Conferință privind protecția libertăților ca valoare fundamentală a unei democrații, organizată la Chișinău. Detalii

21 Iun. 2024, 16:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Soroceanu Olga
21 Iun. 2024, 16:58 // Actual //  Soroceanu Olga

Pe 25 iunie, la Chișinău, Centrul Internațional pentru Apărarea Drepturilor Omului și Democrației (CIADOD) va organiza o conferință internațională de amploare, dedicată unor probleme cruciale pentru Moldova: libertatea de exprimare, buna guvernare, statul de drept și justiția – elemente esențiale pentru o democrație autentică.

Conferința vine într-un moment când țara se confruntă cu provocări majore, inclusiv corupția și libertatea limitată a presei, care obstrucționează stabilitatea și progresul spre o societate democratică veritabilă. CIADOD subliniază importanța cooperării internaționale și a schimbului de experiență pentru a aborda eficient aceste probleme sistemice, transmite AP.

CIADOD, o organizație non-guvernamentală dedicată promovării valorilor fundamentale ale democrației și drepturilor omului, atât în Moldova, cât și în străinătate, va începe conferința cu un discurs de deschidere susținut de fondatorul său, Stanislav Pavlovschi, fost ministru al Justiției, judecător la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului și avocat reputat pentru drepturile omului.

„Libertatea de exprimare este un drept fundamental, fără de care este imposibil de a informa cetățenii despre starea lucrurilor din țară și, în cele din urmă, fără de care existența unui stat democratic se transformă într-o iluzie. Din acest punct de vedere, această conferință reprezintă un pas important spre dezvoltarea democrației în Republica Moldova și nu numai”. Fondatorul CIADOD este convins că „jurnalismul independent și dialogul deschis joacă un rol determinant în promovarea unei societăți cu adevărat democratice”, a declarat Stanislav Pavlovschi în ajunul evenimentului, subliniind importanța crucială a libertății de exprimare.

Tema de bază a conferinței este „Libertatea de exprimare ca element fundamental al tuturor societăților democratice contemporane”, iar discuțiile vor porni de la principiile de căpătâi ale Uniunii Europene. Scopul conferinței constă în identificarea unor strategii de reformă aplicabile, sensibilizarea publicului asupra rolului jurnalismului independent într-o democrație, facilitarea unei mai bune înțelegeri a provocărilor mediatice și democratice în Republica Moldova, consolidarea parteneriatelor între actorii implicați din Moldova, Europa și SUA. Prin organizarea acestor discuții, CIADOD își propune să contribuie la schimbări semnificative și să sprijine dezvoltarea continuă a instituțiilor democratice din Moldova și nu numai.

În mod particular, libertatea de exprimare este o problemă de o importanță critică pentru Moldova, mai ales în contextul alegerilor prezidențiale din octombrie și celor parlamentare din 2025. Asigurarea unor alegeri libere și corecte este imposibilă fără asigurarea și protejarea libertății de exprimare, ceea ce face aduce apărarea drepturilor jurnaliștilor la rang de prioritate absolută.

Conferința va aduna un grup divers de participanți din Moldova, UE, Regatul Unit și SUA, printre care: factori de decizie politică, jurnaliști, academicieni, cercetători, juriști și activiști ai societății civile.

Aceast eveniment servește ca o platformă crucială pentru dialog, schimb de cunoștințe și colaborare, cu scopul de a promova buna guvernare și statul de drept în Moldova. Prin aducerea împreună a experților internaționali și locali, Centrul Internațional Antidrog și Dezvoltare (CIADOD) își propune să susțină parcursul Moldovei către un viitor democratic și plin de prosperitate.

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ