și după summit. Detalii găsiți pe acest LINK!

Experiențe de neuitat în zona EXPO: 1000m2 de inovații digitale 

În zona EXPO,  1000m2 de inovații digitale vor fi oferite  de agenții guvernamentale, companii internaționale, startup-uri sau mediul academic. Aceasta va cuprinde patru  zone tematice:

  • Digitalization in GOV: Participanții vor putea afla toate informațiile de interes despre digitalizarea serviciilor publice. De asemenea, ei vor putea obține semnătura electronică, pe stick sau mobilă, direct la eveniment și vor putea face cunoștință cu EVO, aplicația care revoluționează interacțiunea cetățenilor cu statul și modul de accesare a serviciilor publice. La un stand dedicat,  vor fi prezentate detalii despre MIA Plăți Instant pentru Afaceri, data lansării oficiale, și cum va funcționa acceptarea plăților prin QR sau prin intermediul unui singur click.
  • Corporates, Startups & Investments: Vor fi prezentate inovații, servicii și soluții digitale de la renumite companii internaționale precum Mastercard, Orange, Google, Fortinet, IBM și alții. Vizitatorii vor trăi o experiență inedită de realitate virtuală într-un cub imersiv.  Cei care vor vizita standurile MITP, Startup Moldova, Agenția de Investiții și ATIC vor afla mai multe despre sectorul IT din Moldova.
  • Research & Innovation: Va fi amenajată o zonă dedicată celor mai noi inovații și cercetări, cu participarea Universității Tehnice a Moldovei, Tekwill și proiectului „Tehnologiile Viitorului”. Aici, vor putea fi descoperite inițiative și proiecte inovatoare în domeniile EdTech, FinTech, AI, VR și multe altele.
  • Startup Alley:  De neratat este și Startup Alley – o zonă de atracție pentru antreprenori și vizitatori curioși. Aici, peste 30 de startup-uri locale își vor expune produsele și serviciile inovatoare. 

În cadrul Chișinău Arena va fi organizată și o zonă Food Court, pentru ca pe parcursul aflării la eveniment, toți cei prezenți să poate savura bucătăria locală și energiza cu înghețată și băuturi răcoritoare.

Concert de încheiere cu Dara și Markus Lawyer

În seara de  7 iunie, tehnologia și inovația,  va fi celebrată un concert electrizant cu DARA și DJ Markus Lawyer. Cei care vor vizita  zona EXPO și vor participa la provocările lansate, vor putea câștiga un bilet gratuit la concert. 

Tekwill Expo Day

Ziua de 8 iunie este dedicată  Tekwill Expo Day, evenimentul care aduce în prim plan tinerii inovatori și creatori. Cea de-a treia zi a summitului va oferi vizitatorilor experiențe interactive cu tehnologiile educaționale și proiecte inginerești de ultimă oră create de tineri. Evenimentul se va desfășura la Centrul de Excelență în IT Tekwill, str. Studenților 9/1.

Despre Moldova Digital Summit

Moldova Digital Summit reunește principalii factori de decizie din sectorul public și privat, atât la nivel local, cât și internațional, pentru a explora cele mai recente tendințe și bune practici în transformarea digitală. Summitul oferă o platformă pentru dialog și colaborare la nivel înalt despre cum să valorificăm puterea tehnologiei pentru a construi un viitor mai incluziv, sustenabil și prosper pentru Moldova.

Evenimentul este organizat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării împreună cu Asociația Națională a Companiilor TIC (ATIC)Agenția de Guvernare Electronică, Moldova Innovation Technology Park (MITP)Agenția de Investiții a MoldoveiTechnovatorStartup Moldova, Tekwill și Universitatea Tehnică a Moldovei, cu susținerea strategică și financiară a Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și a Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), a Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, a Băncii Mondiale, a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova, Ukraine Moldova Entreprise Fund, cu susținerea Proiectului OPTIM, finanțat de Elveția (sau Guvernul Elveției) și implementat de Helvetas, precum și Moldova Cybersecurity Rapid Assistance Project 2.0 finanțat de Uniunea Europeană, și EU Partnership Mission în Republica Moldova, dar și e-Governance Academy Estonia.

Realitatea Live

24 Nov. 2024, 10:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Nov. 2024, 10:39 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Transporturilor începe demersurile pentru realizarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, parte a proiectului Autostrăzii Unirii –A 8 Târgu Mureș-Iași-Ungheni (Frontieră Republica Moldova).

Pentru construirea Podului peste Prut, Guvernul va expropria 16 imobile proprietate privată din zona localității Golăiești (județul Iași) cu o suprafață totală de aproape 78.000 mp, respectiv trei terenuri care aparțin Statului: Administrația Națională Bazinală de Apă Prut-Bârlad (două terenuri) și Romsilva, notează economedia.ro.

Contractul pentru proiectarea și execuția Podului peste Prut de la Ungheni a fost semnat în septembrie cu Ness Proiect, iar lucrările ar putea începe din vara anului viitor după predarea proiectului tehnic.

,,Pentru prezentul proiect de act normativ este necesară asigurarea sumelor individuale estimate de expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ,,Pod peste Prut la Ungheni”, prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre, aflate pe raza localității Golăiești din județul Iași, care sunt în cuantum de 157,4 mii lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții ,,Pod peste Prut la Ungheni’’, este necesar a fi expropriată o suprafață  de 77.168 mp, aferentă unui număr de 16 imobile proprietate privată. În acest sens se impune declanșarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ,,Pod peste Prut la Ungheni” -Proiect Hotărâre de Guvern.

Ansamblul de poduri care va face legătura între România (judeţul Iaşi) şi Republica Moldova (Raionul Ungheni) este format din două poduri paralele cu tablier mixt oţel-beton şi grindă continuă (un pod pentru fiecare sens de circulaţie).

În această vară, Guvernul a aprobat un Proiect de Hotărâre de Guvern pentru ca Podul peste Prut să nu ajungă muzeu, în lipsa legăturii la viitoarea Autostradă A 8 și la rețeaua de Drumuri Naționale. Astfel, Transporturile au găsit acum o variantă provizorie, de avarie, de a lega podul la infrastructura actuală. Podul urmează să fie conectat cu un Drum Județean (DJ 249) pe care CNAIR îl va moderniza și îl va ridica la profil de Drum Național. „conexiunea cu Drumul Județean este singura soluție pentru ca Podul să poată fi pus în circulație, a explicat ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. „În cadrul proiectului de infrastructură de interes național „Ungheni RO-MD conexiune Pod Ungheni”, care urmează să asigure legătura cu Republica Moldova, este prevăzută și o componentă de modernizare a drumurilor județene DJ 248, DJ 249A, cât și a drumului comunal DC 8B, cu rol de descărcare temporară pentru podul Ungheni”, arată proiectul.

Următorul pod peste Prut cu 4 benzi între România și Republica Moldova va fi cel nou de la Albița.

Podul va fi construit de Ministerul Transporturilor/CNAIR, iar în 2022, Comisia Europeană a aprobat o finanțare nerambursabilă de 16,5 milioane euro (82 milioane lei) prin Programul Mobilitate Militară  „CEF-T-2022-MILMOB – CEF 2 Transport – Adaptarea rețelei rutiere TEN – T la utilizarea duala civila-apărare”. Lungimea podului va fi de 260 de metri, drumul de legătură va avea 1 kilometru, iar proiectul include și amenajarea noului punct de frontieră. Principalele caracteristici prevăzute sunt:

– 261,20 m lungime pod nou peste Prut

– 2 benzi pe sens + trotuare

– 13 m lățime pod nou (Etapa I) + 11,25 m (Etapa II)

– 8 m lățime parte carosabilă

– 1 km lungime traseu

– 4 x 3,75 m parte carosabilă drum de legătură

– punct de control trecere frontieră, care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spatii închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și tirurilor Va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).

Podul Ungheni reprezintă o necesitate atât pentru România, cât și pentru Moldova, al cărui scop constă în sprijinirea relațiilor economice, sociale, dar și frățești dintre cele două părți. Va ajuta la îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport, deservind traficului de tranzit internațional de mărfuri și persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală