Deputații vor să le vină de hac agenților imobiliari hrăpăreți

20 Iun. 2024, 14:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Iun. 2024, 14:09 // Actual //  Lupu Eduard

Activitatea agenților imobiliari ar putea fi reglementată strict, conform unui nou proiect de lege anunțat de deputații PAS Radu Marian și Marina Morozova. Legea urmărește protecția consumatorilor, încurajarea agenților imobiliari onești, asigurarea corectitudinii tranzacțiilor imobiliare, acreditarea agenților și combaterea fraudelor și evaziunii fiscale.

„Scopul nostru este adoptarea unei legi clare, care să definească cerințele, drepturile și responsabilitățile agentului imobiliar”, a declarat Radu Marian. Potrivit proiectului, agenții imobiliari vor trebui să urmeze un curs de pregătire profesională pentru a dobândi calitatea de agent imobiliar profesionist. De asemenea, aceștia vor obține un certificat sau o autorizație de prestare a serviciilor de intermediere imobiliară, fără de care nu vor putea activa.

Inițiativa prevede și crearea unui registru electronic de stat al agenților imobiliari, unde vor fi înregistrați toți agenții autorizați. Acest registru va permite cetățenilor să verifice dacă persoana care le oferă servicii de intermediere este autorizată sau nu. Totodată, persoanele neînregistrate în acest registru nu vor putea activa ca agenți imobiliari.

Un alt aspect important al legii este obligativitatea agenților imobiliari de a presta servicii exclusiv pe baza unui contract scris cu clientul. Acordurile verbale nu vor mai fi permise, deoarece nu pot oferi protecție adecvată nici clienților, nici agenților imobiliari. Contractele vor trebui să includă detalii clare despre natura serviciilor prestate, onorarii, comisioane, drepturi și obligații ale părților, posibilitatea subcontractării serviciilor și condițiile de reziliere a contractului.

De asemenea, proiectul de lege prevede fiscalizarea serviciilor agenților imobiliari, impunând obligația de a furniza bonuri de plată pentru toate plățile percepute de la clienți. Totodată, se va crea un registru electronic al tranzacțiilor imobiliare, în care fiecare tranzacție intermediată de un agent imobiliar va fi înregistrată. Agenții vor fi obligați să introducă informații referitoare la adresa bunului imobil, numărul cadastral, prețul imobilului, suprafața și valoarea comisionului.

Pentru a crește transparența, acest registru al tranzacțiilor va fi disponibil public într-o anumită formă, permițând cetățenilor să fie informați despre toate datele relevante. Proiectul de lege prevede și măsuri de atragere la răspundere pentru încălcări, inclusiv sancționarea, suspendarea și încetarea calității de agent imobiliar.

„Ne dorim să ridicăm standardele în piața imobiliară și vom lucra împreună cu Guvernul pentru a definitiva acest proiect”, a adăugat Radu Marian. Proiectul de lege va fi publicat în curând într-o variantă de lucru și va fi supus consultărilor și avizării Guvernului, urmând să fie dezbătut în Parlament pentru aprobare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Sept. 2024, 10:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Sept. 2024, 10:04 // Actual //  Lupu Eduard

Exporturile de cereale ale Ucrainei în sezonul care a început la 1 iulie 2024 au depăşit pragul de 10 milioane de tone până la data de 27 septembrie, ceea ce reprezintă o creştere de peste 50% faţă de cantitatea de 6,3 milioane de tone de cereale exportată în aceeaşi perioadă a sezonului precedent, arată datele publicate vineri de Ministerul Agriculturii de la Kiev, transmite Reuters.

Printre cerealele exportate de Ucraina în ultimele trei luni se numără 5,8 milioane tone de grâu, 2,7 milioane tone de porumb şi 1,3 milioane tone de orz.

În ceea ce priveşte exporturile derulate numai pe parcursul lunii septembrie, datele Ministerului Agriculturii de la Kiev arată că traderii au exportat 2,86 milioane de tone de cereale, în creştere cu 63% faţă de cantitatea de 1,75 milioane de tone de cereale exportată în perioada 1-27 septembrie 2023.

La începutul acestei luni, Ministerul Agriculturii de la Kiev a ajuns la un acord cu traderii şi Asociaţiile de fermieri pentru a limita exporturile de grâu, în sezonul care a început la 1 iulie 2024, la 16,2 milioane de tone. Adjunctul ministrului Agriculturii, Taras Vîsoţki, a declarat săptămâna trecută că Guvernul ucrainean va opri exporturile de grâu dacă livrările vor depăşi nivelul de 16,2 milioane de tone convenit cu traderii şi producătorii pentru întregul sezon 2024/25.

Potrivit celor mai recente estimări ale autorităţilor ucrainene, recolta combinată de cereale şi oleaginoase din 2024 ar urma să scadă până la 77 milioane de tone, dintre care 56 milioane de tone vor fi cereale.

În paralel, exporturile de cereale ale Ucrainei în sezonul 2023/24 au crescut până la aproape 51 milioane de tone, de la 49,2 milioane de tone în sezonul precedent.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău