Banca Japoniei (BoJ) a majorat miercuri ratele dobânzilor și a declarat că se așteaptă ca inflația să rămână în jurul țintei sale de 2% în următorii ani, semnalând hotărârea sa de a pune capăt treptat unui deceniu de stimulente monetare masive, potrivit Reuters.
În cadrul reuniunii sale de două zile care s-a încheiat miercuri, banca centrală japoneză a prezentat, de asemenea, un plan detaliat de reducere a achizițiilor lunare de obligațiuni în mai multe etape, până la aproximativ 3.000 de miliarde de yeni (19,6 miliarde de dolari) în perioada ianuarie-martie 2026.
BoJ a decis, cu 7 voturi pentru și 2 împotrivă, să majoreze rata dobânzii pe termen scurt de la 0-0,1% la 0,25%.
Pe piețele financiare, randamentele obligațiunilor guvernamentale japoneze pe termen scurt au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani.
Randamentul JGB pe doi ani a urcat cu 8 puncte de bază la 0,45%, cel mai ridicat nivel din aprilie 2009. Randamentul pe cinci ani a crescut cu 8 puncte de bază până la 0,665%, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2009.
Indicele bancar al Bursei din Tokyo a încheiat cu un câștig de 4,72%, permițând Nikkei să închidă în creștere cu 1,49% la 39.101,82 puncte.
Pe piața valutară, yenul a urcat la 152,12 pentru un dolar, de la un minim al ultimilor 38 de ani de 161,96 la începutul acestei luni.
Guvernatorul băncii centrale a Japoniei, Kazuo Ueda, a declarat că instituția va continua să majoreze ratele și că va ajusta gradul politicii sale în funcție de evoluțiile din economie și de perspectivele privind prețurile.
De asemenea, Kazuo Ueda a considerat oportună ajustarea nivelului politicii monetare în vederea atingerii unei inflații sustenabile și stabile de 2%.