Topul celor mai puternice pașapoarte: Singapore domină, Moldova pe locul 44

27 Iul. 2024, 12:02
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Iul. 2024, 12:02 // Actual //  bani.md

Republica Moldova se află pe locul 44 în topul țărilor cu cel mai puternic pașaport din lume, cetățenii având acces la 122 de țări, conform celui mai recent clasament al Henley Passport Index.

Singapore se află pe primul loc în topul țărilor cu cel mai puternic pașaport din lume în 2024. Cetățenii săi pot vizita acum un record de 195 de țări fără viză, făcându-i cei mai privilegiați călători din lume. Orașul-stat depășește un grup de țări care împărțeau primul loc la începutul anului; Franța, Germania, Italia, Japonia și Spania au coborât toate pe locul doi, fiecare având acces la 192 de țări fără viză.

„Tendința generală în ultimele două decenii a fost către o libertate de călătorie mai mare, cu numărul mediu global de destinații pe care călătorii le pot accesa fără viză aproape dublându-se de la 58 în 2006 la 111 în 2024”, a declarat Christian H. Kaelin, președintele Henley & Partners, care a inițiat conceptul indexului de pașapoarte.

Firma de consultanță Henley & Partners folosește date de la Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA) pentru a clasifica cele 199 de pașapoarte ale lumii. Indexul funcționează de 19 ani și este actualizat trimestrial.

Țările primesc un punct pentru fiecare destinație pe care o pot vizita fără viză. Aceasta se aplică dacă cetățenii pot obține o viză la sosire, un permis de ședere sau o autorizație de călătorie electronică (ETA) la intrarea în țară. Nu se acordă puncte pentru destinațiile unde este necesară o viză sau titularul pașaportului trebuie să obțină o e-viză aprobată de guvern înainte de plecare.

Țările europene Franța, Germania, Italia și Spania domină locul doi, alături de fostul deținător al titlului, Japonia.

Locul trei este aglomerat de un grup de șapte națiuni, fiecare cu acces la 191 de destinații fără o viză prealabilă: Austria, Finlanda, Irlanda, Luxemburg, Olanda, Coreea de Sud și Suedia. Regatul Unit se menține pe locul patru împreună cu Belgia, Danemarca, Noua Zeelandă, Norvegia și Elveția, în ciuda faptului că scorul său de destinații fără viză a scăzut la 190.

În ceea ce privește țările cu cele mai slabe pașapoarte, Afganistan rămân la coada clasamentului, pierzând accesul la încă o destinație în ultimele șase luni. Cetățenii din țara controlată de talibani au acum acces fără viză doar în 26 de țări – cel mai scăzut scor înregistrat vreodată în indexul Henley.

Cel mai mare declin în ultimul deceniu îl înregistrează Venezuela, care a scăzut cu 17 locuri de la locul 25 la locul 42 în clasament. Țara sud-americană a fost afectată de o criză economică și politică provocată de prăbușirea prețului petrolului combinată cu corupția guvernamentală cronică, spune Henley. Venezuelenii speră că alegerile prezidențiale din 28 iulie le vor putea schimba soarta.

Yemen, Nigeria, Siria și Bangladesh au scăzut și ele în clasament. Între timp, China și Ucraina se numără printre primele 10 țări care au urcat cel mai mult în top în ultimul deceniu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Oct. 2024, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Oct. 2024, 10:25 // Actual //  bani.md

Doi dintre cei mai importanți oficiali suedezi, prim-ministrul Ulf Kristersson și președintele Parlamentului, Andreas Norlén au împărtășit lecții importante jurnalistei Ecaterina Covali despre drumul spre o țară civilizată, cu oameni liberi și fericiți. În interviurile acordate emisiunii „Punți către Europa” la Stockholm, înalții demnitari au transmis mesaje de susținere pentru Republica Moldova, în ajunul unui moment crucial pentru țară, referendumul de aderare la Uniunea Europeană. Urmăriți RLIVE TV, vineri, 18 octombrie curent, la 18:00.

 „Sperăm din toată inima că veți deveni membru al Uniunii Europene și dorim să vă vedem ca pe unul dintre membrii importanți ai familiei occidentale democratice. Evident, considerăm că este decizia dumneavoastră, nu a noastră. Dar sperăm să vă vedem alături”, afirmă prim-ministrul Suediei, ULF KRISTERSSON.

În interviu, președintele Parlamentului de la Stockholm a menționat că Suedia a fost un puternic susținător al obținerii statutului de candidat pentru Republica Moldova. Mai mult, oficialul a declarant că țara sa este gata să ajute în continuare Chișinăul să devină parte integrantă a spațiului comunitar.

„Oamenii din Moldova merită să se bucure de libertățile și de prosperitatea pe care le poate oferi Uniunea Europeană, precum și de pace, ca o condiție prealabilă pentru toate celelalte aspecte. Avem nevoie de pace și stabilitate pentru a susține libertatea și pentru a crea bunăstare și oportunități. Desigur, aceasta este o piatră de temelie a întregului proiect european de creare a unui continent al păcii și al cooperării pașnice”, declară președintele Parlamentului Suediei, ANDREAS NORLÉN.

Din emisiune veți afla cum a fost guvernată, pe timpuri, această țară de pe teritoriul Moldovei de astăzi, cum au reușit suedezii să-și sudeze societatea pentru binele comun sau să adere la NATO într-un timp record… pentru că pacea pentru ei contează cel mai mult.

Proiectul „Punți către Europa” este realizat cu sprijinul financiar al Fundației Soros Moldova, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova și implementat de Asociația pentru Inițiative Responsabile (ASPIR).

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău