Sarabanda licitației de la aeroport continuă! A fot anulată pentru că s-a înscris doar Lagardere

22 Oct. 2024, 09:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Oct. 2024, 09:31 // Actual //  Ursu Victor

Licitația spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a fost anulată din cauza ca să înscris doar un singur participant. Este vorba de compania Lagardere.

„Aeroportul Internațional Chișinău anunță că la 19 octombrie curent, s-a încheiat etapa de depunere a cererilor de participare la licitația cu strigare în vederea selectării unui locatar pentru spațiile comerciale cu destinația de alimentație publică și comerț specializat pentru zona sterilă din incinta aeroportului. Astfel, în urma întrunirii comisiei de licitație, astăzi, 21 octombrie curent, comisia de profil a constatat faptul existenței unui singur participant la licitație (lot 1/ lot 2), astfel procesul a fost anulat”, se arată în mesajul aeroportului.

Licitația pentru spațiile comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat de câteva ori. Prima licitație a fost anunțată la data de 18 ianuarie, în condițiile în care în concurs s-au înscris doar două companii: Lagardère și LeBridge. La începutul lunii martie, autoritățile au anunțat o nouă licitație, iar pe 25 martie una dintre cele două companii a anunțat că s-a răzgândit și nu va mai participa la licitația repetată. APP a decis să modifice condițiile de participare, pentru a atrage mai multe companii internaționale de renume.

Pe 29 martie, administrația Aeroportului Chișinău anunța lansarea celei de-a treia licitații, iar pe 21 iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituționale modificările legislative care extindeau termenul de arendă a spațiilor comerciale, adoptate la inițiativa deputatului Radu Marian. Legea a fost reexaminată și revotată în Parlament.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Oct. 2024, 13:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Oct. 2024, 13:39 // Actual //  Ursu Victor

Recenta analiză a Novel Research a relevat o ușoară creștere a pieței negre a țigaretelor în România, care a ajuns la 8,6% din totalul consumului în septembrie 2024, față de 8,4% în iulie. Această tendință îngrijorătoare nu afectează doar România, ci are și implicații semnificative pentru Republica Moldova, țară adesea menționată ca un furnizor important de țigarete contrafăcute.

În contextul în care contrabanda din România rămâne la un nivel relativ constant, regiunea nord-est este cea mai afectată, cu o creștere de 3,8 puncte procentuale (p.p.), atingând 21,3%. Această creștere subliniază cum, din cauza lipsei controlului vamal între România și Moldova, țigările contrabande se află într-o expansiune alarmantă, iar Moldova devine un jucător cheie în acest proces.

Din datele prezentate, se observă o scădere a contribuției Moldovei la piața neagră de țigarete, de la 22,4% la 19,1%, ceea ce poate indica o diversificare a surselor de aprovizionare în România. Cu toate acestea, prețurile mai mici ale țigaretelor din Moldova, combinate cu regimul de accize favorabil, continuă să facă din țară o destinație atrăgătoare pentru contrabandă. O creştere se înregistrează şi în nord-vest, cu 2,5 p.p. până la 8,4%. Pe de altă parte, piaţa neagră scade semnificativ în vest, cu 4,4 p.p. până la 3,7%. Din punct de vedere al provenienţei produselor de pe piaţa neagră, cea mai mare pondere o deţine Bulgaria (28,3%), aflându-se în creştere abruptă cu 9,4 p.p

Marian Marcu, directorul Novel Research, a subliniat: „Diferențele de accize dintre cele două țări contribuie semnificativ la contrabandă. În Moldova, nivelul accizei este mult mai scăzut comparativ cu România, ceea ce stimulează comerțul ilegal.”

Gilda Lazăr de la JTI a menționat că, pentru a combate această problemă, se derulează o campanie anti-contrabandă în ambele țări. „Colaborăm cu autoritățile din România și Moldova pentru a reduce traficul ilegal. Instruirea echipelor canine din Ucraina este un exemplu de eforturi internaționale pentru a face față acestei amenințări,” a declarat ea.

Pe de altă parte, Roxana Pîntea de la Philip Morris a subliniat că tendințele de creștere a contrabandei se intensifică în lunile de iarnă, ceea ce face necesară o cooperare mai strânsă între autoritățile din cele două țări. „Un control eficient și predictibilitatea fiscală sunt esențiale pentru a combate efectele contrabandei asupra economiei locale,” a subliniat ea.

În concluzie, creșterea contrabandei cu țigarete în România are un impact direct asupra Republicii Moldova, subliniind necesitatea unor măsuri proactive și colaborative pentru a stopa această tendință și a proteja economiile celor două țări.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău