China reduce importurile de cereale. Cresc prețurile pe piața mondială

12 Iun. 2024, 11:20
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Iun. 2024, 11:20 // Actual //  bani.md

Apetitul Chinei pentru grâul și porumbul din străinătate scade rapid, ceea ce este posibil să crească presiunile asupra piețelor mondiale de cereale, care s-au obișnuit cu cererea robustă venită din partea celui mai mare importator de produse agricole, transmite Bloomberg.

Potrivit mai multor traderi, cumpărătorii din China nu au făcut achiziții importante de mai multe luni. În condițiile în care prețurile de pe piața locală sunt la un nivel scăzut, această tendință este posibil să continue până în trimestrul al treilea, au estimat traderii.

Apatia cumpărătorilor chinezi cu privire la importurile de grâu și porumb din străinătate este generată de încetinirea economiei și de mai multe recolte consistente. Guvernul de la Beijing a fost forțat să facă stocuri de grâu și porumb pentru a-i sprijini pe fermierii locali, în timp ce livrările de porumb de peste hotare au fost restricționate sau chiar anulate pentru a sprijini piața locală.

Organismele globale precum Consiliul Internațional al Cerealelor și Departamentul american al Agriculturii mizează în continuare pe achiziții importante din partea Chinei, atât în acest an cât și anul următor. Dacă importurile chineze se vor prăbuși, un pilon cheie al cererii va fi compromis, ceea ce îi va afecta pe fermierii din întreaga lume.

Această situație ar trebui să îi îngrijoreze pe furnizorii străini ai Chinei, în special după ce Turcia, al cincilea mare cumpărător mondial de grâu, a dat o lovitură cererii mondiale, după ce săptămâna trecută a decis să oprească importurile de cereale timp de patru luni pentru a-i proteja pe producătorii locali. Un consum slab, din aceleași motive, în China, nu va face decât să creeze noi probleme pe piață.

„Economia nu arată deloc bine și cererea generală din partea întregii societăți este în scădere. Guvernul vrea să crească prețurile la cereale și să îmbunătățească veniturile fermierilor, să impulsioneze cererea în zonele rurale. În loc să cumpere cereale din străinătate, este mai bine să cumperi de pe piața locală”, spune Ma Wenfeng, analist la firma de consultanță BOABC.

China a fost mult timp un cumpărător important de soia boabe, în primul rând pentru a-și hrăni efectivele mari de porci. Însă în ultima vreme efectivele de porci din China sunt în scădere iar consumul de carne rămâne la un nivel redus. Firma de consultanță Mysteel Global se așteaptă ca cererea Chinei de nutreț pentru animale din noua recoltă de grâu să scadă la jumătate față de situația din urmă cu un an.

Chiar dacă situația ar putea să se modifice radical, în special în eventualitatea unor evoluții meteo nefavorabile care să afecteze recoltele, este puțin probabil ca abundența de cereale din China să se reducă dramatic atâta timp cât consumul rămâne la un nivel scăzut. Mai mult, se prefigurează un nou an cu o producție solidă de grâu și porumb.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Mart. 2025, 12:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
26 Mart. 2025, 12:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Mai mult de o treime dintre miliardarii ruși incluși în topul Forbes Rusia 2024 ar fi apelat la servicii de PR pentru a elimina informațiile compromițătoare din rezultatele căutării Google. Potrivit unei investigații publicate de The Moscow Times, numele a 42 din cei 125 de miliardari ruși au fost implicate în utilizarea mecanismului DMCA (Digital Millennium Copyright Act) – o lege americană destinată protejării drepturilor de autor, dar folosită frecvent pentru a „curăța” internetul de conținut negativ.

Tehnica folosită este simplă, dar eficientă: agențiile de PR creează site-uri-fantomă cu articole copiate de pe site-urile originale și apoi trimit plângeri DMCA către Google, invocând încălcarea drepturilor de autor. Google este obligat, prin legislația americană, să elimine din rezultatele căutării materialele „reclamate” pentru a evita procese costisitoare.

The Moscow Times a verificat baza de date Lumen și a constatat că multe dintre cererile de ștergere vizează articole despre activele străine ale miliardarilor ruși, metodele de eludare a sancțiunilor internaționale, legături cu oficiali guvernamentali sau chiar antecedente penale.

Au fost eliminate, de exemplu, articole despre investițiile lui Roman Abramovici în start-up-uri occidentale prin operațiuni off-shore în Cipru, despre Ghenadi Timcenko și rețelele sale de deținere a activelor prin foști manageri, despre Andrei Melnicenko și transferul activelor „Eurohim” către soția sa, precum și despre Alisher Usmanov, inclusiv legăturile sale cu serviciile de forță și cu Vladimir Putin.

Informații despre proprietăți luxoase deținute în Occident au fost, de asemenea, eliminate din Google. Mihail Fridman, fondatorul Alfa Group, a rămas fără articolul despre vila sa cu zece dormitoare din Saint-Tropez, înghețată în urma sancțiunilor UE din 2022. Andrei Guriev, proprietarul „PhosAgro”, a fost disociat online de palatul Vitanhurst din Londra, iar Boris Rotenberg – de vila sa de pe Coasta de Azur.

Cele mai frecvent eliminate sunt materialele repostate pe site-uri de tip „kompromat” (compromițătoare). Acest lucru are o explicație strategică: în unele cazuri, deciziile privind sancțiunile internaționale se bazau inclusiv pe articole găsite prin Google, după cum a dezvăluit anterior Politico. Dosarele de sancționare includ surse diverse – de la The Financial Times și Reuters, până la bloguri, pagini Wikipedia sau articole traduse automat din presa rusă sau ucraineană.

Astfel, sancțiunile împotriva lui Viacheslav Kantor (proprietarul „Akron”) au fost susținute inclusiv cu articole din Vecherny Murmansk, iar în cazul lui Melnicenko – cu materiale de pe Audit-it.ru și dintr-un cont de Twitter al unui jurnalist. Sancțiunile impuse lui Grigori Berezkin au fost justificate inclusiv pe baza unei anchete publicate de site-ul obscur Russian Crimes.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INCENDIUL DIN CENTRUL CHIŞINĂULUI SURPRINS CU DRONA
NO COMMENT | INCENDIUL DIN CENTRUL CHIŞINĂULUI SURPRINS CU DRONA