Trio-ul care ucide 2,7 milioane de oameni anual în Europa – tutunul, alimentele ultraprocesate și alcoolul

12 Iun. 2024, 10:26
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Iun. 2024, 10:26 // Actual //  bani.md

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că alcoolul, tutunul, alimentele ultraprocesate și combustibilii fosili provoacă anual 2,7 milioane de decese în Europa. Într-un raport intitulat „Determinanții comerciali ai bolilor netransmisibile în Regiunea Europeană a OMS”, OMS cere guvernelor să adopte reglementări mai stricte în domeniul sănătății pentru a combate influența acestor industrii.

„Aceste patru industrii ucid cel puțin 7.000 de oameni în fiecare zi în regiunea noastră”, a declarat Hans Kluge, directorul OMS Europa, într-un comunicat, adăugând că „interesul corporațiilor este profitul”.

Raportul OMS oferă o privire detaliată asupra impactului acestor produse asupra sănătății publice:

  • Fumatul: 1,15 milioane de decese pe an.
  • Alcoolul: 426.857 de decese pe an.
  • Diete bogate în carne procesată: 117.290 de decese pe an.
  • Diete bogate în sare: 252.187 de decese pe an.

Aceste cifre nu includ decesele cauzate de obezitate, hipertensiune arterială, zahăr din sânge ridicat sau niveluri ridicate de colesterol, toate fiind asociate cu dietele nesănătoase.

OMS acuză industriile implicate că obstrucționează politicile publice menite să reducă daunele produse de acestea, prin tactici precum marketingul direcționat, dezinformarea, promovările pe rețelele sociale și finanțarea cercetărilor favorabile propriilor interese. Aceste strategii „amenință câștigurile în domeniul sănătății publice din secolul trecut și împiedică țările să-și atingă obiectivele de sănătate”, subliniază raportul.

OMS îndeamnă statele să contracareze influența acestor industrii prin reglementări stricte privind comercializarea produselor nesănătoase, combaterea practicilor monopoliste și limitarea lobby-ului. „Oamenii trebuie să aibă prioritate înaintea profitului, întotdeauna”, a declarat Hans Kluge.

Conform datelor recente, aproape 60% dintre adulți și o treime dintre copii din Europa sunt supraponderali sau obezi. În 2017, unul din cinci decese atribuite bolilor cardiovasculare și cancerului în Europa a fost rezultatul unor obiceiuri alimentare nesănătoase.

OMS subliniază necesitatea unor acțiuni urgente și coordonate pentru a proteja sănătatea publică și pentru a preveni decesele evitabile cauzate de influența acestor industrii puternice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO