Maia Sandu – Portret de candidat

25 Sept. 2024, 09:20
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Sept. 2024, 09:20 // Actual //  bani.md

Maia Sandu, actuala președintă a Republicii Moldova, a intrat în cursa pentru un nou mandat, fiind susținută de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), formațiune pe care a înființat-o în anul 2016. Aceasta s-a născut la 24 mai 1972 în satul Risipeni, raionul Fălești. Nu este căsătorită și nu are copii. Vorbește limba română, rusă, engleza și spaniola.

În 1994, a absolvit Academia de Studii Economice din Moldova, Facultatea de Management. Din 1995 până în 1998, a studiat la Academia de Administrație Publică din Chișinău, obținând titlul de Master în relații internaționale. În 2010, Maia Sandu a obținut titlul de Master în politici publice, după finalizarea studiilor la Școala Kennedy de administrație publică a Universității Harvard SUA.

Maia Sandu a locuit în străinătate, acolo unde a ocupat funcția de consilieră a Directorului Executiv al Băncii Mondiale, iar ulterior, revenită în Moldova, a fost numită ministră a Educației, în intervalul anilor 2012 – 2015, în trei guverne consecutive: Filat, Leancă și Gaburici. Din februarie și până în iunie 2019, a fost deputată în Parlamentul Republicii Moldova din partea Blocului electoral „ACUM Platforma DA și PAS”, o alianță politică între două partide proeuropene. În iunie 2019, Sandu a fost desemnată în funcția de prim-ministră a țării, mandat deținut până în noiembrie 2019. Pe 20 decembrie 2020, aceasta a fost învestită în funcția de președintă a Republicii Moldova, după victoria obținută în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, desfășurat pe 15 noiembrie 2020.

În declarația de avere și interese personale, depusă pentru anul 2023, Maia Sandu a indicat că a ridicat de la instituția prezidențială puțin peste 260.000 lei salariu, iar pentru deplasările peste hotare – peste 95.000 lei. Aceasta deține în proprietate un apartament de aproape 75 m.p, achiziționat în anul 2003. Nu are terenuri agricole, nu are mașini în prezent, însă a indicat că a vândut un automobil cu 8.000 de euro.

Acest material a fost realizat în cadrul Proiectului „Fii informat, votează conștient”, implementat de Bright Communications cu sprijinul Asociației Promo-LEX, din sursele Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate în cadrul materialului aparțin autorilor și nu reflectă neapărat opinia Asociației Promo-LEX și a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Realitatea Live

01 Apr. 2025, 16:52
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 16:52 // Uncategorized //  Ursu Victor

Consiliul Concurenței a venit cu precizări oficiale privind recentele creșteri ale prețurilor la carnea de porc, după apariția unor declarații alarmante în spațiul public și preluări mediatice care au ridicat suspiciuni privind eventuale înțelegeri de cartel sau abuzuri din partea comercianților.

Potrivit instituției, în contextul unei economii de piață, formarea prețurilor este influențată de factori obiectivi, precum cererea și oferta, costurile de producție și transport, nivelul taxelor, fluctuațiile internaționale sau balanța de importuri și exporturi. Consiliul nu are atribuții de a stabili, plafona sau modifica prețuri, și nici nu poate sancționa companiile doar pentru că își majorează prețurile.

Totuși, autoritatea de concurență monitorizează cu atenție piața și intervine în cazul identificării unor practici anticoncurențiale, precum înțelegeri între concurenți privind fixarea prețurilor sau abuzul de poziție dominantă. În acest moment, Consiliul analizează situația de pe piața cărnii de porc pentru a detecta eventuale semnale care ar putea indica astfel de comportamente ilegale.

„Îndemnăm producătorii, comercianții și consumatorii să ne sesizeze orice comportament suspect. Vom interveni acolo unde legea ne permite”, se menționează în comunicatul oficial.

Consiliul Concurenței reiterează că își menține angajamentul de a asigura o piață corectă și competitivă, în beneficiul consumatorilor și al unei economii sănătoase.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ