Expert: Racordarea accizelor la practicile UE va avea un impact pozitiv pentru bugetul Moldovei

11 Iul. 2024, 15:06
 // Categoria: Economie // Autor:  MD Bani
11 Iul. 2024, 15:06 // Economie //  MD Bani

Acum o lună, Republica Moldova a făcut un pas semnificativ în parcursul aderării la Uniunea Europeană, fiind lansate oficial negocierile cu UE, conform mold-street.com. Aceasta etapă importantă în istoria țării impune accelerarea alinierii legislației Republicii Moldova la prevederile acquisului comunitar în diverse domenii.

Președintele Camerei Consultanților Fiscali din România, Dan Manolescu, susține că alinierea politicilor din domeniu fiscal la bunele practici ale statelor membre UE reprezintă o veste bună pentru toată lumea și va avea multiplu impact: pe de-o parte, va aduce Moldova mai aproape de familia europeană și, pe de alta parte, practicile fiscale consacrate la nivelul UE vor asigura venituri suplimentare la bugetul de stat, reprezentând totodată un semnal pozitiv pentru investitorii străini.

Dan Manolescu, fost Secretar de Stat în Ministerul Finanțelor din România, menționează faptul că România, deși se confruntă la rândul ei cu multiple provocări, are arii specifice de reglementare care pot servi ca exemplu de bună practică pentru autoritățile de peste Prut. În acest sens, Președintele Camerei Consultanților Fiscali menționează zona accizelor, acolo unde România aplică pe deplin prevederile directivelor și regulamentelor UE (prevederi armonizate pentru produse energetice, alcool și tutun), dar a ales să meargă mai departe, introducând și categoria accizelor nearmonizate (aplicate produselor cu nicotină, tutunului încălzit sau băuturilor răcoritoare cu un nivel ridicat de zahăr).

„În acest domeniu România urmează exemplul majorității statelor UE, acciza aplicabilă de exemplu în cazul produselor din tutun încălzit sau a celor cu nicotină fiind mai puțin de 50% din acciza aplicată țigărilor convenționale.

Majoritatea țărilor candidate la UE – Serbia, Albania, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina – au adoptat aceeași abordare în ceea ce privește accizarea acestor produse și cred că putem să spunem că România este un exemplu de succes în acest sens”, a menționat Dan Manolescu.

Expertul susține că alinierea și racordarea accizelor la practicile UE au avut un impact pozitiv și asupra încasărilor la bugetul de stat. Anual, companiile de tutun din România, mari contribuabili, virează la bugetul statului peste 20 miliarde lei românești RON, reprezentând accize și TVA, sumele având o evoluție pozitivă de la an la an.

În acest context, trebuie să amintim că în Republica Moldova situația privind aplicarea accizelor la produse de tutun încălzit și țigările electronice este semnificativ diferită. În timp ce acciza la țigările electronice este sub media europeană, produsele din tutun încălzit au o acciză echivalentă cu cea aplicabilă țigărilor clasice, situație atipică la nivelul statelor UE, și mai mare chiar decât în toate
celelalte țări candidate la UE.

„Republica Moldova are oportunitatea de a se putea inspira din practica României și a altor state membre pentru a ajusta legislația din domeniul fiscal și a accelera negocierile de aderare la UE. Este salutabil faptul că Guvernul Republicii Moldova a făcut un prim-pas în acest sens, demarând un proces de aliniere a accizelor la produsele din tutun și produsele conexe la practicile europene, prin eliminarea discrepanței de taxare între produsele de tutun încălzit și țigările electronice”, a adăugat Dan Manolescu.

Autoritățile moldovenești trebuie să își păstreze pragmatismul și să urmeze Directivele UE, precum și practicile de succes de peste 10 ani din majoritatea statelor membre. În prezent, vedem că Guvernul de la Chișinău face pași importanți în direcția racordării politicilor fiscale la practicile Uniunii Europene”, a declarat președintele Camerei Consultanților Fiscali din România.

În ședința din 8 iulie, Guvernul Republicii Moldova a aprobat proiectul Politicii Fiscale pentru anul 2025, documentul urmează a fi votat de Parlament.

Realitatea Live

17 Oct. 2024, 20:20
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Oct. 2024, 20:20 // Actual //  bani.md

Emmanuel Macron laudă curajul Maiei Sandu. Într-un interviu exclusiv, acordat în cadrul proiectului „Punți către Europa”, realizat de Ecaterina Covali și difuzat de RLIVE TV, liderul francez i-a mulțumit președintei Moldovei pentru angajamentul său și a echipei sale de a consolidat relațiile bilaterale.

Oficialul de la Paris consideră că Moldova, datorită actualei șefe a statului, și-a îndreptat privirea spre Uniunea Europeană, a consolidat statul de drept, economia și a început să se integreze treptat în comunitate. În același timp, Macron a vorbit și despre războiul din Ucraina, are a destabilizat Moldova și situația din regiune, în general.

„Moldova s-a angajat într-o ancorare europeană a întregii regiuni. Și de aceea aș vrea să îi mulțumesc doamnei președintă Sandu pentru curajul său, pentru angajamentul său și al echipelor sale. În toți acești ani, într-adevăr, am consolidat legăturile noastre. Eu însumi am făcut mai multe vizite bilaterale. Președinta a fost aici de mai multe ori. Am organizat o reuniune fără precedent a Comunității Politice Europene în Moldova. Iată că toate acestea au aranjat, cu siguranță, lucrurile, au stabilizat această legătură. Pentru mine, este foarte clar că această relație va continua și în viitor, pentru viitorul Moldovei”, a declarat Macron.

 

În timpul mandatului prezidențial al Maiei Sandu, șefa statului Emmanuel Macron s-au întâlnit de mai multe ori, atât la reuniuni internaționale, cât și la Paris sau Chișinău în timpul vizitelor bilaterale. Liderul francez a avut două deplasări oficiale în țara noastră, una în iunie 2022 și alta la summitul Comunității Politice Europene, desfășurat la Bulboaca în iunie 2023.

În cadrul interviului difuzat în exclusivitate de RLIVE TV, Macron a mai explicat de ce Uniunea Europeană este opțiunea integrării europene este binevenită pentru țara noastră, cum luptă statele membre ale UE cu propaganda rusă și ce relații au guvernările de la Chișinău și Paris actualmente.

Interviul a fost realizat în cadrul proiectului „Punți către Europa”, realizat cu sprijinul financiar al Fundației Soros Moldova, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova și implementat de Asociația pentru Inițiative Responsabile (ASPIR).

Producția a fost difuzată și la postul public de televiziune Moldova 1.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău