UE crește achizițiile de gaze rusești în iulie, în ciuda reducerii generale a consumului

16 Aug. 2024, 11:38
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Aug. 2024, 11:38 // Actual //  bani.md

În iulie 2024, țările Uniunii Europene (UE) și-au redus consumul de gaze cu 7% față de aceeași perioadă a anului trecut, ca parte a măsurilor de diminuare a dependenței de gaze și de trecere la surse alternative de energie. Cu toate acestea, conform unui raport al Forumului Țărilor Exportatoare de Gaze (FPEG), importurile de gaze prin conducte în UE au crescut cu 2%, ajungând la 13,3 miliarde de metri cubi.

De la începutul anului 2024, importurile de gaze prin conducte din Rusia către UE au crescut cu 3,1 miliarde de metri cubi, ceea ce a dus la o creștere totală a livrărilor prin conducte către Europa cu 5%, atingând 93 de miliarde de metri cubi. Această creștere se datorează majorării livrărilor din Rusia, Azerbaidjan și Norvegia.

În perioada ianuarie-iulie 2024, consumul total de gaze în UE a fost de 180 de miliarde de metri cubi, în scădere cu 4,5% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Cererea de gaze a crescut în Germania (+3,9%) și a scăzut în Italia (-5,5%), Franța (-6,7%) și Marea Britanie (-1,2%).

Importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) în UE au scăzut cu 25% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 6,34 milioane de tone, cel mai scăzut nivel din septembrie 2021. Această scădere este atribuită unei cereri mai reduse de gaze, umplerii stocurilor și creșterii importurilor prin conducte.

Exporturile de GNL din Rusia au scăzut în iulie cu 5,8% față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 1,97 milioane de tone, în principal din cauza lucrărilor de întreținere planificate la proiectele „Sakhalin-2” și „Portovaya GNL”. Cu toate acestea, în primele șapte luni ale anului 2024, exporturile rusești de GNL au crescut cu 2%, atingând 18,83 milioane de tone.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 18:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 18:51 // Actual //  Ursu Victor

Moldova devine tot mai atractivă pentru companiile internaționale aflate în căutarea unor oportunități strategice de extindere, datorită parcursului său de aderare la Uniunea Europeană, transformării digitale accelerate și poziției logistice cheie în regiune. Cu o forță de muncă multilingvă și costuri competitive, țara atrage tot mai mult interesul investitorilor globali.

Agenția Invest Moldova a lansat campania „10 Reasons Why Moldova is the Next Strategic Investment Destination”, evidențiind avantajele-cheie ale țării pentru investitori. Printre ele se numără:

Statutul de candidat la UE din 2022 și obiectivul aderării până în 2030;

Poziționarea Moldovei ca hub logistic și economic pentru reconstrucția Ucrainei;

Planul de creștere al UE pentru Moldova, în valoare de 1,9 miliarde de euro, care vizează investiții masive în educație, sănătate, energie, agricultură și sprijin pentru antreprenoriat.

Toate aceste teme vor fi discutate și prezentate în detaliu în cadrul evenimentului Moldova Business Week 2025, unde participanții vor putea descoperi potențialul real al economiei moldovenești.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO