Prețul petrolului atinge cel mai scăzut nivel din ultimele nouă luni, pe fondul turbulențelor economice globale

05 Sept. 2024, 11:25
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Sept. 2024, 11:25 // Actual //  bani.md

Prețul petrolului brut a scăzut pentru a doua zi de tranzacționare consecutivă, pe fondul datelor economice slabe din China și SUA din această săptămână, scrie Euronews.

Prețul futures WTI a scăzut sub 70 de dolari pe baril pentru prima dată din decembrie 2023, în timp ce prețul futures Brent a coborât sub 74 de dolari pe baril, un nivel care nu a mai fost atins în ultimele nouă luni.

Ambele cotații futures de referință ale petrolului au scăzut cu peste 10% de la maximele lor recente din 27 august.

Sentimentul de aversiune față de risc a contribuit, de asemenea, la presiunea descendentă asupra pieței petrolului, în condițiile în care vânzarea de acțiuni ale companiilor din tehnologie, condusă de Nvidia, a determinat marți scăderea piețelor globale.

Investitorii au fugit de activele riscante pe fondul creșterii temerilor legate de recesiune, indicele de volatilitate CBOE, cunoscut drept indicatorul de frică al pieței, depășind 20 – cel mai ridicat nivel din ultima lună.

La sfârșitul lunii august, prețurile petrolului au crescut din cauza escaladării conflictului militar dintre Iran și Israel, alături de întreruperile de producție din Libia, care au alimentat, de asemenea, creșterea.

Cu toate acestea, temerile legate de un război regional mai amplu s-au diminuat, deoarece temerile legate de recesiune au eclipsat tensiunile geopolitice, iar o potențială soluționare a conflictului din Libia ar trebui să restabilească producția de petrol.

Creșterea temerilor legate de recesiune

Mai multe date dezamăgitoare publicate în SUA au stârnit îngrijorări cu privire la deteriorarea condițiilor economice și la slăbirea perspectivei cererii de petrol.

Cea mai mare economie a lumii a raportat un indice al managerilor de achiziții (PMI) din sectorul manufacturier mai slab decât se aștepta, indicând că activitatea fabricilor s-a contractat pentru a patra lună consecutiv în august.

Miercuri, datele JOLTS privind locurile de muncă disponibile din Statele Unite au arătat, de asemenea, că numărul locurilor de muncă disponibile a scăzut la cel mai scăzut nivel din ianuarie 2021.

OPEC+ va amâna creșterea producției

OPEC+ și-ar putea amâna planul de creștere a producției în octombrie, pe fondul scăderii prețurilor petrolului, potrivit unui raport Reuters.

Organizația convenise anterior să majoreze producția cu 180.000 de barili pe zi, ca parte a planului său de reducere treptată a producției.

Continuarea reducerilor de producție ar putea oferi un anumit sprijin pieței slăbite a țițeiului, deși vestea nu a ridicat imediat prețurile din cauza sentimentului predominant de aversiune la risc.

În iunie, OPEC și aliații săi au convenit să prelungească reducerile de producție de 3,66 milioane de barili pe zi până la sfârșitul anului 2025, cu reduceri suplimentare voluntare de 2,2 milioane de barili pe zi care vor continua până în septembrie anul acesta.

Organizația, care furnizează peste 37% din totalul petrolului mondial, a redus producția începând din 2022, ceea ce a condus la o reducere totală de 5,86 milioane de barili pe zi, reprezentând 5,7% din cererea globală.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău