VIDEO Primele trei vinuri din Republica Moldova, îmbuteliate în sticle PET, au trecut testul sommelierului Mihai Druţă

28 Sept. 2024, 10:51
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Sept. 2024, 10:51 // Actual //  bani.md

Mihai Druţă, sommelierul de top al Republicii Moldova, a degustat şi analizat cele trei vinuri din Seria Smartpacking, lansate recent de către vinăria Castel Mimi, în cadrul emisiunii sale de autor „Un Vin Bun cu Mihai Druţă”. Este vorba de vinurile Cabernet Sauvignon 2022, Sauvignon Blanc 2023 şi Merlot Rosé 2023 îmbuteliate în sticle PET, premieră în industria vinicolă din ţara noastră.

Mihai Druţă a degustat toate cele trei vinuri, două dintre ele deja premiante cu aur la MUNDUS VINI Summer Tasting – Sauvignon Blanc 2023 şi Merlot Rosé 2023.

Sauvignon Blanc „O culoare limpede, cristalină, strălucitoare. O aromă prospătă. O aromă care te face să guști  acest vin, te captează. O aromă neobișnuită pentru sticlele pet. Iar gustul este unul proaspăt, ușor,

Merlot Rosé 2023 „Un vin cu o culoare foarte plăcută, limpede, strălucitoare. Gustul este plăcut, lejer, cu un postgust destul de ușor dulciu. Acest vin se asociază perfect cu salate, mâncăruri din pește”.

Cabernet Sauvignon 2022 „În aromă simțim foarte bine coacăza neagră, niște nuanțe de condimente, piper negru. Iar în gust, este un gust plin, echilibrat, nu este un gust foarte greoi.”

„Aceste vinuri sunt perfect direcționate pentru o categorie de oameni care nu preferă vinuri foarte greoaie, foarte mature”, afirmă sommelierul.

Sommelierul a apreciat greutatea sticlei, designul, faptul că atât sticla PET cât şi dopul sunt în totalitate reciclabile şi a felicitat Castel Mimi pentru asumarea rolului de a proteja mediul ambiant, creând produse prietenoase cu natura, care reuşesc şi în PET să obţină medalii de Aur.

„Producătorul se gândește foarte mult la climă, la încălzirea globală, iar aceste PET-uri sunt făcute dintr-un material care este reciclabil, atât sticla cât și dopul. Aceste vinuri se pot lua ușor la picnic sau transporta, iar sticla este una foarte ușoară, de doar 59 de grame, ceea ce reduce costuri și energie. Ceea ce face ca această sticlă să fie prietenoasă cu mediul. Felicitări pentru o sticlă sută la sută reciclabilă și care are grijă de mediul nostru. Felicitări, Castel Mimi cu această noutate. Eu le găsesc destul de interesante și de ce nu, fiecare din noi merită să le descopere” a conchis Mihai Druţă.

Precizăm că Mihai Druţă este preşedintele Asociaţiei de Sommelier din Republica Moldova, iar în anul 2019 a obţinut titlul de degustator etalon şi a fost plasat astfel în primii cinci somelieri din lume.

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ