O bancă, un broker de asigurare și o companie de microfinanțare, prinse cu nereguli

16 Oct. 2024, 07:52
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
16 Oct. 2024, 07:52 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Comisia Națională a Pieței Financiare a depistat mai multe încălcări la un broker de asigurare și o companie de microfinanțare.

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a finalizat controlul la Brokerul de Asigurare-Reasigurare „PRODEVIZ” SRL, referitor la respectarea drepturilor consumatorilor în intermedierea contractelor de asigurare din perioada 1 iulie 2023 – 30 iunie 2024. În urma investigațiilor, au fost identificate mai multe abateri de la cadrul normativ.

Printre cele mai semnificative încălcări se numără utilizarea practicilor comerciale înșelătoare, în special în ceea ce privește prezentarea produselor de asigurare, riscurile implicate și beneficiile acestora. În anumite cazuri, au fost constatate multiple polițe de asigurare contractate pentru același bun electronic, cu suprapuneri de perioade și riscuri, însă consumatorul nu ar fi putut obține despăgubiri decât pentru valoarea bunului. De asemenea, în unele situații, suma asigurată depășea de până la 20 de ori valoarea bunului, ceea ce afecta esența juridică a contractului.

CNPF a emis recomandări pentru ajustarea proceselor de business ale „PRODEVIZ” SRL și a subliniat necesitatea respectării normelor privind protecția consumatorului. Autoritatea de supraveghere a atenționat că măsurile de remediere trebuie să includă posibilitatea restituirii contravalorii sau reducerea prețului în cazurile de practici comerciale incorecte, conform legislației în vigoare.

De asemenea, CNPF a investigat activitatea BC „EUROCREDITBANK” SA, unde au fost constatate lipsuri în informarea precontractuală a consumatorilor în legătură cu ofertele de credit. Banca nu a respectat prevederile Legii nr. 202/2013 privind oferirea informațiilor standard despre creditele de consum. În plus, au fost identificate clauze abuzive în contractele de credit cu dobândă variabilă, urmând ca CNPF să acționeze în instanță pentru anularea acestora.

Totodată, OCN „MICROINVEST” SRL a fost sancționată pentru neclarități legate de variația ratei dobânzii la creditele de consum. CNPF a constatat caracterul ilegal al anumitor clauze contractuale și a cerut revizuirea acestora, având în vedere limitările impuse consumatorilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Nov. 2024, 19:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Nov. 2024, 19:34 // Actual //  Ursu Victor

Comisia Electorală Centrală (CEC) a actualizat datele privind prezența la vot în cadrul turului II al alegerilor prezidențiale. Până la ora 19:00, 52,3% dintre alegători, reprezentând peste 1.606.000 de persoane, și-au exercitat dreptul de vot. Această rată de participare depășește prezența înregistrată în primul tur de scrutin, când, la aceeași oră, 48,7% dintre alegători votaseră.

În țară, circumscripția cu cea mai mare participare la vot este Dondușeni, cu o prezență de peste 50%, în timp ce Cantemir înregistrează cea mai scăzută prezență, cu puțin peste 37%. În Chișinău au votat peste 53% dintre alegători, în Bălți aproape 50%, iar în UTA Găgăuzia, peste 49%.

Secțiile de votare dedicate alegătorilor din stânga Nistrului au atras până acum peste 24.200 de alegători, cu cele mai mari prezențe înregistrate la cele trei secții din Varnița, Anenii Noi. În secțiile din diaspora, s-au înregistrat peste 275.000 de votanți, stabilind un nou record de participare.

CEC a primit două sesizări legate de nereguli: una privind agitația electorală pe rețelele sociale și alta referitoare la transportarea organizată a alegătorilor. Centrul de Apel al Comisiei a primit peste 800 de apeluri, majoritatea legate de procedurile de vot și adresele secțiilor.

Inspectoratul General al Poliției a raportat 191 de incidente până la ora 19:00, dintre care:
– 61 cazuri de fotografiere a buletinului de vot, pentru care au fost întocmite 27 de procese-verbale;
– 29 cazuri de agitație electorală interzisă, cu un proces-verbal întocmit;
– 25 suspiciuni de corupere a alegătorilor, cu două procese-verbale;
– 20 cazuri de transportare organizată a alegătorilor;
– 7 cazuri de afișaj electoral neautorizat;
– 6 cazuri de deteriorare a buletinului de vot, cu două procese-verbale;
– 7 cazuri de încălcare a dreptului la vot;
– 1 caz de prezență neautorizată în cabina de vot;
– alte 30 de cazuri diverse de încălcări electorale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău