Republica Moldova, în febra pregătirilor pentru scrutinele din 20 octombrie. Care este misiunea CEC în această zi

17 Oct. 2024, 09:12
 // Categoria: Live Stream // Autor:  bani.md
17 Oct. 2024, 09:12 // Live Stream //  bani.md

Pe 20 octombrie 2024, cetățenii Republicii Moldova sunt chemați la urne pentru a participa la referendumul republican constituțional și pentru a-și alege președintele țării pentru următorii patru ani. Potrivit legii, Comisia Electorală Centrală (CEC) este instituția direct responsabilă de buna organizare şi desfășurare a unui scrutin electoral, cu respectarea legislației și a standardelor internaționale în domeniul electoral.

Așadar, în ziua de duminică, 20 octombrie 2024, reprezentanții CEC au o misiune extrem de importantă, pe lângă deschiderea și închiderea secțiilor de votare, numărarea voturilor, dar și informarea în timp util a publicului larg despre procesul de vot, autoritatea este responsabilă să asigure dreptul la vot al fiecărui cetățean în cele mai sigure condiții și conform legii.

START VOT se va anunța la ora 07:00, iar câteva ore mai târziu, reprezentanții CEC vor ieși în fața presei cu primele date despre mersul alegerilor. Conferințe de presă similare vor fi organizate pe tot parcursul zilei, cu informații actualizate.

După ce se anunță STOP VOT, toate buletinele de vot sunt numărate, iar cifrele sunt introduse în sistemul automatizat al CEC-ului. Ulterior, buletinele sunt sigilate în plicuri și transportate la sediul CEC din municipiul Chișinău. În timpul transportării a acestora, un echipaj al Poliției însoțește mașina cu buletinele de vot. În cazul votului în diasporă, procedura diferă, întrucât buletinele de vot sunt aduse cu avionul mai târziu.

Ultimul briefing al membrilor CEC va fi după miezul nopții, atunci când se vor anunța rezultatele preliminare ale celor două scrutine.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău