Avalanșă la importuri: Lintea adusă în Moldova surclasează exporturile cu 308%

26 Aug. 2024, 10:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Aug. 2024, 10:37 // Actual //  Lupu Eduard

Între 2020 și iunie 2024, din Republica Moldova au fost exportate 428 de tone de linte, în valoare totală de 9.502.203 lei. Exportul de linte a început să fie realizat de companiile moldovenești abia în acest an, iar în prima jumătate a anului 2024, au fost exportate 216 tone, adică jumătate din volumul exportat în întreaga perioadă analizată. În 2022, nu a fost înregistrat niciun export de linte.

„Trei țări au dominat exporturile de linte din Moldova, reprezentând peste 86% din volumul total, iar Olanda a fost principala destinație, cu 55% din exporturi. Aproximativ 90% (215 tone) din volumul exportat în prima jumătate a anului curent au fost livrate în Olanda. În această perioadă, doar 10 companii moldovenești au fost implicate în operațiuni de export de linte, dintre care PROGRAIN ORGANIC SRL a fost liderul, realizând 55% din totalul exporturilor”, potrivit lui Iurie Rija, directorul executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”..

Pe de altă parte, importul de linte în Moldova a fost constant și semnificativ mai mare decât exportul. În perioada analizată, Moldova a importat 1.744 de tone de linte, în valoare de 35.370.401 lei, cu un preț mediu de import de 43.405 lei pe tonă. Lintea a fost importată din 14 țări, cu Turcia, Ucraina și Kazahstan dominând piața, reprezentând împreună 88% din importuri.

În perioada analizată, 68 de companii străine au exportat linte în Moldova, cu 43 de companii moldovenești implicate în achizițiile externe. Zece dintre acestea au realizat 97% din importurile totale.

În concluzie, importurile de linte au depășit exporturile cu 1.317 tone, sau 308%. În termeni valorici, importurile au fost de 3,7 ori mai mari decât exporturile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Sept. 2024, 10:38
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
19 Sept. 2024, 10:38 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Compania aeriană HiSky, controlată de pilotul moldovean Iulian Scorpan, a anunțat o ofertă promoțională de bilete la prețuri reduse pentru toate rutele regulate pe care le operează, valabilă doar până la sfârșitul lunii. Pasagerii care călătoresc din București pot găsi tarife speciale, cum ar fi 249 de euro pentru zborurile către New York, 49,99 de euro pentru destinații europene precum Paris, Bruxelles sau Dublin, și 45,99 de euro pentru zborurile spre Chișinău, Barcelona sau Malaga. Pe rutele interne, cu plecare din București, tarifele promoționale pornesc de la 39,99 de euro pentru Oradea și 45,99 de euro pentru Cluj-Napoca și Timișoara.

Pasagerii care zboară de pe alte aeroporturi din România pot profita de prețuri reduse de la 49,99 de euro pe segmente de zbor către destinații precum Paris din Baia Mare, Dublin din Cluj și Iași, sau Londra din Oradea.

„Începem operarea de pe aeroportul din Oradea, către Londra și București, și deschidem ruta București – Paris, pe aeroportul principal, Charles de Gaulle. Prin această campanie, vrem să oferim românilor posibilitatea de a explora aceste destinații la prețuri accesibile,” a declarat Iulian Scorpan, CEO HiSky. Promoția acoperă și zborurile intercontinentale, precum cel direct către New York, valabil inclusiv pentru vacanțele de iarnă și primăvară.

HiSky operează cu o flotă de opt aeronave Airbus, inclusiv una de mari dimensiuni, destinată zborurilor lungi. Compania oferă servicii regulate de pe aeroporturile din București, Cluj-Napoca, Iași, Baia Mare, Oradea și Chișinău, către destinații din Europa și Statele Unite, dar și zboruri charter către Asia și Africa.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău