Kremlinul și-a intensificat influența în regiunile Găgăuzia și Orhei prin intermediul cardurilor bancare rusești MIR. Primarul orașului Orhei, Tatiana Cociu, legată de oligarhul fugar Ilan Șor, a anunțat că pensionarii și lucrătorii din sectorul public din Orhei vor primi plăți suplimentare de 2.000 de lei pe aceste carduri emise de banca rusă Promsvyazbank (PSB).
Banca Națională a Moldovei (BNM) a subliniat anterior că utilizarea cardurilor MIR pe teritoriul Republicii Moldova este fizic imposibilă din cauza lipsei infrastructurii compatibile. Cu toate acestea, se dezvoltă rapid platforme de intermediere financiară pentru transferuri transfrontaliere, inclusiv unele realizate de entități din Federația Rusă sancționate internațional.
„Conducerea Promsvyazbank a reușit să organizeze deschiderea de carduri pentru asistenții sociali și pensionarii din Găgăuzia, pentru care primesc indemnizații. În curând, pensionarii și lucrătorii din sectorul public din Orhei vor putea primi astfel de plăți suplimentare în valoare de 2.000 de lei pe cardurile bancare rusești. Consiliul de Administrație al Fundației Eurasia și-a confirmat disponibilitatea de a ajuta orheienii”, a declarat pe canalul său de Telegram, Tatiana Cociu primărița de la Orhei.
Președintele Promsvyazbank, Petr Fradkov, a menționat că peste 25 de mii de găgăuzi și-au deschis deja conturi la PSB. De asemenea, adevăratul sponsor al acestei inițiative este organizația non-profit Eurasia, cunoscută pentru legăturile sale cu Ilan Șor.
Într-un răspuns oferit pentru BANI.MD, Banca Națională a Moldovei susține că: „pe teritoriul Republicii Moldova operațiunile de intermediere financiară pot fi efectuate doar de către entitățile licențiate. În acest sens, nu a fost solicitată sau emisă autorizație pentru tranzacțiile prin intermediul cardurilor MIR. Corespunzător, utilizarea directă a cardurilor MIR emise în Federația Rusă nu este posibilă pe teritoriul Republicii Moldova din cauza reglementărilor și a lipsei de infrastructură compatibilă. Totuși se ia în calcul că la nivel internațional se dezvoltă rapid platforme de intermediere financiară pentru transferuri transfrontaliere, inclusiv unele efectuate de anumite persoane sau entități din Federația Rusă, sancționate internațional, către Republica Moldova”.
Banca Națională precizează că asemenea tranzacții cad atât sub incidența prevederilor legislației cu privire la prevenirea și combatere a spălării banilor, cât și ale celor privind aplicarea măsurilor restrictive internaţionale, prin urmare băncile licențiate au fost atenționate asupra necesității de menținere a unui regim vigilent de activitate și de aplicare a tuturor măsurilor de diligență pentru prevenirea riscurilor de implicare a băncilor în schemele de finanțare ilegală, inclusiv în scheme de spălare de bani și/sau finanțare a terorismului.”