Germanii nu se lasă: Vor să afle cine le-a aruncat în aer conducta Nord Stream 1, care le aducea gaz din Rusia

15 Aug. 2024, 15:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Aug. 2024, 15:30 // Actual //  bani.md

Autorităţile germane au emis un mandat de arestare cu privire la sabotarea conductelor Nord Stream în urmă cu aproape doi ani, potrivit publicaţiilor germane ARD, Süddeutsche Zeitung şi Die Zeit.

Într-o investigaţie publicată miercuri, publicaţiile au raportat că suspectul este un instructor de scufundări ucrainean, numit doar Volodymyr Z. din motive de confidenţialitate.

Se presupune că acesta a atacat conductele în tandem cu cel puţin alte două persoane, care ar fi, de asemenea, cetăţeni ucraineni.

Se crede că suspectul a locuit ultima dată în Polonia, însă autorităţile poloneze au declarat că nu au putut acţiona în baza mandatului deoarece acesta a părăsit ţara.

Ce s-a întâmplat cu gazoductele Nord Stream?

Conductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2, care nu sunt încă operaţionale, erau conducte importante în Marea Baltică pentru gazul rusesc care ajungea în Europa, în special în Germania. Utilizarea acestora a fost întotdeauna controversată din cauza rolului lor de a face UE dependentă de energia rusească şi a devenit şi mai controversată după invazia Ucrainei de către Moscova în februarie 2022.

La 26 septembrie 2022, au fost detectate mai multe explozii de-a lungul conductelor, care au dus la scurgeri de gaze.

Germania, Danemarca şi Suedia au deschis anchete cu privire la acest incident, însă anchetele daneze şi suedeze au fost închise fără a identifica un suspect.

Exploziile au atras atenţia presei mondiale, alimentând speculaţiile cu privire la cine ar putea fi responsabil. Rusia şi Occidentul s-au acuzat reciproc că ar fi în spatele exploziilor. S-a suspectat imediat implicarea ucrainenilor, însă preşedintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a negat ferm rolul statului.

Ce a descoperit ancheta germană?

Potrivit autorităţilor germane, Volodymyr Z. şi alte două persoane s-au apropiat de şoferul iahtului Andromeda, sub pavilion german, care a acostat în nordul insulei Rügen.

ARD a relatat că Volodymyr Z. l-a îndrumat pe şofer spre locaţia conductei, iar doi dintre cei trei suspecţi au îmbrăcat echipamentul de scufundare şi au intrat sub apă.

Şoferul l-ar fi identificat pe Z. dintr-o serie de fotografii care i-au fost arătate de poliţie. Potrivit raportului, în septembrie 2022, o dubiţă albă suspectată că ar fi fost folosită pentru a transporta materiale pentru scufundări a fost surprinsă de o cameră de supraveghere a traficului din Rügen cu un pasager care „semăna foarte mult cu Z.”

O instanţă germană a emis un mandat de arestare pe numele lui Volodymyr Z. în iunie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO