Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că alcoolul, tutunul, alimentele ultraprocesate și combustibilii fosili provoacă anual 2,7 milioane de decese în Europa. Într-un raport intitulat „Determinanții comerciali ai bolilor netransmisibile în Regiunea Europeană a OMS”, OMS cere guvernelor să adopte reglementări mai stricte în domeniul sănătății pentru a combate influența acestor industrii.
„Aceste patru industrii ucid cel puțin 7.000 de oameni în fiecare zi în regiunea noastră”, a declarat Hans Kluge, directorul OMS Europa, într-un comunicat, adăugând că „interesul corporațiilor este profitul”.
Raportul OMS oferă o privire detaliată asupra impactului acestor produse asupra sănătății publice:
- Fumatul: 1,15 milioane de decese pe an.
- Alcoolul: 426.857 de decese pe an.
- Diete bogate în carne procesată: 117.290 de decese pe an.
- Diete bogate în sare: 252.187 de decese pe an.
Aceste cifre nu includ decesele cauzate de obezitate, hipertensiune arterială, zahăr din sânge ridicat sau niveluri ridicate de colesterol, toate fiind asociate cu dietele nesănătoase.
OMS acuză industriile implicate că obstrucționează politicile publice menite să reducă daunele produse de acestea, prin tactici precum marketingul direcționat, dezinformarea, promovările pe rețelele sociale și finanțarea cercetărilor favorabile propriilor interese. Aceste strategii „amenință câștigurile în domeniul sănătății publice din secolul trecut și împiedică țările să-și atingă obiectivele de sănătate”, subliniază raportul.
OMS îndeamnă statele să contracareze influența acestor industrii prin reglementări stricte privind comercializarea produselor nesănătoase, combaterea practicilor monopoliste și limitarea lobby-ului. „Oamenii trebuie să aibă prioritate înaintea profitului, întotdeauna”, a declarat Hans Kluge.
Conform datelor recente, aproape 60% dintre adulți și o treime dintre copii din Europa sunt supraponderali sau obezi. În 2017, unul din cinci decese atribuite bolilor cardiovasculare și cancerului în Europa a fost rezultatul unor obiceiuri alimentare nesănătoase.
OMS subliniază necesitatea unor acțiuni urgente și coordonate pentru a proteja sănătatea publică și pentru a preveni decesele evitabile cauzate de influența acestor industrii puternice.