Antreprenorii din Cimișlia și Ștefan Vodă, informați despre accesul la finanțare prin intermediul programelor ODA

11 Oct. 2024, 09:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Soroceanu Olga
11 Oct. 2024, 09:10 // Actual //  Soroceanu Olga

Antreprenorii din raioanele Ștefan Vodă și Cimișlia au avut ocazia să participe la o întâlnire cu directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Vadim Codreanu. Evenimentul a avut ca scop informarea acestora despre  oportunitățile de dezvoltare economică și accesul la finanțare prin intermediul programelor guvernamentale gestionate de ODA.

„Am venit la Ștefan Vodă și Cimișlia să cunoaștem antreprenorii și să vedem care sunt necesitățile lor reale, să comunicăm cu ei și nu în ultimul rând să promovăm programele de stat, inclusiv Programul 373, care presupune finanțare la costuri rezonabile și compensarea costurilor de către bugetul de stat prin instituțiile financiare. Vrem să vedem ce alte necesități mai au ei, ca să le includem în programele și strategiile naționale de suport a antreprenoriatului”, a declarat directorul ODA, Vadim Codreanu. 

Evenimentul a oferit o platformă de discuții și sesiuni interactive, facilitând accesul antreprenorilor la informații esențiale privind finanțarea și dezvoltarea afacerilor mici și mijlocii. 

 

Unul dintre beneficiarii programelor Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului este Pavel Țăranu, proprietarul pensiunii turistice „Meșter Faur” din satul Cioburciu, raionul Ștefan Vodă.

„Anul curent am aplicat la Programul de Ecologizare al ODA, pentru că activând din 2005 avem o pensiune care este funcțională și este stringent nevoie de a purifica toate deșeurile, mai ales apele uzate, fiindcă ne aflăm chiar pe malul Nistrului și suntem responsabili de ceea ce facem… De aceea, în primul rând vom face ecologizarea”, a menționat Pavel Țăranu, administrator al pensiunii turistice „Meșter Faur”.

Printre antreprenorii prezenți la discuție s-a numărat și Olga Gîrjău, care a accesat un credit prin Programul Femei în Afaceri. 

„A fost o experiență foarte frumoasă și cu succes, am beneficiat de grant, am deschis o afacere chiar în localitatea de unde sunt… în satul Feștelița. E un atelier de croitorie unde producem haine cu motive tradiționale, inclusiv și broderie, țesem, și mulțumim echipei ODA.

Și recomand pentru tinerii care vor să se lanseze în afaceri să vină și să participe de fiecare dată când vine ODA aici, să culeagă aceste informații ca ulterior să le aplice și să dezvoltăm aici la noi acasă, frumosul”, a conchis Olga Gîrjău, antreprenoare, SRL Modelina-Stil, s. Feștelița.

În ultimii doi ani, prin programele gestionate de ODA au fost sprijiniți circa 8.300 de antreprenori prin servicii de consultanță, instruire și programe de granturi, care au atins valoarea totală a finanțării nerambursabile de 2,5 miliarde de lei. Odată cu implementarea diferitor proiecte, antreprenorii au creat și menținut aproximativ 16.760 de locuri de muncă. Investițiile acestora în economie însumează aproximativ 4,8 miliarde de lei.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO