Moldova energizează Ucraina! Parlicov: Vrem să construim centrale de 500 MW

18 Iul. 2024, 10:03
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Iul. 2024, 10:03 // Actual //  bani.md

Într-o inițiativă de solidaritate și sprijin reciproc, Republica Moldova ar putea construi câteva centrale de generare a energiei electrice destinate Ucrainei, care se confruntă cu o criză severă de energie. Ucraina a pierdut 70% din capacitatea sa de generare a energiei electrice din cauza distrugerilor provocate de conflicte, rămânând doar cu surse de energie din vânt, solar, nuclear și hidro. Aceasta criză energetică acută a determinat căutarea de soluții urgente și viabile.

Ministrul Energiei al Republicii Moldova a explicat, ,într-un interviu pentru Europa Liberă, că ideea este de a amplasa centralele electrice pe teritoriul Moldovei, unde acestea nu sunt expuse riscului de atacuri. „Orice sprijin, orice MW ar fi benefic pentru ei. Ne-am gândit să plasăm niște centrale în Moldova, unde nu sunt atacate. Sigur că Ucraina va instala și propriile capacități, dar nu există nicio garanție că nu vor fi atacate,” a declarat ministrul într-un interviu pentru Europa Liberă.

În acest sens, Republica Moldova propune instalarea capacităților de generare a energiei pe teritoriul său, folosind gazele naturale pe care le extrage Ucraina și nu are ce face cu ele. Energia electrică produsă va fi livrată Ucrainei, care va acoperi doar costurile de mentenanță a instalațiilor de generare.

„În luna iunie am discutat cât și unde putem plasa ce capacități și acum discutăm modalitatea practică de colaborare – cine va prelua energia, operatorul sistemului în Moldova sau cel din Ucraina. Deși Moldova dispune de puține locuri pentru instalarea acestor capacități de generare, ideea este de a implementa proiecte infrastructurale de 500 MW, dintre care 300 MW pot fi instalați relativ rapid, în termen de un an până la un an și jumătate. Conceptul prevede că Ucraina va acoperi costurile de operare și funcționare a centralelor.” a adăugat ministrul.

Discuțiile se află într-o etapă intensivă, iar detaliile finale urmează să fie stabilite în colaborare cu toți partenerii implicați, în vederea implementării eficiente a acestui proiect crucial.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău