Cei mai importanți opozanți ai lui Putin au dispărut din închisori. Kremlinul ar pregăti un schimb cu Occidentul 

31 Iul. 2024, 11:37
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
31 Iul. 2024, 11:37 // Slider //  Soroceanu Olga

Cinci dintre cei mai proeminenți deținuți politici ruși, împreună cu un bărbat ruso-german condamnat și încarcerat pentru trădare, au fost transferați în locații necunoscute. Transferurile au avut loc în ultimele zile și au stârnit o serie de speculații privind un posibil schimb iminent de prizonieri, conform agențiilor AFP și DPA, transmite antena3.ro.

În general, în Rusia, procesul de transfer al deținuților după condamnare către locurile de executare a pedepselor se desfășoară în mod opac, iar adesea durează săptămâni până când se află unde au fost trimiși. Dar faptul că șase opozanți încarcerați în diferite penitenciare sunt transferați în aceeași perioadă este neobișnuit, notează AFP.

Anumiți observatori sugerează că ar putea fi vorba de un schimb de deținuți, în special între opozanți ruși și cetățeni americani încarcerați în Rusia.

Tatiana Stanovaia, un politolog independent în exil, a declarat pe Telegram că „se pare că suntem pe punctul de a asista la un schimb foarte important (nu doar cu americanii)”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze subiectul, conform publicației Vedomosti.

SUA și Rusia au confirmat că discută despre un potențial schimb de prizonieri care l-ar implica pe jurnalistul american Evan Gershkovich, condamnat recent la 16 ani de închisoare pentru spionaj, fapt care a generat indignare la Casa Albă.

De asemenea, președintele Vladimir Putin a lăsat să se înțeleagă că ar dori eliberarea lui Vadim Krasikov, un rus încarcerat în Germania pentru uciderea, la ordinul Moscovei, a unui fost lider rebel cecen.

Cine sunt opozanții care au „dispărut” în sistemul penitenciar rus

Echipa lui Ilia Iașin, condamnat la sfârșitul anului 2022 la opt ani și jumătate de închisoare pentru denunțarea crimelor comise de Moscova în Ucraina, a anunțat marți pe Telegram că acesta ar fi „dispărut” din închisoarea unde își ispășea pedeapsa în regiunea Smolensk. Conform apropiaților săi, Iașin ar fi în drum „spre o destinație necunoscută”.

De asemenea, organizația neguvernamentală Memorial a raportat luni că Oleg Orlov, condamnat la doi ani și jumătate de închisoare pentru criticile aduse agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, „s-ar fi volatilizat” dintr-un centru de detenție provizoriu din Sizran, în regiunea Samara.

Ksenia Fadeieva și Lilia Ceanîșeva, două susținătoare ale opozantului decedat Aleksei Navalnîi, care au fost condamnate la nouă ani, respectiv nouă ani și jumătate pentru „extremism”, au fost de asemenea scoase din locurile lor de detenție.

Soțul Liliei Ceanîșeva, Almaz Gatin, a declarat luni pe X (fostă Twitter) că administrația penitenciarului din Berezniki, în care aceasta își ispășea pedeapsa, l-a informat că soția sa a părăsit instituția pe 26 iulie, fără a oferi detalii despre locul în care se află acum.

În privința Kseniei Fadeieva, grupul său de sprijin a anunțat luni pe Telegram că avocatul ei a fost informat despre eliberarea acesteia dintr-o colonie penitenciară din regiunea Novosibirsk, din Siberia occidentală.

Tot prin intermediul Telegram, grupul de susținere al artistei Aleksandra Skocilenko, condamnată la șapte ani de închisoare pentru o acțiune pacifistă, a declarat că aceasta a fost mutată dintr-un centru de detenție provizorie din Sankt-Petersburg, fiind probabil îndreptată spre Moscova.

De asemenea, Kevin Lik, un tânăr cu cetățenie rusă și germană, găsit vinovat de trădare, a fost transferat și el din colonia penitenciară în care se afla, conform platformei media independente SotaVision.

Presa internațională amintește că cel mai proeminent opozant al regimului Putin, Aleksei Navalnîi, a decedat în condiţii neelucidate complet în februarie 2024, într-o închisoare de înaltă securitate din regiunea arctică, după ce a fost supus unor condiţii de detenţie extrem de dure.

Realitatea Live

14 Ian. 2025, 17:10
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  bani.md
14 Ian. 2025, 17:10 // Uncategorized //  bani.md

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a organizat prima ședință din acest an în format de dialog public-privat, dedicată măsurilor de suport pentru antreprenori în contextul situației energetice. Acest eveniment, desfășurat pe platforma Dialogului Pro-Industrie al CCI a RM, vine să răspundă celor mai actuale provocări pentru mediul de afaceri, și a avut ca scop prezentarea măsurilor de sprijin din partea statutului în contextul situației energetice.

Președintele CCI a RM, Sergiu Harea, a menționat că, în urma numeroaselor solicitări din partea companiilor, Camera a inițiat, începând cu 1 ianuarie, mai multe discuții cu cabinetul  prim-ministrului și a  prezentat o serie de propuneri concrete pentru sprijinirea sectoarelor afectate, precum industria alimentară și de procesare, industria ușoară și industriile orientate spre export.

În cadrul ședinței Dumitru Alaiba, viceprim-ministru, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării precum și Viorel Garaz, secretar de stat în cadrul aceluiași minister, au prezentat antreprenorilor măsurile de sprijin oferite de stat în contextul situației energetice.

Astfel, peste 170 de antreprenori din toate regiunile țării, conectați online și prezenți fizic la ședință, au fost informați despre programul de compensații la energia electrică destinat agenților economici.

Acest program prevede compensarea a până la 50% din creșterea tarifului la energia electrică pentru o perioadă de 3 până la 6 luni, în funcție de resursele disponibile și necesități. Potrivit Viceprim-ministrului Dumitru Alaiba, sprijinul va fi acordat pentru aproximativ 10.000 de companii, în special celor din sectoarele de producție a alimentelor, cum ar fi laptele, carnea, ouăle și pâinea. Totodată, programul va fi extins către alte industrii esențiale, precum producția de încălțăminte, îmbrăcăminte, mobilă și componente electrice.

Acele sectoare care creează locuri de muncă și oferă oamenilor o sursă de trai aici, acasă, trebuie să fie capabile să concureze nu doar pe piața internă, ci și pe cea externă, menținându-și competitivitatea. Din acest motiv, este esențial să vă sprijinim în procesul de adaptare. În ultima perioadă, asistăm la o reconfigurare a economiei, iar noi lucrăm treptat pentru a o alinia regulilor de joc recunoscute și acceptate la nivel global. Pentru a susține antreprenorii noștri, vom lansa acest mecanism de compensare a costurilor cu energia electrică pentru următoarea perioadă de 3-6 luni”, a declarat Viceprim-ministrul Dumitru Alaiba.

De asemenea în cadrul sedintei Viorel Garaz, secretar de stat Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării  a  prezentat primul mecanism de ajutor de stat dedicat investițiilor, care include:

  • Schema de ajutor de stat regional pentru investiții realizate în Republica Moldova;
  • Schema de ajutor de stat regional pentru întreprinderile din zonele economice libere.

Prin acest program, antreprenorii vor beneficia de restituirea a până la 60% din investițiile realizate pentru extinderea și dezvoltarea afacerilor, dintre care:

  • 25% reprezintă granturi nerambursabile;
  • 75% reprezintă scutiri de 50% la impozitul pe venit.

Președintele CCI a RM, Sergiu Harea, a încurajat antreprenorii să investească în eficiența energetică, subliniind importanța programului EUREM, organizat anual din 2011 în colaborare cu Camera de Comerț din Potsdam (Germania). Acest program de instruire standardizat în domeniul eficienței energetice face parte din rețeaua europeană pentru managerii energetici.

Pe parcursul discuțiilor, participanții au adresat întrebări relevante despre implementarea măsurilor de sprijin și au venit cu propuneri concrete pentru a reduce impactul negativ asupra producătorilor.

Această ședință subliniază angajamentul CCI a RM de a facilita un dialog deschis și constructiv între autorități și mediul de afaceri. În 2025, Camera de Comerț planifică organizarea mai multor evenimente de informare și promovare a producătorilor autohtoni, pentru a susține dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova.

Această sesiune face parte din campania de informare desfășurată de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, în cadrul proiectului „Moldova ASSIST: Îmbunătățirea accesului la servicii publice de calitate și a coeziunii sociale”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de People in Need Moldova.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală