China reduce importurile de cereale. Cresc prețurile pe piața mondială

12 Iun. 2024, 11:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Iun. 2024, 11:20 // Actual //  Lupu Eduard

Apetitul Chinei pentru grâul și porumbul din străinătate scade rapid, ceea ce este posibil să crească presiunile asupra piețelor mondiale de cereale, care s-au obișnuit cu cererea robustă venită din partea celui mai mare importator de produse agricole, transmite Bloomberg.

Potrivit mai multor traderi, cumpărătorii din China nu au făcut achiziții importante de mai multe luni. În condițiile în care prețurile de pe piața locală sunt la un nivel scăzut, această tendință este posibil să continue până în trimestrul al treilea, au estimat traderii.

Apatia cumpărătorilor chinezi cu privire la importurile de grâu și porumb din străinătate este generată de încetinirea economiei și de mai multe recolte consistente. Guvernul de la Beijing a fost forțat să facă stocuri de grâu și porumb pentru a-i sprijini pe fermierii locali, în timp ce livrările de porumb de peste hotare au fost restricționate sau chiar anulate pentru a sprijini piața locală.

Organismele globale precum Consiliul Internațional al Cerealelor și Departamentul american al Agriculturii mizează în continuare pe achiziții importante din partea Chinei, atât în acest an cât și anul următor. Dacă importurile chineze se vor prăbuși, un pilon cheie al cererii va fi compromis, ceea ce îi va afecta pe fermierii din întreaga lume.

Această situație ar trebui să îi îngrijoreze pe furnizorii străini ai Chinei, în special după ce Turcia, al cincilea mare cumpărător mondial de grâu, a dat o lovitură cererii mondiale, după ce săptămâna trecută a decis să oprească importurile de cereale timp de patru luni pentru a-i proteja pe producătorii locali. Un consum slab, din aceleași motive, în China, nu va face decât să creeze noi probleme pe piață.

„Economia nu arată deloc bine și cererea generală din partea întregii societăți este în scădere. Guvernul vrea să crească prețurile la cereale și să îmbunătățească veniturile fermierilor, să impulsioneze cererea în zonele rurale. În loc să cumpere cereale din străinătate, este mai bine să cumperi de pe piața locală”, spune Ma Wenfeng, analist la firma de consultanță BOABC.

China a fost mult timp un cumpărător important de soia boabe, în primul rând pentru a-și hrăni efectivele mari de porci. Însă în ultima vreme efectivele de porci din China sunt în scădere iar consumul de carne rămâne la un nivel redus. Firma de consultanță Mysteel Global se așteaptă ca cererea Chinei de nutreț pentru animale din noua recoltă de grâu să scadă la jumătate față de situația din urmă cu un an.

Chiar dacă situația ar putea să se modifice radical, în special în eventualitatea unor evoluții meteo nefavorabile care să afecteze recoltele, este puțin probabil ca abundența de cereale din China să se reducă dramatic atâta timp cât consumul rămâne la un nivel scăzut. Mai mult, se prefigurează un nou an cu o producție solidă de grâu și porumb.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Iul. 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Iul. 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Administraţia Naţională (AN) Apele Române a anunţat vineri că România a solicitat majorarea debitului de apă eliberată din barajul Stânca-Costeşti, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s, pentru o perioadă de 7 zile.

”În urma solicitării părţii române, grupul operativ tehnic de la acumularea Stânca-Costeşti a aprobat şi executat majorarea debitului evacuat din acumulare, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s pentru o perioadă de 7 zile. Partea română şi cea din Republica Moldova vor monitoriza situaţia debitelor afluente (care intră în acumulare) în vederea pregătirii manevrelor ulterioare,” a transmis ANM Apele Române, potrivit news.ro.

Instituţia a precizat că reparaţia conductei prizei de rezervă de la barajul Stânca-Costeşti a fost finalizată, asigurând astfel resursele de apă necesare atât pentru alimentarea cu apă a judeţului Botoşani, cât şi pentru irigaţiile deservite de această sursă.

Din cauza secetei severe, mai multe zone din România se confruntă cu probleme în furnizarea apei, în peste 290 de localităţi fiind impuse restricţii. Majorarea debitului de apă evacuată din barajul Stânca-Costeşti este o măsură esenţială pentru a face faţă acestei situaţii critice şi pentru a asigura necesarul de apă pentru populaţie şi agricultură.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău