Trio-ul care ucide 2,7 milioane de oameni anual în Europa – tutunul, alimentele ultraprocesate și alcoolul

12 Iun. 2024, 10:26
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Iun. 2024, 10:26 // Actual //  bani.md

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că alcoolul, tutunul, alimentele ultraprocesate și combustibilii fosili provoacă anual 2,7 milioane de decese în Europa. Într-un raport intitulat „Determinanții comerciali ai bolilor netransmisibile în Regiunea Europeană a OMS”, OMS cere guvernelor să adopte reglementări mai stricte în domeniul sănătății pentru a combate influența acestor industrii.

„Aceste patru industrii ucid cel puțin 7.000 de oameni în fiecare zi în regiunea noastră”, a declarat Hans Kluge, directorul OMS Europa, într-un comunicat, adăugând că „interesul corporațiilor este profitul”.

Raportul OMS oferă o privire detaliată asupra impactului acestor produse asupra sănătății publice:

  • Fumatul: 1,15 milioane de decese pe an.
  • Alcoolul: 426.857 de decese pe an.
  • Diete bogate în carne procesată: 117.290 de decese pe an.
  • Diete bogate în sare: 252.187 de decese pe an.

Aceste cifre nu includ decesele cauzate de obezitate, hipertensiune arterială, zahăr din sânge ridicat sau niveluri ridicate de colesterol, toate fiind asociate cu dietele nesănătoase.

OMS acuză industriile implicate că obstrucționează politicile publice menite să reducă daunele produse de acestea, prin tactici precum marketingul direcționat, dezinformarea, promovările pe rețelele sociale și finanțarea cercetărilor favorabile propriilor interese. Aceste strategii „amenință câștigurile în domeniul sănătății publice din secolul trecut și împiedică țările să-și atingă obiectivele de sănătate”, subliniază raportul.

OMS îndeamnă statele să contracareze influența acestor industrii prin reglementări stricte privind comercializarea produselor nesănătoase, combaterea practicilor monopoliste și limitarea lobby-ului. „Oamenii trebuie să aibă prioritate înaintea profitului, întotdeauna”, a declarat Hans Kluge.

Conform datelor recente, aproape 60% dintre adulți și o treime dintre copii din Europa sunt supraponderali sau obezi. În 2017, unul din cinci decese atribuite bolilor cardiovasculare și cancerului în Europa a fost rezultatul unor obiceiuri alimentare nesănătoase.

OMS subliniază necesitatea unor acțiuni urgente și coordonate pentru a proteja sănătatea publică și pentru a preveni decesele evitabile cauzate de influența acestor industrii puternice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Sept. 2024, 16:45
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
28 Sept. 2024, 16:45 // Slider //  bani.md

Comentariul expertului WatchDog.MD, Andrei Curăraru, despre campania de dezinformare pornită de agenții Kremlinului în urma declarației șefului Delegației UE în Moldova, Janis Mazeiks.

„Departe de a încerca să comentăm ceea ce zic diplomații despre vânzarea terenurilor agricole în Uniunea Europeană, simțim obligația de a preveni panică inutilă. Va fi „pământul vândut forțat străinilor” ca „preț” al integrării europene? Răspunsul e pe cât se poate de simplu. Vedeți hoarde de străini care să cumpere terenuri agricole în România sau Bulgaria? S-au transformat țările din Europa Centrală și de Est în ferme străine? Nu. Pentru că au negociat corect și au asigurat că investițiile în agricultură să vină în folosul țării și satelor unde vin.

România. Exemplul perfect că nu se vinde tot străinilor odată ce intri în UE. După aderare, au avut 7 ani de interdicție totală pentru vânzarea terenurilor agricole către străini. După aceea, da, străinii au putut cumpăra, dar cu reguli stricte. Trebuie să fii rezident timp de 5 ani, să desfășori activități agricole același termen și să ai 75% din venituri din agricultură.

Ungaria. O țară care a stabilit în Constituție că străinii nu au acces la pământurile agricole. Doar fermierii locali și din UE care îndeplinesc niște criterii stricte pot cumpăra teren. Fără șanse dacă nu sunt rezidenți de cel puțin 3 ani și activi în agricultură.

Polonia. A blocat vânzările către străini timp de 14 ani (!) după ce a intrat în UE, iar acum chiar și cei care pot cumpăra trebuie să locuiască acolo cel puțin 5 ani și să se apuce de agricultură.

Letonia. Cetățenii non-UE nu pot cumpăra deloc terenuri agricole, iar cei din UE trebuie să fie rezidenți permanenți și să treacă un test de limbă. Se pare că trebuie să știi mai mult decât cum să ari un câmp dacă vrei să cumperi teren în Letonia.

Croația. Ultima țară care a intrat în Uniune. Au avut un moratoriu de 10 ani, timp în care nimeni din afara țării nu putea cumpăra teren. După asta, s-au deschis piața, dar cu aprobări speciale de la Ministerul Agriculturii. Pot fi procurate 10 hectare de către persoane fizice rezidente și până la 100 hectare de către persoane juridice rezidente. Nu pot fi procurate pășuni și păduri.

Acum, să revenim la noi. Moldova nu va fi obligată să facă nimic ce nu e în interesul nostru național. Vom negocia dur și inteligent, exact așa cum au făcut celelalte țări. Nu va veni nimeni să ne dicteze cum să ne vindem pământul, pentru că fiecare țară din UE și-a protejat fermierii și a negociat condiții personalizate.

Dacă ne uităm la România, Polonia sau Croația, nu vedem nicio invazie de cumpărători străini care să fi preluat terenurile agricole. Așa va fi și pentru noi: cu reguli clare, cu garanții pentru agricultori și cu grijă pentru ceea ce contează cu adevărat – viitorul nostru comun”.

Andrei Curăraru, expert WatchDog.MD

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău