Charles Michel apără acordul privind investițiile dintre UE și China, înaintea întâlnirii cu Joe Biden

08 Iun. 2021, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
08 Iun. 2021, 13:46 // Actual //  MD Bani

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a apărat acordul privind investiţiile încheiat de Bruxelles şi Beijing, „un pas enorm în direcţia corectă”, înaintea întâlnirilor sale cu preşedintele american Joe Biden.

Preşedintele Consiliului European va participa la summitul G7, organizat în perioada 11-13 iunie în sud-vestul Angliei, înainte de a-l primi pe Joe Biden la Bruxelles, pe data de 15 iunie, împreună cu şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Unul dintre subiectele de discuție între oficialii europeni și președintele SUA va fi și relația cu China, scrie Digi24.

Uniunea Europeană „nu va face compromisuri legate de valorile şi libertăţile fundamentale şi de drepturile omului, dar vrem să ne reechilibrăm relaţia economică cu China”, a spus Charles Michel.

„În ultimii ani am decis să facilităm accesul la piaţa noastră unică, dar există o lipsă de reciprocitate”, a explicat el.

Comisia Europeană, care este responsabilă cu politica comercială a celor 27 de state membre UE, a încheiat la finalul anului 2020 un acord surpriză cu China privind investiţiile, după ani întregi de blocaj. Germania a fost unul dintre promotorii cei mai activi ai acestui text.

Parlamentul European şi ţările membre ar trebui să aprobe acordul care vizează deschiderea pieţei chineze pentru companiile din UE. Dar această ratificare este în prezent îngheţată din cauza sancţiunilor europene contra Chinei, acuzată de încălcarea drepturilor omului în regiunea Xinjiang.

Beijingul a ripostat prin adoptarea unor sancţiuni care vizează mai mulţi europarlamentari şi profesori universitari europeni.

Parlamentul European a blocat, în luna mai, printr-o rezoluţie, procedurile de ratificare a Acordului de investiţii dintre Uniunea Europeană şi China, cerând anularea sancţiunilor impuse de Beijing împotriva unor oficiali şi entităţi din spaţiul UE.

Europarlamentarii cer ca UE să-și intensifice coordonarea cu SUA atunci când vine vorba de relațiile cu China și să încurajeze, în schimb, cooperarea cu Taiwanul, care nu trebuie să fie „ținut ostatic” de acordul cu Beijingul.

De partea cealaltă, China a cerut Uniunii Europene să ratifice acordul de investiții „cât mai repede posibil” și să înceteze să se mai amestece în treburile sale interne.

 

Realitatea Live

21 Mai 2025, 12:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Mai 2025, 12:38 // Actual //  Ursu Victor

Europa ar putea achiziționa suficiente volume de gaze naturale lichefiate (GNL) pentru a-și reface depozitele înainte de iarna viitoare, la prețurile actuale, însă o scădere suplimentară a cotațiilor ar putea genera o concurență dură pentru aprovizionare, avertizează analiștii de la Goldman Sachs Group Inc, citați de Bloomberg.

„Considerăm că prețurile trebuie să rămână la nivelul actual sau chiar ușor mai mari pentru a descuraja cererea de GNL în afara Europei”, a declarat Samantha Dart, co-director global în cadrul departamentului de cercetare privind mărfurile, într-un interviu pentru Bloomberg Television. „Dacă GNL-ul devine prea ieftin în această vară, alți cumpărători vor începe să-l achiziționeze masiv.”

Până acum, Europa a reușit să atragă un volum mai mare de GNL, în special datorită cererii slabe din Asia. China, cel mai mare cumpărător de anul trecut, și-a redus drastic achizițiile din cauza stocurilor ridicate, a creșterii importurilor prin conducte și a prețurilor spot ridicate, care au făcut ca livrările de GNL să fie mai puțin rentabile. Totuși, această situație s-ar putea inversa dacă GNL-ul va deveni mai ieftin decât alte surse de energie din regiune.

După iarna trecută, nivelul gazelor din depozitele europene este sub media obișnuită, dar scăderea prețurilor din ultimele luni a oferit un respiro temporar. Europa își reface de regulă stocurile vara, înaintea vârfului de consum din sezonul rece.

Pe termen lung, Samantha Dart prognozează că noile volume de GNL, în special din SUA și Qatar, vor crea un excedent de ofertă începând cu 2027, care se va accentua în a doua parte a deceniului.

„Disponibilitatea gazului natural ieftin pentru mai mulți ani ar putea pune bazele unei creșteri suplimentare a cererii”, a adăugat Dart.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO