Moldova, sufocată de gunoaie! Sticlele ar putea aduce bani la returnare. Autoritățile vor un mecanism de garanție

04 Iul. 2024, 11:47
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Iul. 2024, 11:47 // Actual //  bani.md

Moldova este din ce în ce mai afectată de problema deșeurilor de plastic, iar autoritățile au propus implementarea unui sistem de depozitare cu returnare pentru a gestiona această criză. Sistemul propus de Ministerul Mediului implică adăugarea unui mic depozit suplimentar la prețul băuturilor vândute în recipiente de plastic, sticlă și aluminiu, care este rambursat consumatorilor când aceștia returnează recipientele goale.

„Prin intermediul sistemului depozit,  producătorii sau cei ce plasează  pe piață produse ambalate, vor asigura preluarea unui depozit de la distribuitorii sau vânzătorii de produse ambalate în ambalaje de unică folosință și reutilizabile și îl vor returna vânzătorilor de ambalaje atunci când aceștia returnează deșeurile de ambalaje colectate, pentru  următoarele produse:, cocktailuri de bere, cidru, cidru de pere, vin de fructe, cocktail-uri cu vin, băuturi cu vin din fructe, alte băuturi fermentate, cocktail-uri alcoolice și băuturi nealcoolice (băuturi răcoritoare, apă de masă), apă minerală naturală, apă de izvor, apă potabilă ambalată, suc, nectar, ambalat în următoarele ambalaje cu o singură porție, cu o capacitate mai mare de o zecime de litru, dar mai mică de trei litri”, se mai spune în proiectul de hotărâre.

Detalii precum costurile exacte ale sticlelor returante nu au fost încă specificate în proiectul de hotărâre.

Necesitatea unei gestionări eficiente a deșeurilor de ambalaje de unică folosință a fost accentuată de creșterea rapidă a industriei de îmbuteliere, a costurilor de transport și a consumului excesiv de recipiente. În 2021, Moldova a înregistrat aproximativ 129994.2 tone de plastic plasate pe piață, cu o medie de 50 kg de plastic per capita. Deșeurile de plastic reprezintă 11.3% din totalul deșeurilor municipale generate, iar rata de generare a deșeurilor de plastic se estimează la aproximativ 120822.91 tone pe an.

Cu toate acestea, doar 3% din deșeurile de ambalaje de plastic au fost colectate și valorificate la nivel național în 2021, subliniind nevoia urgentă de măsuri eficiente de gestionare a deșeurilor. Propunerea sistemului de depozitare cu returnare are scopul de a încuraja reciclarea și de a reduce poluarea plasticului în Moldova, în conformitate cu prioritățile de mediu și gestionare a deșeurilor la nivel național.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

09 Iul. 2025, 12:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
09 Iul. 2025, 12:06 // Actual //  Ursu Victor

Centrul Național Anticorupție (CNA) și procurorii desfășoară noi acțiuni de urmărire penală în dosarul legat de incendiul devastator din luna mai, produs la mansarda unui bloc locativ de pe strada Tudor Vladimirescu 75/1 din orașul Durlești. În această dimineață, ofițerii anticorupție efectuează percheziții la domiciliul și birourile proprietarului companiei responsabile de construcția imobilului, fiind ridicați purtători de informații și probe relevante pentru cauză.

Acțiunile au loc în contextul unei anchete mai ample, declanșate în urma suspiciunilor privind infracțiuni conexe corupției comise în procesul de autorizare, construcție și recepție finală a blocului afectat de incendiu. Până în prezent, 13 persoane au fost percheziționate, printre care: angajați ai Primăriei Durlești, specialiști ai ÎM Chișinăuproiect, foști angajați ai Agenției pentru Supraveghere Tehnică, ex-angajați ai Direcției Situații Excepționale, diriginte de șantier, proiectant, responsabil tehnic, beneficiarul și proprietarul terenului și alte persoane implicate în procesul de autorizare și execuție a lucrărilor.

În baza probelor acumulate, organul de urmărire penală al CNA a emis acte de recunoaștere în calitate de bănuit pentru 10 persoane. Ancheta este în desfășurare și vizează identificarea completă a întregului lanț de responsabilități care au dus la aprobarea și realizarea unei construcții susceptibile de grave nereguli tehnice și administrative.

Reamintim că incendiul din luna mai a afectat grav mansarda blocului, punând în pericol viața locatarilor și expunând grave deficiențe în supravegherea lucrărilor. Autoritățile investighează dacă neregulile admise în procesul de construcție au contribuit la producerea tragediei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO