Preţurile pentru cacao au devenit de trei ori mai mari în ultimul an, creând dificultăți producătorilor de bomboane şi altor companii alimentare care folosesc ingredientul pentru ciocolată.
În ultimii ani, preţul pentru cacao s-a situat la aproximativ 2.500 de dolari pe tonă. Rapoartele despre o recoltă mai slabă decât erau aşteptările au declanşat îngrijorări cu privire la aprovizionare, declanşând creşterea cotaţiilor în ultimele luni, notează CNBC.
Astfel, prețul la cacao a atins un maxim istoric de peste 11.000 de dolari tona în aprilie. Preţurile au scăzut uşor de atunci, dar acestea sunt încă cu mult peste ceea ce companiile alimentare sunt obişnuite să plătească.
Pentru moment, multe dintre cele mai mari companii producătoare de bomboane – Hershey , producătorul M&M’s Mars, proprietarul Kinder Ferrero şi Mondelez, compania mamă a Cadbury — sunt probabil protejate de costurile mai mari pentru cacao, datorită contractelor pe termen lung care blochează preţurile pe care le plătesc pentru mărfurile cheie, pentru a le proteja de evenimente ca acesta.
Acest lucru le oferă puţin timp pentru a se confrunta cu problema, dar, în 2025, probabil că vor ajunge să plătească mult mai mult pentru cacao, mai arată sursa citată.