Top 5 destinaţii turistice de vizitat în Republica Moldova

22 Iul. 2024, 08:56
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Iul. 2024, 08:56 // Actual //  bani.md

Dacă sunteţi în căutarea unor locuri turistice din Moldova, pe care să le vizitaţi în weekend, vă propunem câteva destinaţii pe care trebuie neapărat să le descoperiţi dacă încă nu aţi făcut-o.

5. Rezervaţia Cultural Naturală „Orheiul Vechi” – situată la o distanţă de 50 km de Chişinău. Locaţia vă va surprinde cu peisajele sale pitoreşti, dar şi urmele istoriei rămase de la civilizaţia geto-dacică, precum şi mănăstiri rupestre, şi peşteri săpate în stânci. Tot pe teritoriul Rezervaţiei „Orheiul-Vechi” veţi putea descoperi localitatea Butuceni şi casele autentice, conservate de către localnici. Unele dintre ele au fost transformate în pensiuni, unde fiecare turist este binevenit să guste din bucatele tradiţionale, să cunoască istoria locului şi să participe la ateloere de copt pâine şi plăcinte.

4. Naslavcea – situat la 230 km de Chişinău, este punctul extrem de nord al Republicii Moldova, din raionul Ocniţa, locul unde pe Nistru de la înălţimea unui zbor de pasăre puteţi vedea forma unei inimi conturată din insulele de pe fluviu. Vârful dealului din satul Naslavcea este locul preferat de turiștii care aleg să se refugieze în natură, departe de aglomeraţia urbană. Unii decid să rămână acolo în camping ca să întâlnească răsăritul, bucurându-şi ochii şi sufletul, şi pentru a surprinde cele mai frumoase fotografii. Turiştii sunt îndemnaţi ca pe lângă încălţămintea comodă, apă şi produse alimentare, să aibă cu ei neapărat şi actele de identitate, aşa cum Naslavcea este o localitate situate în zona de frontieră cu Ucraina.

3. Feteşti – Mica Elveţie a Moldovei – este satul din părţile Edineţului situate la 220 km de Chişinău care vă va cuceri cu siguranţă. Zona de pe dealul de la intrarea în localitate a fost botezată astfel datorită stâncilor înalte din piatră albă care se înalţă cu vârfurile care vor să atingă norii. Pietroaie mari împrăştiate pe ici colo şi pârâul Draghiştea numit astfel evident, în cinstea dragostei. Defileul de la Feteşti are o lăţime de 250 metri, iar în malurile înalte şi abrupte se găsesc şi peşteri stâncoase.

2. Satul Văleni şi Lacul Beleu, aflat în Rezervaţia biosferei Prutul de Jos. Sudul Republicii Moldova vă va impresiona deopotrivă cu Nordul. Lacul Beleu, cu o suprafaţă de 628 de hectare, aflat la aproximativ 200 km de Chişinău, găzduieşte sute de specii de păsări, peşti, animale şi plante, inclusiv din cele care se regăsesc în Cartea Roşie a Republicii Moldova, iar dacă aveţi noroc, le puteţi întâlni şi voi. Lacul Beleu se consideră o mica Deltă a Dunării cu multă apă şi vegetaţie. Un fenomen cu adevărat special este atunci când pe lac vin pentru vreo 2-3 săptămâni câteva mii de pelicani. Beleu este situat în apropierea satului Văleni desemnat în toamna anului trecut drept unul dintre cele mai atractive sate turistice din întreaga lume şi a primit titlul de distincția „Best Tourism Villages” de către Organizaţia Mondială a Turismului, fiind selectată din peste 260 de candidaturi din 60 de țări. Satul s-a remarcat pentru patrimonial cultural pe care îl deţine, resursele naturale şi promovarea valorilor prin viaţa rurală şi angajamentul faţă de sustenabilitate. Tot din Văleni este şi legendara bunică Lidia Bejenaru, care a bătut toba alături de Zdob şi Zdub pe scena de la Eurovision.

1. Castel Mimi. Turiştii care ajung în Republica Moldova trebuie neapărat să viziteze singurul castel vinicol din ţara noastră, vechi de peste 130 de ani. Este perla arhitecturală construită de specialişti italieni inspiraţi de arhitectura Châteaurilor franceze, care vă va impresiona prin frumuseţea şi grandoarea sa. Situat la o distanţă de doar 35 de km de Chişinău, Castel Mimi este singura destinaţie turistică din Republica Moldova ajunsă în topul celor mai frumoase 15 vinării din lume. Turiştii care vin la castel pot vizita beciurile vechi; pot degusta cele mai bune vinuri, premiate în cadrul concursurilor mondiale; pot savura bucatele fine dining gătite în restaurantul castelului şi se pot relaxa în linişte şi confort la hotelul inaugurat recent – primul hotel cu zero emisii din Republica Moldova care nu consumă deloc energie elctrică, fiind asigurat în totalitate cu energia soarelui. Este locul potrivt pentru a cunoaşte istoria şi descoperi tradiţiile vifificaţiei din Republica Moldova, dar şi pentru a face fotografii memorabile. Frumuseţea locului şi excelenţa vinurilor şi a deservirii a fost înalt apreciată de liderii mondiali, prezenţi la Summit-ul EPC, găzduit de Castel Mimi în vara anului 2023.

Realitatea Live

16 Sept. 2024, 11:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Sept. 2024, 11:02 // Actual //  Lupu Eduard

Preţurile locuinţelor noi din China au scăzut în august cu cel mai rapid ritm din mai bine de nouă ani, conform datelor oficiale, deoarece măsurile de sprijin nu au reuşit să stimuleze o redresare semnificativă a sectorului imobiliar, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Preţurile locuinţelor noi au scăzut cu 5,3% faţă de anul precedent, cel mai rapid ritm din mai 2015, comparativ cu o scădere de 4,9% în iulie, conform calculelor Reuters bazate pe datele Biroului Naţional de Statistică (BNS).

În termeni lunari, preţurile caselor noi au scăzut pentru a paisprezecea lună consecutiv, cu 0,7%, declin egal cu cel din iulie.

Piaţa imobiliară continuă să se confrunte cu problema dezvoltatorilor profund îndatoraţi, cu apartamente nefinalizate şi cu scăderea încrederii cumpărătorilor, punând sub tensiune sistemul financiar şi punând în pericol ţinta de creştere economică de 5% pentru 2024.

Un sondaj al Reuters a estimat că preţurile locuinţelor din China vor scădea cu 8,5% în 2024 şi cu 3,9% în 2025, în timp ce sectorul încearcă să se stabilizeze.

Piaţa imobiliară din China este încă în curs de stabilizare, deoarece cererea, veniturile şi încrederea cumpărătorilor de locuinţe vor avea nevoie de timp pentru a se recupera, a declarat Zhang Dawei, analist şef la agenţia imobiliară Centaline.

”Piaţa aşteaptă cu nerăbdare o politică mai puternică”.

Investiţiile imobiliare au scăzut cu 10,2%, iar vânzările de locuinţe au scăzut cu 18,0% în primele opt luni, faţă de ceeaţi perioadă a anului trecut, potrivit datelor oficiale publicate sâmbătă.

Factorii politici chinezi şi-au intensificat eforturile pentru a sprijini sectorul, inclusiv prin reducerea dobânzilor ipotecare şi reducerea costurilor de cumpărare a caselor, ceea ce a revitalizat parţial cererea în marile oraşe.

Oraşele mai mici, care se confruntă cu mai puţine restricţii de cumpărare a locuinţelor şi au niveluri ridicate de stocuri nevândute, sunt deosebit de vulnerabile, evidenţiind provocările cu care se confruntă autorităţile pentru a echilibra cererea şi oferta în diferite regiuni.

Din cele 70 de oraşe chestionate de BNS, doar două au raportat în august creşteri ale preţului locuinţelor atât în ​​termeni lunari, cât şi anuali.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău