Cei mai importanți opozanți ai lui Putin au dispărut din închisori. Kremlinul ar pregăti un schimb cu Occidentul 

31 Iul. 2024, 11:37
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
31 Iul. 2024, 11:37 // Slider //  Soroceanu Olga

Cinci dintre cei mai proeminenți deținuți politici ruși, împreună cu un bărbat ruso-german condamnat și încarcerat pentru trădare, au fost transferați în locații necunoscute. Transferurile au avut loc în ultimele zile și au stârnit o serie de speculații privind un posibil schimb iminent de prizonieri, conform agențiilor AFP și DPA, transmite antena3.ro.

În general, în Rusia, procesul de transfer al deținuților după condamnare către locurile de executare a pedepselor se desfășoară în mod opac, iar adesea durează săptămâni până când se află unde au fost trimiși. Dar faptul că șase opozanți încarcerați în diferite penitenciare sunt transferați în aceeași perioadă este neobișnuit, notează AFP.

Anumiți observatori sugerează că ar putea fi vorba de un schimb de deținuți, în special între opozanți ruși și cetățeni americani încarcerați în Rusia.

Tatiana Stanovaia, un politolog independent în exil, a declarat pe Telegram că „se pare că suntem pe punctul de a asista la un schimb foarte important (nu doar cu americanii)”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze subiectul, conform publicației Vedomosti.

SUA și Rusia au confirmat că discută despre un potențial schimb de prizonieri care l-ar implica pe jurnalistul american Evan Gershkovich, condamnat recent la 16 ani de închisoare pentru spionaj, fapt care a generat indignare la Casa Albă.

De asemenea, președintele Vladimir Putin a lăsat să se înțeleagă că ar dori eliberarea lui Vadim Krasikov, un rus încarcerat în Germania pentru uciderea, la ordinul Moscovei, a unui fost lider rebel cecen.

Cine sunt opozanții care au „dispărut” în sistemul penitenciar rus

Echipa lui Ilia Iașin, condamnat la sfârșitul anului 2022 la opt ani și jumătate de închisoare pentru denunțarea crimelor comise de Moscova în Ucraina, a anunțat marți pe Telegram că acesta ar fi „dispărut” din închisoarea unde își ispășea pedeapsa în regiunea Smolensk. Conform apropiaților săi, Iașin ar fi în drum „spre o destinație necunoscută”.

De asemenea, organizația neguvernamentală Memorial a raportat luni că Oleg Orlov, condamnat la doi ani și jumătate de închisoare pentru criticile aduse agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, „s-ar fi volatilizat” dintr-un centru de detenție provizoriu din Sizran, în regiunea Samara.

Ksenia Fadeieva și Lilia Ceanîșeva, două susținătoare ale opozantului decedat Aleksei Navalnîi, care au fost condamnate la nouă ani, respectiv nouă ani și jumătate pentru „extremism”, au fost de asemenea scoase din locurile lor de detenție.

Soțul Liliei Ceanîșeva, Almaz Gatin, a declarat luni pe X (fostă Twitter) că administrația penitenciarului din Berezniki, în care aceasta își ispășea pedeapsa, l-a informat că soția sa a părăsit instituția pe 26 iulie, fără a oferi detalii despre locul în care se află acum.

În privința Kseniei Fadeieva, grupul său de sprijin a anunțat luni pe Telegram că avocatul ei a fost informat despre eliberarea acesteia dintr-o colonie penitenciară din regiunea Novosibirsk, din Siberia occidentală.

Tot prin intermediul Telegram, grupul de susținere al artistei Aleksandra Skocilenko, condamnată la șapte ani de închisoare pentru o acțiune pacifistă, a declarat că aceasta a fost mutată dintr-un centru de detenție provizorie din Sankt-Petersburg, fiind probabil îndreptată spre Moscova.

De asemenea, Kevin Lik, un tânăr cu cetățenie rusă și germană, găsit vinovat de trădare, a fost transferat și el din colonia penitenciară în care se afla, conform platformei media independente SotaVision.

Presa internațională amintește că cel mai proeminent opozant al regimului Putin, Aleksei Navalnîi, a decedat în condiţii neelucidate complet în februarie 2024, într-o închisoare de înaltă securitate din regiunea arctică, după ce a fost supus unor condiţii de detenţie extrem de dure.

Realitatea Live

18 Sept. 2024, 17:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Sept. 2024, 17:22 // Actual //  Lupu Eduard

Asociația Forța Fermierilor a anunțat că agricultori din mai multe raioane ale Republicii Moldova, după două zile de proteste la nivel local, se simt ignorați de autorități. Aceștia se declară dezamăgiți că președinta Maia Sandu nu a răspuns solicitărilor lor și că nu a existat niciun anunț referitor la retrimiterea legii secetei în Parlament, lege despre care fermierii susțin că a fost adoptată în grabă, fără consultări.

Ca răspuns, fermierii au decis să își continue protestele și au planificat o manifestație în fața Președinției pe 19 septembrie, la ora 12:00. Un grup de reprezentanți ai agricultorilor va încerca să discute direct cu președinta țării, solicitând modificarea legii secetei conform propunerilor Asociației Forța Fermierilor. Între timp, tehnica agricolă rămâne amplasată pe marginea drumurilor, iar alte raioane urmează să se alăture protestelor în zilele următoare.

Fermierii cer ca legea să fie returnată în Parlament pentru a fi modificată de urgență, astfel încât să reflecte cerințele și nevoile agricultorilor afectați de secetă.

Legea votată vineri de Parlament prevede suspendarea pe șase luni a datoriilor agricole. Conform reprezentanților fermierilor, doar 20% dintre agricultori vor beneficia de această măsură, iar după expirarea termenului de suspendare, mulți dintre aceștia riscă să intre în insolvență din lipsa resurselor financiare pentru a-și plăti datoriile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău