România reia exporturile de gaze în Ucraina. În Republica Moldova ajung zilnic 0,8 milioane metri cubi

07 Iul. 2024, 11:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Iul. 2024, 11:42 // Actual //  bani.md

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie, pentru prima dată în ultimele opt luni, datorită surplusului de pe piața internă și a cererii crescute de gaze din partea Kievului pentru iarna viitoare, conform datelor furnizate de Profit.ro.

În primele zile ale lunii iulie, aproximativ 4,7 GWh/zi (0,45 milioane mc/zi) au fost exportate prin punctul de interconectare de la Isaccea, iar joi, volumul a crescut la 5,3 GWh (0,5 milioane mc). În același timp, România este un exportator net de gaze, cu 7,2 milioane mc importate prin punctul de interconectare cu Bulgaria de la Negru Vodă și 7,4 milioane mc exportate prin punctul de interconectare cu Ungaria de la Csanadpalota. De asemenea, 0,8 milioane mc sunt livrate zilnic în Republica Moldova prin punctul de interconectare de la Ungheni.

Din producția zilnică de gaze a României, care se ridică la 22,6 milioane mc, 7,5 milioane mc sunt depozitate. În pofida repornirii parțiale a celui mai mare consumator de gaze autohton, Azomureș, consumul intern rămâne scăzut, la aproximativ 140 GWh/zi, cu 100 GWh/zi sub nivelul producției interne de 240 GWh/zi.

Gradul de umplere a depozitelor de gaze din România este de peste 77%, cu 26 TWh depozitați din capacitatea totală de 33,8 TWh, existând posibilitatea umplerii complete a depozitelor până la sfârșitul lunii august sau începutul lunii septembrie.

Exporturile de gaze sunt o soluție necesară pentru producătorii interni, în contextul unui consum intern redus și a unui surplus de producție. Cererea din Ucraina este, de asemenea, în creștere, pe fondul îngrijorărilor privind rezervele de gaze pentru iarna viitoare. Potrivit ICIS, Ucraina ar putea să nu atingă ținta de 13,7 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze înmagazinate până pe 1 octombrie dacă nu începe să importe imediat gaz. În prezent, Ucraina are înmagazinate puțin peste 9 miliarde de metri cubi și ar putea asigura încă 2 miliarde de metri cubi din importuri, dacă începe să cumpere imediat.

În contextul războiului cu Rusia, operatorul de gaze Naftogaz s-a bazat exclusiv pe producția locală, estimată la 50 de milioane de metri cubi (mcm)/zi. Jumătate din această producție este destinată consumului curent, iar cealaltă jumătate este înmagazinată. Kievul intenționează să extindă capacitatea de generare a energiei electrice pe bază de gaz, pentru a înlocui centralele termice distruse de atacurile rusești, ceea ce va duce la o creștere a cererii de gaze.

Pe termen scurt, Ucraina ia în considerare construirea de unități de generare a energiei pe bază de gaz la scară mică, necesare pentru a suplimenta cererea existentă. Atacurile asupra infrastructurii energetice au descurajat companiile să injecteze gaz în depozitele ucrainene, însă Ucraina oferă până la 10 miliarde de metri cubi de capacitate de stocare companiilor nerezidente.

România, în calitate de exportator net de gaze, joacă un rol crucial în stabilitatea energetică a regiunii, în special în contextul incertitudinilor legate de reînnoirea acordului de tranzit al gazului rusesc prin Ucraina după 1 ianuarie 2025.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Aeroportul Internațional Chișinău își menține trendul de eficiență operațională, potrivit raportului publicat de Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) privind punctualitatea zborurilor pentru luna iunie 2025.

4 560 de mișcări de aeronave în total, 2 280 de aterizări, 2 280 de decolări. Conform datelor AAC, 69,8 % dintre aterizări au fost efectuate la ora programată, iar 71,1 % dintre decolări s-au încadrat în orarul stabilit.

AAC subliniază că aceste cifre reflectă eforturile operatorilor aerieni, ale administrației aeroportuare și ale autorităților de navigație pentru a oferi pasagerilor o experiență predictibilă și sigură. Punctualitatea de peste 70 % indică „o performanță solidă, dar perfectibilă”, se arată în comunicat, fiind încurajate noi măsuri de optimizare a sloturilor și de reducere a întârzierilor la sol.

Aeroportul Internațional Chișinău procesează, în medie, peste 150 de zboruri pe zi, iar menținerea unui nivel ridicat de punctualitate rămâne un obiectiv prioritar, mai ales în contextul creșterii traficului estival.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO