Lupta dintre „Gările Auto Moderne” și autorități se mută pe terenul CNA! A fost depusă o plângere penală

11 Sept. 2024, 13:05
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Sept. 2024, 13:05 // Actual //  bani.md

Lupta dintre „Gările Auto Moderne” și autoritățile statului se mută pe terenul Centrului Național Anticorupție, Reprezentanții companiei au depus o plângere penală, după ce, conform lor, au fost alungați abuziv din sediul instituției.

Reprezentanții companiei au depus miercuri, 11 septembrie, o plângere penală la Centrul Național Anticorupție. Aceştia denunță acțiunile pretins ilegale ale Î. S. „Direcția pentru Exploatarea Imobilului” și cele ale reprezentanților organelor afacerilor interne, care ar fi pătruns ilegal și au ocupat birourile administrației companiei.

Potrivit avocatului investitorului privat, această măsură este vădit ilegală, în absența unei hotărâri judecătorești, și încalcă grav drepturile contractuale și patrimoniale ale partenerului privat.

„Astăzi, am depus o plângere în care am denunțat acțiunile ilegale ale Î.S. „Direcția pentru Exploatarea Imobilului” și a reprezentanților organelor afacerilor interne, care au fost întreprinse în data de 10 septembrie, în legătură cu pătrunderea în sediile birourilor administrației „Gările Auto Moderne”. Au înlăturată paza privată și au pătruns forțat în sediile birourilor administrației „Gările Auto Moderne”, acolo unde se află lucrurile personale și documentația întreprinderii. A fost depusă o plângere penală și solicităm organelor statului sa examineze echidistant și transparent acest denunț și să tragă la răspundere persoanele culpabile de aceste încălcări”, a declarat avocatul companiei, Andrei Iosip.

Potrivit avocatului, APP, prin intermediul Î. S. „Direcția pentru Exploatarea Imobilului” nu avea dreptul legal să întreprindă nicio acțiune în lipsa unei decizii definitive și irevocabile a instanței de judecată.

„Pe data 17 mai 2022, APP a comunicat rezoluțiunea unilaterală a contractului de parteneriat public-privat cu „Gările Auto Moderne” în baza căruia societatea noastră a investit suma de 117 milioane de lei în modernizarea și eficientizarea gărilor. Drept motiv, APP a invocat că investitorul nu a prezentat o garanție de bună execuție, valabilă retroactiv, fapt care este imposibil din punct de vedere juridic și tehnic, ci și contravine legislației în vigoare.

Deși această notificare a fost contestată în instanța de judecată, și prin încheierea Judecătoriei Chișinău sediul Rîșcani din 23 octombrie 2023 s-a confirmat că notificarea APP nu poate fi pusă în executare până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive, la 19 august, APP a dispus, în lipsa unui ordin lipsa inițierii unei proceduri administrative corespunzătoare, preluarea unilaterală a activelor „Gărilor și Stațiilor Auto” de la SRL „Gările Auto Moderne” și transferarea acestora către ÎS „Direcția pentru Exploatarea Imobilului”. Această măsură este vădit ilegală, în absența unei hotărâri judecătorești, și încalcă grav drepturile contractuale și patrimoniale ale partenerului privat. Și acest ordin a fost contestat în instanță și s-a cerut suspendare executării acestuia. Deși până în prezent această cerere nu este soluționată, toate acțiunile ar trebuie să fie suspendate, membrii Comisiei continuă acțiunile de executare forțată a acestei preluari ilegale”, consideră Andrei Iosip.

În același timp, administratorul companiei, Iurie Moroz, acuză Agenția Proprietății Publice de faptul că încearcă, prin toate mijloacele, să pună în aplicare atacul raider asupra companiei „Gările Auto Moderne” și să o înlăture ilegal de la administrarea gărilor și stațiilor auto din țară.

Totuși, spune Moroz, chiar și în aceste condiții, funcționalitatea la zi a procesului tehnologic și logistic de deservire a călătorilor și a operatorilor de transport în deservirea curselor se desfășoară fără perturbări.

„Acest lucru se datorează inclusiv operatorilor de transport, care, deși sunt supuși și ei presiunilor, sunt intimidați și șantajați de reprezentanții APP, continuă să-și desfășoare onest activitatea. Vreau să le mulțumesc pe această cale și să-i asigur că vom face tot ce ne stă în puteri pentru a-i proteja. Vreau să le aduc mulțumiri și celor peste 250 de angajați ai companiei, care lucrează zilnic în interesul oamenilor. Astăzi, APP acționează în cel mai brutal mod cu putință, scopul autorităților fiind să perturbeze activitatea gărilor, în detrimentul călătorilor. Noi ne vom onora și în continuare obligațiunile contractuale și vom face tot posibilul să dezvoltăm serviciile noastre și să le facem și mai calitative. Acesta este angajamentul pe care ni l-am asumat și vom rămâne și de acum înainte fermi pe poziții”, a declarat Iurie Moroz.

 

Realitatea Live

19 Sept. 2024, 09:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Sept. 2024, 09:17 // Actual //  Lupu Eduard

Imperiul de afaceri al familiei Razloga, care controlează deja lanțurile de magazine Bonus, Local (prin SRL Imensitate), precum și branduri internaționale precum JYSK și Instreet se extinde prin preluarea rețelelor de magazine Green Hills și Velmart (controlate de milionarul ucrainean Roman Lunin cu avere estimate  la 300 milioane de dolari n.a). Consiliul Concurenței a avizat concentrarea economică legată de această achiziție.

Această operațiune implică achiziția de către „Imensitate” SRL a 100% din capitalul social al ambelor întreprinderi.

„Imensitate” SRL deține rețelele de magazine alimentare sub denumirile „Bonus”, „Local”, „Local Discounter”, „1 Primul discounter” și „Kvartal”, în timp ce „Vistarcom” SRL și „Cviza-M” SRL operează sub brandurile „Velmart” și „Green Hills”.

Oleg și Tatiana Razloga, fondatorii acestui vast imperiu de afaceri, au construit în ultimii 21 de ani una dintre cele mai puternice rețele comerciale din Republica Moldova, Tarol-DD Holding. Printre brandurile deținute de familia Razloga se numără magazinele Bonus, Local, JYSK, Instreet, și Avocado (fosta Împărăția Curățeniei). În 2022, veniturile Tarol-DD au atins 774,82 milioane de lei, cu un profit net de 97,75 milioane de lei.

Compania Imensitate SRL, parte a holdingului Tarol-DD, a generat în 2022 venituri de 1,89 miliarde de lei, cu un profit net de 73,7 milioane de lei. În ultimul an, compania și-a dublat aproape veniturile și și-a crescut profitul de 2,6 ori, angajând suplimentar 167 de persoane, ajungând astfel la un total de 956 de angajați.

Recent, Oleg Razloga a fondat o nouă companie, Mego by Tarol, administrată de fiul său Dmitri, însă datele financiare ale acesteia nu sunt încă disponibile public.

Familia Razloga este implicată și în alte afaceri, printre care producerea de energie electrică prin compania Ramiol Energy, și comerț prin Olpem-Group și Rosauto Mig. Aceste companii sunt administrate de membrii familiei Razloga și contribuie la diversificarea portofoliului vast al imperiului familiei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău