Avertisment înfricoşător făcut de FMI. Datoriile mondiale au sărit în aer, iar guvernele trebuie să ia măsuri drastice

16 Oct. 2024, 07:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
16 Oct. 2024, 07:55 // Actual //  Ursu Victor

Potrivit unei noi analize a Fondului Monetar Internaţional, datoria publică la nivel global va ajunge la 100.000 de miliarde de dolari, sau 93% din PIB-ul global, până la sfârşitul acestui an, cea mai mare din datorie fiind generată de SUA şi China, scrie Bloomberg.

FMI a declarat că se aşteaptă ca datoria să se apropie de 100% din PIB până în 2030 şi avertizează că guvernele vor trebui să ia decizii dure pentru a stabiliza împrumuturile.

Potrivit raportului FMI, care îndeamnă guvernele să ţină în frâu datoria, se preconizează că aceasta va creşte în SUA, Brazilia, Franţa, Italia, Africa de Sud şi Regatul Unit.

Având în vedere apetitul politic scăzut de a reduce cheltuielile pe fondul presiunilor pentru a finanţa energia verde, de a sprijinii sistemul de pensii şi de a consolida securitatea, „riscurile la adresa perspectivei datoriei cresc semnificativ”, a afirmat FMI.

FMI a constatat că nivelul datoriei în viitor, în cel mai rău caz, ar putea ajunge la 115% din PIB în trei ani, cu aproape 20% mai mult decât arată proiecţiile în mod obişnuit.

„Acest lucru se datorează faptului că nivelurile ridicate ale datoriei în prezent amplifică efectele unei creşteri economice mai slabe sau ale unor condiţii financiare mai stricte şi forţează noi împrumuturi care vor creşte şi mai mult datoria”, potrivit FMI.

În timp ce încetinirea inflaţiei şi scăderea ratelor dobânzilor oferă guvernelor o fereastră pentru a-şi pune în ordine situaţia fiscală şi financiară, există puţine semne că guvernele vor face din acest obiectiv o prioritate.

„Planurile actuale de ajustare fiscală sunt cu mult sub ceea ce este necesar pentru a se asigura că datoria este stabilizată sau redusă”, se arată în cea mai recentă analiză a FMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO