Cu bani europeni, Nata Albot şi-a rezolvat problema energetică la pensiunea sa turistică de pe malul Nistrului

24 Iun. 2024, 10:36
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Iun. 2024, 10:36 // Actual //  bani.md

Revenită în ţară după mai mulţi ani petrecuţi în diaspora, jurnalista Nata Albot a iniţiat o afacere în domeniul turismului rural în satul Pohrebea, pe malul stâng al Nistrului. Ideea de a deschide pensiunea „Doi Hulubaşi” i-a venit după ce a organizat pentru prima dată festivalul „Hodina”. A procurat o căsuţă în localitate, iar abia după asta s-a confruntat cu primele probleme în calitate de tânără antreprenoare.  

„Persoanele juridice în zonele rurale pot pretinde de la furnizorul local să aibă în jur de 12-15 kW, ori pentru mine nici măcar asta nu este suficient și vulnerabilitatea legată de electricitate este foarte periculoasă. În orice moment poate să-ți pice toată electricitatea sau, în timp ce oamenii se odihnesc în saună, să se oprească de lucrat sauna”, spune antreprenoarea Nata Albot.

Pentru a soluţiona problema insuficienţei de curent electric, antreprenoarea a aplicat la unul din Programele ODA – PARE 1+1. 

„Contribuția mea a fost de 20 000 euro și contribuția grantului – de 10 000 euro. Am procurat în baza acestui grant un transformator care imi oferă peste 100 de kilowați”, susţine antreprenoarea.

 


Pe lângă întreţinerea pensiunii, datorită transformatorului electric achiziţionat, femeia de afaceri va putea organiza evenimente publice fără teama de a rămâne fără curent. 

„În pofida faptului că am avut și refuzuri, și dezamăgiri, și tristețe, pot spune cu siguranță, ca trebuie de încercat neapărat de aplicat la aceste proiecte inițiate de Guvernul Republicii Moldova, sprijinite de Uniunea Europeană, implementate prin intermediul ODA. Vreau să-i asigur pe toți cei care au intenția de a dezvolta regiunile rurale și turismul din localitățile noastre, să nu vă simțiți singuri în acestea proiecte. Să știți că proiecte există, resurse există, important să fiți bine intenționați, să fiți disciplinați, să fiți responsabili, să cheltuiți corect banii și să livrați rezultate”, afirmă cu încredere Nata Albot. 

Accesaţi www.oda.md pentru a afla informaţii despre programele de susţinere a antreprenoriatului aflate în desfăşurare.

Realitatea Live

17 Iul. 2025, 14:02
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
17 Iul. 2025, 14:02 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Parlamentul a adoptat recent, în lectură finală, un proiect de lege care întărește drepturile consumatorilor de servicii financiare și sporește responsabilitatea furnizorilor din acest sector. Actul normativ marchează începutul procesului de modernizare a cadrului legal, în perspectiva armonizării cu legislația Uniunii Europene.

Conform noilor reglementări, colectarea datoriilor aferente contractelor de credit de consum va intra sub supravegherea Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), care va controla respectarea limitelor privind dobânda, comisioanele și costul total al creditului, acesta neputând depăși suma debursată.

CNPF va monitoriza și activitatea intermediarilor – inclusiv brokeri și agenți de credite – pentru a combate practicile comerciale incorecte și abuzurile în procesul de vânzare a bunurilor în rate. Totodată, beneficiarii de credite de la Asociațiile de Economii și Împrumut vor beneficia de același regim de protecție ca ceilalți consumatori financiari, iar fidejusorii vor fi acoperiți de Legea privind contractele de credit de consum, la fel ca debitorii principali.

Noua lege introduce și obligația creditorilor de a adopta politici interne privind restructurarea datoriilor pentru debitorii aflați în dificultate, măsură ce va consolida protecția în perioade de criză economică. În plus, sunt clarificate aspecte legate de aplicarea dobânzii de întârziere și este impusă obligativitatea includerii graficului de rambursare în informația precontractuală.

O modificare importantă vizează calcularea perioadei de trei ani pentru reparația cu piese originale a vehiculelor asigurate, care va începe de la data primei înmatriculări, nu de la anul fabricației. Aceasta corectează o practică defavorabilă pentru posesorii de mașini înmatriculate cu întârziere.

Pentru contractele de asigurare, furnizorii vor fi obligați să analizeze necesitățile fiecărui consumator și să ofere documente de informare înainte de semnare. În plus, constatarea amiabilă va putea fi completată și în format electronic, facilitând procedura în caz de accident.

Pentru produsele financiare combinate, cum ar fi vânzările în rate cu polițe de asigurare incluse, consumatorii vor primi informații separate pentru fiecare componentă și vor avea posibilitatea de a le achiziționa distinct. Publicitatea la aceste servicii va fi supusă unor reglementări mai stricte pentru a preveni inducerea în eroare.

Legea prevede și o procedură standard de soluționare a reclamațiilor la nivelul furnizorilor, cu termen de răspuns de maximum 15 zile lucrătoare. Dacă răspunsul nu este satisfăcător, consumatorii pot sesiza CNPF sau instanțele de judecată.

Pentru creșterea eficienței controlului, CNPF va avea dreptul să efectueze „cumpărături de control” – metode anonime de testare a conformității furnizorilor, utile în depistarea neregulilor ascunse.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA