Unul din trei lei dedicați cercetării revine științelor naturale. Experți: Este nevoie de o revizuire a priorităților

16 Aug. 2024, 08:53
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Aug. 2024, 08:53 // Actual //  bani.md

O treime din banii alocați cercetărilor anul trecut au revenit științelor naturale. Datele statistice arată că domeniul a beneficiat de 210 milioane de lei, din suma de 647 de milioane de lei dedicați cercetării. Științele medicale și cele agricole au accesat câte aproximativ 120 de milioane de lei. Mai puțini bani au ajuns la științele inginerești și tehnice, puțin peste 80 de milioane de lei, și la cele sociale și umaniste, 70 și respectiv 40 de milioane.

Prezenți la emisiunea „Consens Național” de la Rlive TV, Aurelia Hanganu, directoarea generală a Agenției Naționale pentru Cercetare și Dezvoltare, și Viorel Bostan, rectorul Universității Tehnice a Moldovei s-au pronunțat pentru o finanțare a cercetării pe criterii de concurs și o revizuire a priorităților și programelor de cercetare.

Aurelia Hanganu, directoarea generală a Agenției Naționale pentru Cercetare și Dezvoltare, a afirmat că 80 la sută din banii dedicați științei au fost direcționați anul trecut pentru finanțare instituțională și doar 20 la sută au rămas pentru partea competitivă. Ea spune că această proporție ar trebuie schimbată în favoarea competiției și dezvoltării cercetării.

„Finanțarea proiectelor se face pe cinci direcții strategice: sănătate, agricultură și mediu, provocări societale unde avem un concurs extraordinar pentru că într-o singură direcție se unesc domeniile de științe umanitare și științe sociale care au capacități foarte mari. Mai este biotehnologie și științe exacte care sunt cele mai solicitate. Eu cred că această înclinare ar trebuie să fie folosită cu înțelepciune pentru dezvoltarea capacitaților pe direcția dată așa cum au făcut și alte țări care au înțeles unde sunt foarte buni și pot avansa și, respectiv, au investit acolo”, a menționat Aurelia Hanganu.

Viorel Bostan, rectorul Universității Tehnice a Moldovei, este de părere că prioritățile și direcțiile strategice din domeniul cercetării urmează a fi schimbate odată la câțiva ani.

„Avem potențial, dar trebuie să rezolvăm problema cu finanțarea, continuăm procesul de integrare europeană dacă cercetarea va fi privită cu ochi buni în țară. Trebuie să mai schimbăm și altă percepție. În Occident jumătate din fondurile de cercetare vin din partea companiile private. La noi acest lucru practic lipsește, trebuie să înțeleagă și mediul de afaceri că prin investiții în cercetare și dezvoltare crește competitivitatea. Cercetarea este ca și o investiție într-un start up. Doar unul dintr-o sută poate excela”, a mai spus rectorul UTM.

Anul trecut Republica Moldova a cheltuit pentru activități de cercetare-dezvoltare 0,22 din Produsul Intern Brut. Din suma de 671 de milioane de lei pentru știință, 96 la sută au fost direcționate cheltuielilor curente care țin în mare parte de plata salariilor și a contribuțiilor sociale pentru angajați. Doar puțin peste trei la sută din bani au fost utilizați pentru procurare de utilaje, tehnologii informaționale și alte cheltuieli capitale.

Realitatea Live

19 Sept. 2024, 09:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Sept. 2024, 09:17 // Actual //  Lupu Eduard

Imperiul de afaceri al familiei Razloga, care controlează deja lanțurile de magazine Bonus, Local (prin SRL Imensitate), precum și branduri internaționale precum JYSK și Instreet se extinde prin preluarea rețelelor de magazine Green Hills și Velmart (controlate de milionarul ucrainean Roman Lunin cu avere estimate  la 300 milioane de dolari n.a). Consiliul Concurenței a avizat concentrarea economică legată de această achiziție.

Această operațiune implică achiziția de către „Imensitate” SRL a 100% din capitalul social al ambelor întreprinderi.

„Imensitate” SRL deține rețelele de magazine alimentare sub denumirile „Bonus”, „Local”, „Local Discounter”, „1 Primul discounter” și „Kvartal”, în timp ce „Vistarcom” SRL și „Cviza-M” SRL operează sub brandurile „Velmart” și „Green Hills”.

Oleg și Tatiana Razloga, fondatorii acestui vast imperiu de afaceri, au construit în ultimii 21 de ani una dintre cele mai puternice rețele comerciale din Republica Moldova, Tarol-DD Holding. Printre brandurile deținute de familia Razloga se numără magazinele Bonus, Local, JYSK, Instreet, și Avocado (fosta Împărăția Curățeniei). În 2022, veniturile Tarol-DD au atins 774,82 milioane de lei, cu un profit net de 97,75 milioane de lei.

Compania Imensitate SRL, parte a holdingului Tarol-DD, a generat în 2022 venituri de 1,89 miliarde de lei, cu un profit net de 73,7 milioane de lei. În ultimul an, compania și-a dublat aproape veniturile și și-a crescut profitul de 2,6 ori, angajând suplimentar 167 de persoane, ajungând astfel la un total de 956 de angajați.

Recent, Oleg Razloga a fondat o nouă companie, Mego by Tarol, administrată de fiul său Dmitri, însă datele financiare ale acesteia nu sunt încă disponibile public.

Familia Razloga este implicată și în alte afaceri, printre care producerea de energie electrică prin compania Ramiol Energy, și comerț prin Olpem-Group și Rosauto Mig. Aceste companii sunt administrate de membrii familiei Razloga și contribuie la diversificarea portofoliului vast al imperiului familiei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău