Randamente dezamăgitoare în Moldova: Producția de floarea-soarelui se prăbușește

31 Oct. 2024, 14:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Oct. 2024, 14:35 // Actual //  Ursu Victor

Indicele mărfurilor CRB a atins un minim de șase săptămâni, coborând la 331 de puncte, în contextul unei scăderi semnificative a prețurilor la energie. Prețul țițeiului WTI a coborât la 68 USD/baril, marcând o scădere de 6% — cea mai abruptă din ultimii doi ani, declin atribuit atacurilor recente ale Israelului asupra Iranului, care nu au avut impact asupra infrastructurii petroliere principale.

La rândul său, potrivit lui Rija,prețul gazelor naturale din SUA a scăzut la 2,8 USD/MMBtu, în timp ce soia a coborât sub pragul de 10 USD/bushel, în urma unei recolte record din SUA, potrivit lui Iurie Rija, directorul executiv al Asociației „Agrocereale.”

USDA prognozează o scădere a producției de floarea-soarelui la nivel mondial în sezonul 2024/2025, ajungând la 50,6 milioane de tone, cel mai mic nivel din ultimii patru ani. Această contracție este determinată în mare măsură de scăderile din UE și Ucraina, deși Rusia își păstrează poziția de lider global.

În UE, importurile de soia au crescut la 3,73 milioane de tone (+7%), însă importurile de uleiuri precum cel de rapiță și floarea-soarelui au scăzut, reflectând tensiunile din piața oleaginoaselor.

În Moldova, randamentul estimat pentru floarea-soarelui este de 1,25 t/ha, o scădere ce se resimte și în România, unde nivelurile sunt sub media ultimilor cinci ani. Prețurile la uleiul de floarea-soarelui au urcat pe piețele din Marea Neagră, ajungând la 1065 USD/t pentru livrările din februarie 2025, o creștere cu 120 USD/t în doar o lună, menținând tensiunea pe piața regională.

Scăderea prețurilor la mărfurile energetice, combinată cu creșterea prețurilor la produse agricole, sugerează o volatilitate accentuată pe piețele globale, în contextul tensiunilor geopolitice și al variațiilor producției agricole. Fermierii își păstrează stocurile în așteptarea unor prețuri mai mari, pe fondul unei cereri mari din partea procesatorilor, însă experții avertizează că o plafonare a prețurilor este posibilă în viitorul apropiat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

31 Oct. 2024, 18:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Oct. 2024, 18:30 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile Uniunii Europene discută din nou posibilitatea confiscării directe a activelor rusești, care au fost înghețate în urma sancțiunilor impuse din cauza războiului din Ucraina, conform unui raport publicat de Politico, care citează oficiali familiarizați cu subiectul.

Spre deosebire de Statele Unite, unde a fost adoptată în aprilie o lege care permite confiscarea directă a rezervelor Băncii Centrale a Rusiei, UE nu a luat măsuri similare, utilizând în schimb veniturile provenite din fondurile pe care Kremlinul le deține în titluri de valoare europene și pe conturi bancare.

Cu toate acestea, această poziție ar putea suferi modificări, spun sursele Politico. Se pare că depozitarul Euroclear, care administrează miliarde de euro în active private și de stat, ar putea primi dreptul de a utiliza direct aceste fonduri, în cazul în care Moscova va începe confiscarea banilor și proprietăților investitorilor occidentali în Rusia.

În legătură cu Euroclear, au fost depuse mai multe plângeri în instanțele rusești, prin care băncile și companiile occidentale care aveau bani în Rusia riscă să-și piardă activele. Conform surselor Politico, depozitarul face presiuni asupra Comisiei Europene, insistând că are nevoie de capacitatea de a-și acoperi pierderile posibile.

În plus, modificarea politicii ar permite „să susțină” un credit acordat Ucrainei în valoare de 45 de miliarde de euro, pe care UE îl oferă garantat de activele rusești înghețate. Aceste măsuri sunt discutate în cadrul unei revizuiri generale a sancțiunilor europene, însă până acum au fost blocate de Ungaria.

Până în prezent, Uniunea Europeană a înghețat aproximativ 200 de miliarde de euro din activele rusești, impunând sancțiuni Ministerului de Finanțe, Băncii Centrale a Rusiei și Fondului Național de Bunăstare în primele zile ale conflictului. Cu toate acestea, Banca Centrală a Rusiei continuă să includă aceste fonduri în rezervele sale valutare, pe care regulatorul le estimează la 624,9 miliarde de dolari, conform datelor din 18 octombrie.

Cu toate acestea, valoarea reală a rezervelor disponibile ar putea fi aproape dublu mai mică: țările G7 au înghețat aproximativ 300 de miliarde de dolari din rezervele Băncii Centrale. Toate valutele au fost blocate, cu excepția yuanului chinezesc, în valoare de aproximativ 100 de miliarde de dolari. De asemenea, Banca Centrală dispune de rezerve de aur de peste 2.000 de tone, evaluate la 199,7 miliarde de dolari la începutul lunii octombrie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău