Într-o inițiativă de solidaritate și sprijin reciproc, Republica Moldova ar putea construi câteva centrale de generare a energiei electrice destinate Ucrainei, care se confruntă cu o criză severă de energie. Ucraina a pierdut 70% din capacitatea sa de generare a energiei electrice din cauza distrugerilor provocate de conflicte, rămânând doar cu surse de energie din vânt, solar, nuclear și hidro. Aceasta criză energetică acută a determinat căutarea de soluții urgente și viabile.
Ministrul Energiei al Republicii Moldova a explicat, ,într-un interviu pentru Europa Liberă, că ideea este de a amplasa centralele electrice pe teritoriul Moldovei, unde acestea nu sunt expuse riscului de atacuri. „Orice sprijin, orice MW ar fi benefic pentru ei. Ne-am gândit să plasăm niște centrale în Moldova, unde nu sunt atacate. Sigur că Ucraina va instala și propriile capacități, dar nu există nicio garanție că nu vor fi atacate,” a declarat ministrul într-un interviu pentru Europa Liberă.
În acest sens, Republica Moldova propune instalarea capacităților de generare a energiei pe teritoriul său, folosind gazele naturale pe care le extrage Ucraina și nu are ce face cu ele. Energia electrică produsă va fi livrată Ucrainei, care va acoperi doar costurile de mentenanță a instalațiilor de generare.
„În luna iunie am discutat cât și unde putem plasa ce capacități și acum discutăm modalitatea practică de colaborare – cine va prelua energia, operatorul sistemului în Moldova sau cel din Ucraina. Deși Moldova dispune de puține locuri pentru instalarea acestor capacități de generare, ideea este de a implementa proiecte infrastructurale de 500 MW, dintre care 300 MW pot fi instalați relativ rapid, în termen de un an până la un an și jumătate. Conceptul prevede că Ucraina va acoperi costurile de operare și funcționare a centralelor.” a adăugat ministrul.
Discuțiile se află într-o etapă intensivă, iar detaliile finale urmează să fie stabilite în colaborare cu toți partenerii implicați, în vederea implementării eficiente a acestui proiect crucial.