„Valea Prutului – vatră de civilizație românească”. RLIVE TV începe difuzarea documentarelor din cadrul proiectului

11 Oct. 2024, 11:19
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
11 Oct. 2024, 11:19 // Actual //  MD Bani

RLIVE TV începe difuzarea documentarelor realizate în cadrul proiectului „Valea Prutului – vatră de civilizație românească”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României. Producțiile vor putea fi urmărite începând cu 15 octombrie 2024, de luni până vineri, la ora 17:00.

Jurnalista Ecaterina Covali, alături de echipa de producție, a vizitat 10 localități amplasate la 30 de kilometri de frontiera dintre Republica Moldova și România, pentru a relata despre viața și preocupările oamenilor pe care îi desparte râul Prut.

Localnici din Duruitoarea, Cahul, Ungheni, Sculeni și Leova din Republica Moldova, precum și locuitori din Iași, Bivolari, Ștefănești, Galați și Huși din România au relatat despre istoria satelor și orașelor lor, pasiunile lor, grijile cotidiene și legăturile pe care le au cu prietenii, rudele sau vecinii de pe celălalt mal al Prutului.

Totodată, a fost desfășurat și unui studiu cantitativ social, prin intermediul unui sondaj de opinie. Cercetarea a ținut de subiecte socio-culturale, legate de viața, munca, hrana și obiceiurile oamenilor din comunitățile alese, remarcând că oamenii de pe ambele maluri ale Prutului au aceleași tradiții, dar și preocupări, transmit reprezentanții INFO LIVE, realizatori ai proiectului.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Din iulie și până în septembrie, pe lângă vizitele în localitățile din Valea Prutului, realizarea documentarelor și a unui sondaj, echipa proiectului al lansat și pagini de Facebook și Instagram, dar și un profil pe TikTok, unde relatează despre oamenii și cultura din Valea Prutului.

„Același popor, aceeași limba, aceeași istorie, ne-am convins vizitând zece localități învecinate de pe ambele maluri ale Prutului, am văzut asta cu ochii noștri. Avem aceiași eroi istorici, aceiași sfinți care ne protejează, aceiași oameni, sufletiști, omenoși, cu tradiții și valori comune, adevăr ce nu poate fi șters ascuns sau uitat”, spune Ecaterina Covali, realizatoarea proiectului.
„Valea Prutului- vatră de civilizație românească” este proiectul inițiat de organizația non-guvernamentală INFO LIVE și realizat cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova. ONG-ul își propune să promoveze identitatea românească a cetățenilor din Republica Moldova și unitatea valorilor. În total, vor fi lansate 10 reportaje din cinci localități din Republica Moldova și cinci localități din România, situate în apropiere de Prut.

INFO LIVE a implementat în ultimii trei ani 14 proiecte. Inițiativele s-au referit la consolidarea rolului mass-media în societate, dezvoltarea capacităților instituționale ale redacțiilor și ale jurnaliștilor, educarea unei societăți mai reziliente și mai informate, care să-și poată apăra drepturile și libertățile.

 

Realitatea Live

18 Apr. 2025, 13:32
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
18 Apr. 2025, 13:32 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Băncile comerciale din Republica Moldova au înregistrat un profit total net de 1,04 miliarde de lei la sfârșitul primului trimestru al anului 2025, potrivit datelor publicate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Cele mai mari trei instituții financiare – Moldova Agroindbank (MAIB), Moldindconbank și Victoriabank – au acumulat împreună peste 850 de milioane de lei, adică aproximativ 82% din profitul total al sistemului bancar.

Top 5 bănci după profit net au fost MAIB – 390,47 mil. lei, Moldindconbank – 381,14 mil. lei, Victoriabank – 103,43 mil. lei, OTP Bank Moldova – 121,1 mil. lei și FinComBank – 16,92 mil. lei

În contrast, cele mai mici profituri au fost înregistrate de băncile Comertbank (298 mii lei), EuroCreditBank (1,47 mil. lei) și EnergBank (4,94 mil. lei).

Veniturile din dobânzi au totalizat 2,45 miliarde lei, iar cheltuielile cu dobânzile s-au ridicat la aproape 600 milioane lei. Veniturile din comisioane și onorarii au însumat peste 887 milioane lei, în timp ce cheltuielile aferente s-au ridicat la aproximativ 550 milioane lei.
Cele mai mari venituri din dobânzi au fost înregistrate de MAIB (895 mil. lei) și Moldindconbank (565 mil. lei).

Totodată, cheltuielile administrative totale au constituit peste 1,08 miliarde lei, dintre care cheltuielile cu personalul au depășit 840 milioane lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009